Οι αγορές-τίγρεις για τους Έλληνες εξαγωγείς

11-07-2013, 14:47
Οι αγορές-τίγρεις για τους Έλληνες εξαγωγείς

Η Ευρώπη έχει τα προβλήματά της! Η οικονομία της «τρέχει» με αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης, η ανεργία έχει «εκτιναχθεί» σε απαγορευμένα επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις αναλυτών, οικονομολόγων και ξένων οίκων τοποθετούν την ανάκαμψη σε βάθους χρόνου. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το «παζλ» της επιδεινούμενης ύφεσης, γεγονός που καθιστά τις ευρωπαϊκές αγορές ακατάλληλες για τα ελληνικά προϊόντα.

Δεδομένου ότι οι εξαγωγές αποτελούν «σανίδα σωτηρίας» για την οικονομία μας, οι ελληνικές επιχειρήσεις οφείλουν να ρίξουν το βάρος τους σε καλύτερους «πελάτες». Ορισμένοι εξ’ αυτών ίσως και να βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης, ωστόσο, οι ευκαιρίες είναι μεγάλες και τα εμπόδια κουλτούρας και φυσικής απόστασης δεν υφίστανται πια χάρη στις νέες τεχνολογίες. Χαρακτηρίζονται είτε από υψηλό ΑΕΠ και συμπεριλαμβάνονται στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είτε από υψηλούς ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος και εμφανίζονται ως οι αγορές με την ισχυρότερη δυναμική.

Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αγορών, στις οποίες η Ελλάδα διατηρεί εξαγωγική δραστηριότητα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Λακασάς, επικαλούμενος τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ), που λειτουργεί υπό τη σκέπη του φορέα.

Συγκεκριμένα, το ΙΕΕΣ μέσω της έρευνας εντόπισε τις λεγόμενες «αγορές-τίγρεις», δηλαδή τις πέντε με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία, που πρέπει να αποτελέσουν πηγή εξαγωγών για τα ελληνικά προϊόντα.

Οι αγορές-τίγρεις

Κατάρ: Διαθέτει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο (18,8%) και το δεύτερο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα (104.300 δολάρια). Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το 2012 κατά 27,1% (ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης παγκοσμίως). Στη συγκεκριμένη αγορά καταγράφεται ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού (4,93% ετησίως), με ό,τι αυτό σημαίνει για την κατανάλωση.

Χονγκ-Κονγκ: Με κατά κεφαλήν εισόδημα 49.800 δολαρίων, συναλλαγματικά διαθέσιμα 285 δισ. δολ. και εισαγωγές 482,6 δισ. δολ., κατέχει δικαίως μια θέση στη λίστα των αγορών-τίγρεων. Επίσης, είναι πρώτη παγκοσμίως στους δείκτες οικονομικής ελευθερίας και ελευθερίας εμπορικών ροών, ενώ το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού τέχει επεκταθεί στα 82 έτη.

Σιγκαπούρη: Είναι η χώρα με το έκτο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως (60.000 δολάρια), ενώ "μετράει" συναλλαγματικά διαθέσιμα 238 δισ. ευρώ. Πρόκειται επίσης για την 13η μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία (εισαγωγές 366 δισ. δολ. ετησίως), ενώ κατατάσσεται δεύτερη στους δείκτες οικονομικής ελευθερίας και τέταρτη στον δείκτη ελευθερίας εμπορικών ροών. Διαθέτει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο (σχεδόν 84 έτη).

Β.Ιράκ: Τα ατού είναι, σύμφωνα με το ΙΕΕΣ, τα εξής: Ιδιαίτερα υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, περίπου 10% για δεύτερο συνεχόμενο έτος (2011 και 2012), σταδιακή αύξηση του Κατά Κεφαλήν Εισοδήματος, 15% την τελευταία διετία, εισφορά του 60% του ΑΕΠ από τη βιομηχανιά και ραγδαία αύξηση των εισαγωγών κατά 19% πέρυσι.

Καζακστάν: Παρουσιάζει 13% αύξηση του ΑΕΠ την τελευταία διετία και υπερδιπλασιασμό τού κατά κεφαλήν εισοδήματος τη δεκαετία 2002-2011. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται σταθερά, με ρυθμό 2,5%-7,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 40%.

