«Ανοίγουν» 200.000 νέες θέσεις εργασίας

16-07-2013, 14:19
«Ανοίγουν» 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Του Νίκου Φιλιππίδη

Δεδομένου ότι στον κλάδο δεν απασχολούνται περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι, η αναφορά του υπουργού προκάλεσε εντύπωση, ωστόσο συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με την πρόθεσή του να αυξηθεί η επάρκεια της χώρας σε ζωικά προϊόντα, μειώνοντας αντίστοιχα την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές.

Η αναφορά Τσαυτάρη «κουμπώνει» και με την πρόταση που είχε υποβάλει πέρσι η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) με επιστολή του προέδρου της Δ. Καμπούρη προς τον πρωθυπουργό, προτείνοντας καταρχήν το διπλασιασμό του ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων (τα 12.000.000 γιδοπρόβατα μπορούν να γίνουν 20.000.000-24.000.000). Πράγμα το οποίο σήμαινε διπλάσια ποσότητα παραγωγής γάλατος και κρέατος, μείωση των εισαγωγών, αύξηση των εξαγωγών (κυρίως της φέτας που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα), με εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στην πρόταση της ΠΕΚ περιλαμβάνονταν η πριμοδότηση των θηλυκών ζώων, είτε με επιδότηση είτε με άτοκο δάνειο μακράς περιόδου χάριτος και διάρκειας, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να κρατηθούν για αναπαραγωγή τα θηλυκά αρνιά και κατσίκια. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούσε η πρόταση της ΠΕΚ, σε 1-2 χρόνια θα έχουμε διπλασιασμό του ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων. Με τον ίδιο τρόπο θα έχουμε και διπλασιασμό των αγελάδων και χοιρομητέρων. Κάτι που σημαίνει διπλάσια ποσότητα γάλακτος και κρέατος, ελαχιστοποίηση εισαγωγών και αύξηση εξαγωγών.

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση του κλάδου έχει αναλάβει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο πρόεδρός του Π. Πεβερέτος, ο οποίος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να διοργανώσει διήμερη εθνική συνδιάσκεψη για την κτηνοτροφία στην Αθήνα, στο τελευταίο 10ημερο του Νοεμβρίου με προτεραιότητα τη σωτηρία και την ανασυγκρότηση του κλάδου. Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πολυετές πλάνο για την κτηνοτροφία και θα χαράξει τη στρατηγική ανάπτυξης του κάθε τομέα ξεχωριστά (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία), εστιαζόμενο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας, σηματοδοτώντας το μέλλον της κτηνοτροφίας στη χώρα μας  και τη φυγή προς τα εμπρός.

Η φέτα

Ένας θησαυρός κρυμμένος για την ενίσχυση της απασχόλησης και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων στη χώρα μας, είναι η φέτα. Οι προοπτικές του προϊόντος είναι τεράστιες, καθώς για την ώρα οι εξαγωγές για το διασημότερο ελληνικό τυρί ανέρχονται σε μόλις 130 εκατ. ευρώ, την ώρα που η δαπάνη για κατανάλωση τυριού με την ονομασία φέτα φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ανέρχεται μόλις σε 28%. Και αυτό παρότι η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει αμετάκλητα τη φέτα ως 100% ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Είναι λοιπόν αντιληπτό ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα.

Σχήμα οξύμωρο, ωστόσο, αποτελεί η περιορισμένη παραγωγή σε σχέση με τη ζήτηση, λόγω έλλειψης της πρώτης ύλης, που είναι το γάλα από πρόβατα και αίγες. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 78% των προβάτων και το 91% των αιγών εκτρέφεται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, οι οποίες θα ήταν αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εξαγωγές ελληνικών τυριών σε ποσοστό 75% είναι φέτα. Πρόκειται για εξαγωγές προς 56 χώρες. Το 2011 η αξία της εξαγόμενης φέτας έφθασε τα 182 εκατ. Ευρώ, από 178 εκατ. ευρώ το 2010. Οι τρεις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές είναι η Γερμανία (40%), το Ηνωμένο Βασίλειο (14%) και η Ιταλία (12%).

Σημαντικές αγορές αποτελούν επίσης η Σουηδία, η Κύπρος, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο και ο Καναδάς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση του όγκου των εξαγωγών το 2012 σε χώρες όπως η Ουκρανία κατά 212%, στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα 190%, στις ΗΠΑ 108%, στην Ιρλανδία 66% και στην Αυστραλία 60%.

Ο κλάδος

Σήμερα με την κτηνοτροφία απασχολούνται περίπου 140.000 οικογένειες, που πρακτικά σημαίνει ότι οι απασχολούμενοι υπερβαίνουν τα 300.000 άτομα. Μάλιστα, μεγάλος αριθμός εξ’ αυτών είναι εγκαταστημένοι στις ορεινές και προβληματικές περιοχές της χώρας, δηλαδή δραστηριοποιούνται σε εξαιρετικά δύσκολες γεωκλιματικές συνθήκες. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, με τα χιόνια και το δριμύ ψύχος, δοκιμάζονται σκληρά για να επιβιώσουν τα κοπάδια τους, αλλά οι απώλειες σε γάλα και κρέας είναι μεγάλες.

Η συνολική παραγωγή γάλακτος είναι 1.700.000 τόνοι και η παραγωγή κρέατος 500.000 τόνοι ετησίως. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος σε κρέας είναι 8 δις και άλλα τόσα είναι ο ετήσιος τζίρος σε γάλα.

Επιπλέον, 15.000 επιχειρήσεις περίπου δραστηριοποιούνται σε:

- Μεταποίηση προϊόντων κτηνοτροφίας (τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανίες αλλαντικών, τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανίες, σφαγείο).

- Καταστήματα πώλησης (κρεοπωλεία, γαλακτοκομικά είδη).

- Μεταφορικές εταιρείες και επιχειρήσεις.

- Επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης ζωοτροφών.

- Επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων.

Επιπρόσθετα, πολύ μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.21.2020 15:50

Αραχωβίτης: Διχαστική η Τροπολογία Βορίδη
«Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός...

10.21.2020 15:45

ICAP: Σημαντικές ζημίες στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του κορονοϊού
Ο κλάδος έχει αξιόλογη παρουσία στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας καλύπτοντας ανερχόμενο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις, το οποίο...

10.21.2020 15:31

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ
«Οι θέσεις που έθεσε η χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευση, έγιναν αποδεκτές από την Ένωση» λένε οι συνεργάτες του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<