"Κίνημα δεν πληρώνω" στις αγροδιατροφικές βιομηχανίες

10-07-2013, 13:18

Του Νίκου Φιλιππίδη

Η κλειστή στρόφιγγα της ρευστότητας από τις τράπεζες έχει φέρει σε δύσκολη θέση ακόμα και υγιής βιομηχανίες του αγροτοδιατροφικού κλάδου, οι οποίες δημιουργούν μεγάλα «φέσια» προς τους παραγωγούς, «μολύνοντας» με καθυστερήσεις πληρωμών όλη την αλυσίδα παραγωγής, εφoδίων και εμπορίου.

Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση του κερδοφόρου, με στοιχεία 2012, Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», ο οποίος παρά τα υγιή οικονομικά του στοιχεία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου έλλειψη ρευστότητας, αφήνοντας απλήρωτους παραγωγούς και εργαζόμενους για περισσότερους από 4 μήνες.

Το θέμα έγινε γνωστό μετά από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χρήστος Μαντάς, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών απάντηση για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός.

Να σημειωθεί ότι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» είναι ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος στην Ελλάδα με 550 παραγωγούς-πτηνοτρόφους και 1.000 εργαζόμενους, συνεισφέρει δε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ του Νομού Ιωαννίνων.

Μάλιστα, κατά την τελευταία χρήση του 2012, που ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση των ταμειακών προβλημάτων, τα κέρδη της εταιρείας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν 5,50 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 5,82 εκατ. ευρώ το 2011 (-5,5%). Το τελικό αποτέλεσμα της εταιρείας ήταν κέρδη 0,18 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 0,53 εκατ. ευρώ το 2011 (-0,35 εκατ. ευρώ).

Η Δωδώνη

Παρεμφερής αλλά όχι παρόμοια είναι η περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, καθώς από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια του ρωσικού επενδυτικού κεφαλαίου, εμφανίζεται μονίμως ανακόλουθη στις πληρωμές της προς τους 6.500 κτηνοτρόφους. Έτσι, σταδιακά από την πληρωμή των παραγωγών στο τέλος του επόμενου μήνα που παρέλαβε, «κατάφερε» σε ένα εξάμηνο η καθυστέρηση να ξεπερνά το τρίμηνο.

Την οργή των παραγωγών έκανε μεγαλύτερη η ασυνέπεια του προέδρου της γαλακτοβιομηχανίας Μ. Ο’ Νηλ, ο οποίος μόλις πριν από μερικές εβδομάδες είχε πει ότι όχι μόνο θα εξοφληθεί πλήρως ο Μάρτιος, αλλά θα γίνει προσπάθεια να πληρωθεί κι ένα ποσοστό 20%-30% των οφειλών του Απριλίου. Επίσης, είχε διαβεβαιώσει ότι στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα δοθούν και προκαταβολές προς τους κτηνοτρόφους, που αντιστοιχούν στο 50% του ποσού που πληρώθηκε για την εισκόμιση γάλακτος στη γαλακτοκομική περίοδο 2012-2013 και αντιπροσωπεύει περί τα 12 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τους διευκολύνει ενόψει των αγορών ζωοτροφών για το χειμώνα.

Φυσικά, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τίποτα δεν είχε γίνει, με τους κτηνοτρόφους να αναρωτιούνται ποιο είναι το όφελος από την πώληση της βιομηχανίας σε ιδιώτες. Όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, «δεν έχει κανένας το δικαίωμα να λέει ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Όταν κάποιος ήταν υποψήφιος να αγοράσει τη “Δωδώνη” έπρεπε να ξέρει από την αρχή ότι αυτό είναι το τίμημα, αυτά είναι τα δάνεια, αυτά είναι τα κεφάλαια κινήσεως», τονίζοντας, ότι είναι δίπλα στους κτηνοτρόφους και συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων, είπε: «Δεν έχω τίποτε με τους νέους ιδιοκτήτες, θέλω να είμαστε συνεργάτες, αλλά οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Όταν οι εισκομιστές γάλακτος σε μια βιομηχανία δεν είναι καλά, δεν είναι πληρωμένοι, έχει πρόβλημα και η ίδια γαλακτοβιομηχανία».

Παρόμοιες καταστάσεις και χειρότερες περνούν άλλωστε και παραγωγοί της Αγνό, ενώ προβλήματα στις πληρωμές αντιμετώπιζαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και αυτοί της ΜΕΒΓΑΛ.

Οι Συνεταιρισμοί

«Κλινικά νεκροί» είναι και οι Συνεταιρισμοί που δεν έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, εξαιτίας των παρενεργειών του Ν. 4015/11.

Όπως ανέφεραν κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση τόσο τα στελέχη της ΚΕΟΣΟΕ όσο και οι συμμετέχοντες αντιπρόσωποι των Ενώσεων-μελών, πέραν της γενικότερης κρίσης με τα γνωστά προβλήματα (έλλειψη ρευστότητας, κατάρρευση αγοράς, κ.λπ.) νέα αδιέξοδα δημιουργούνται εξαιτίας των παρενεργειών του Ν. 4015/11, που δε μπορεί να εφαρμοσθεί.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε μάλιστα ότι ήδη οι Συνεταιρισμοί δεν έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, καθώς, έως ότου δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η παράταση της θητείας των διοικήσεων τους, θεωρείται ότι δεν έχουν νόμιμη εκπροσώπηση. «Σκοτάδι στους λογαριασμούς σημαίνει ότι οι συνεταιρισμοί είναι κλινικά νεκροί», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη Συνέλευση.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<