ΑΓΝΟ: Κέρδισαν την πρώτη μάχη οι κτηνοτρόφοι

08-07-2013, 13:22
ΑΓΝΟ: Κέρδισαν την πρώτη μάχη οι κτηνοτρόφοι

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

Μπλόκο στα σχέδια του ιδιοκτήτη της ΑΓΝΟ Νίκου Κολιού για πιθανή πώλησης της εταιρείας, βάζει τουλάχιστον έως την 1η Αυγούστου, το δικαστήριο Θεσσαλονίκης, μετά την αποδοχή αιτήματος από τους κτηνοτρόφους - πρώην προμηθευτές της γαλακτοβιομηχανίας για προστασία του σήματος της εταιρείας.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της εταιρείας φαίνεται να προετοιμάζει την άμεση επαναλειτουργία της ΑΓΝΟ, με νέους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους.

Για τη νέα προσφυγή των κτηνοτρόφων ορίστηκε τακτική δικάσιμος την 1η Αυγούστου του 2013. Μέχρι τότε, και με βάση την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, «δεν μπορεί να επισυμβεί οποιαδήποτε μεταβίβαση του σήματος της ΑΓΝΟ προς οποιονδήποτε τρίτο».

Η προσωρινή αυτή απόφαση βάζει «φρένο» στο ενδεχόμενο μεταβίβασης της εταιρείας από τη μεριά Κολιού, η οποία το τελευταίο διάστημα διατείνεται ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΑΓΝΟ.

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, εάν η οριστική απόφαση είναι υπέρ τους, ανοίγονται νέοι τρόποι αντίδρασης και διεκδίκησης των οφειλών από την ΑΓΝΟ, που προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, με την απόφαση υπέρ τους, γίνονται συνδικαιούχοι του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου, του σήματος της ΑΓΝΟ και εάν ο κ. Κολιός εμφανίσει επισήμως αγοραστή ή επενδυτή για τη γαλακτοβιομηχανία, θα μπορούν να ακυρώσουν την όποια συμφωνία εάν την κρίνουν ασύμφορη. Όπως υπογραμμίζουν «το brand name ‘‘ΑΓΝΟ’’ είναι το 50% της αξίας της εταιρείας. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να πουλήσει τίποτα».

Από τη μεριά της ΑΓΝΟ επικρατεί ψυχραιμία, καθώς, κατά τις πληροφορίες, υποστηρίζουν ότι δεν αλλάζει σε τίποτα τους σχεδιασμούς της η νέα προσφυγή, καθώς στόχος παραμένει η καθολική πώληση της εταιρείας (εγκαταστάσεις, σήμα, εμπορικότητα κ.λπ.) και όχι η αυτοτελή πώληση του σήματος της ΑΓΝΟ.

Το Εφετείο και το άρθρο 99

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει η απόφαση του Εφετείου –που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών– το οποίο καλείται να προσβάλει ή να συμφωνήσει με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, βάσει της οποίας δεν είχε εγκριθεί η υπαγωγή στο 99. Η απόφαση, ανάλογα με το περιεχόμενό της, θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την κατάληξη της εταιρείας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε λύσεις ή αδιέξοδα.

Επαναλειτουργία

Στο μεταξύ οι κλειστές εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ και η αδυναμία παραγωγής προϊόντων ετικέτας ΑΓΝΟ από την ΚΟΛΙΟΣ, όπου και έχει μεταφερθεί η παραγωγή τους, φαίνεται να καλλιεργούν ψήγματα δισταγμού σε επενδυτή, που σύμφωνα με την πλευρά Κολιού, αναμένει τα αποτελέσματα των ορκωτών λογιστών, που τις τελευταίες 15 περίπου ημέρες «ξεσκονίζουν» την εταιρεία, για να αποφασίσει εάν θα τοποθετηθεί στην εταιρεία.

Τόσο από το περιβάλλον της διοίκησης όσο και από τους κτηνοτρόφους, διαρρέεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ, μετά από σχεδόν 4 μήνες.

Για την επαναλειτουργία της εταιρείας, πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, φέρουν τη διοίκηση να έχει ξεκινήσει γύρω διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους, προκειμένου να καταλήξουν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι ήδη ο επιχειρηματίας κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με 70 εργαζόμενους και ότι οι νέες συμβάσεις, φέρουν τη… βούλα των νέων εργασιακών νομοθετημάτων, δηλαδή εργασία με βασικό μηνιαίο μισθό 580 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί ούτε 1 ευρώ από τις οφειλές προς του εργαζομένους, ενώ προ ημερών ο κ. Κολιός συνελήφθη εκ νέου για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Τα χρέη προς το Ταμείο ανέρχονται στο ποσό των 281.312,20 ευρώ για τη χρονική περίοδο από 01-12-2012 έως 31-12-2012 και στο ποσό των 273.058,81 ευρώ για τη χρονική περίοδο 01-01-2013 έως 31-01-2013.

Οι υποσχέσεις πάντως του κ. Κόλιου προς τους εργαζόμενους έχουν να κάνουν με εξόφληση των δεδουλευμένων, εφόσον πωληθεί η εταιρεία.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<