Παράλληλα, από την έρευνα του ΙΕΕΣ προκύπτουν και οι 10 δέκα μεγαλύτερες χώρες-αγορές

Κίνα: Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο, με ΑΕΠ 11,5 τρισ. δολ. και πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 9,4% πέρυσι. Είναι η πρώτη χώρα σε συναλλαγματικά διαθέσιμα (3,2 τρισ. δολ) και εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ). Παρουσίασε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 13,9% το 2012 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία (εισαγωγές 1,75 τρισ. δολ)

ΗΠΑ: Η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο με ΑΕΠ 15,3 τρισ. δολ και ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο (49.000 δολ). Διαθέτει 148 δισ. δολ. σε συναλλαγματικά διαθέσιμα και είναι η μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία παγκοσμίως (εισαγωγές 2,2 τρισ. δολ). Κατάσσεται δέκατη στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας.

Ινδία: Η τρίτη ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως, με ΑΕΠ 4,5 τρισ. δολ., διαθέτει πλέον κι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, μόλις 9,8%. Είναι 14η σε εισροή ΑΞΕ και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες εισαγωγικές οικονομίες (εισαγωγές 461 δισ. δολ).

Τουρκία: Παρά τα προβλήματα, παραμένει η 16η ισχυρότερη οικονομία, με ΑΕΠ πάνω από 1 τρισ. δολ και πραγματική αύξησή του κατά 8.5% το 2012. Διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παγκοσμίως, 9,8%, ενώ κατέγραψε αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 9.2%

Ιαπωνία: Είναι η τέταρτη ισχυρότερη οικονομία (ΑΕΠ 4,5 τρισ.δολ) και η δεύτερη σε συναλλαγματικά διαθέσιμα (1,26 τρισ. δολ), ενώ κατατάσσεται τέταρτη σε εισαγωγές (πάνω από 885 δισ. ετησίως) και διαθέτει το τρίτο υψηλότερo προσδόκιμo ζωής στον κόσμο.

Καναδάς: Η 14η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο (ΑΕΠ 1,4 τρισ. δολ) είναι και η 12η μεγαλύτερη εισαγωγέας (εισαγωγές 461 δισ. δολ). Κατατάσσεται έκτη στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας και όγδοη σε εκείνον της ελευθερίας εμπορικών ροών. Διαθέτει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο.

Ρωσία: Με ΑΕΠ άνω των 2,4 τρισ. δολ, είναι η έκτη ισχυρότερη οικονομία, ενώ τα συναλλαγματικά της αποθέματα, που ανέρχονται σε 500 δισ. δολ, την κατατάσσουν τέταρτη στη σχετική λίστα. Είναι από τις σημαντικότερες εισαγωγικές οικονομίες, με εισαγωγές άνω των 320 δισ. δολ ετησίως

Πολωνία: Αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης, με ΑΕΠ 781 δισ. δολ. Η βιομηχανική παραγωγή τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε με ρυθμούς άνω του 6%. 'Εχει εξελιχθεί σε σημαντικό πόλο προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ είναι πια η 20ή ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Αυστραλία: Από τις ισχυρότερες και σταθερότερες οικονομίες, με ΑΕΠ σχεδόν 1 τρισ. δολ. Κατέγραψε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 3.3% το τελευταίο έτος. Το κατα κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει από τα υψηλότερα παγκοσμίως (42.400 δολ), ενώ είναι η 20ή μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία στον κόσμο και κατατάσσεται τρίτη στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 4% πέρυσι. Το per capita ΑΕΠ είναι 49.000 ευρώ. Διαθέτει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο, ο πληθυσμός της αυξάνεται ραγδαία, κατά 3% ετησίως, ενώ είναι η 25η μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:26

Επεκτείνεται η αναστολή προστίμου για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9
Θεσπίζεται νέα κλίμακα φορολόγησης για τα κέρδη των τυχερών παιγνίων.

12.18.2020 11:56

Πώς θα χορηγηθεί εφέτος το επίδομα θέρμανσης
Τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση.

12.18.2020 11:54

ΥΠΑΑΤ: Ακατάσχετες και αφορολόγητες οι ενισχύσεις των αγροτών για τον κορονοϊό
Η εν λόγω διάταξη θα συμπεριληφθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<