Τι τρέχει με τη ΣΕΚΑΠ;

08-07-2013, 13:15
Τι τρέχει με τη ΣΕΚΑΠ;

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

Αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν για την απουσία του Ιβάν Σαββίδη από την τακτική γενική συνέλευση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, καθώς και για την αναβολή που έλαβε η συζήτηση περί της πολυπόθητης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου στην Ξάνθη και σε καμία περίπτωση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στον αντίποδα, η παράταση που ομόφωνα δόθηκε στη συζήτηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (αμκ), αιφνιδίασε τους μετόχους της εταιρείας.

Τη μεγαλύτερη «ήττα», ωστόσο, είχαν οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία, οι οποίοι έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στην αμκ, προκειμένου η εταιρεία να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της και να ομαλοποιηθούν σταδιακά οι συνθήκες ρευστότητάς της.

Η απουσία του κ. Σαββίδη, πάντως, σχολιάστηκε αρνητικά από παράγοντες της εγχώριας αγοράς. Η παράταση δε ως προς το ζήτημα της αμκ χαρακτηρίστηκε ως τακτική αναβολών στο θέμα της απόκτησης της καπνοβιομηχανίας αφού, αν και ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Μάιο την επικράτησή του στον σχετικό διαγωνισμό, ωστόσο, η επιχείρηση δεν έχει περάσει ακόμη στην κατοχή του.

Επισημαίνεται ακόμη πως κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης δεν έγινε καμία αναφορά στα σχέδια που έχει η διοίκηση, με στόχο την επιστροφή της ΣΕΚΑΠ σε τροχιά ανάπτυξης. Γεγονός που επέφερε επιπρόσθετη απογοήτευση στην ελληνική αγορά καπνοβιομηχανίας, καθώς αναμενόταν πως ο Ιβάν θα άνοιγε τα «χαρτιά» του όσον αφορά τα επιχειρησιακά πλάνα για τη ΣΕΚΑΠ, θα ανακοίνωνε τη στρατηγική της επιχείρησης για το τρέχον έτος, εξαγγελίες-ορόσημο για το μέλλον της εταιρείας.

Με εμφανή την απουσία και του προέδρου του δ.σ. της καπνοβιομηχανίας Σ. Σαποτνίτσνινκ, η γενική συνέλευση ενέκρινε ορισμένα από τα τυπικά ζητήματα που τέθηκαν «επί τάπητος», ενώ έδωσε και το «πράσινο φως», ώστε το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να συζητηθεί σε νέα συνέλευση, η οποία ορίστηκε για το τρίτο δεκαήμερο του μήνα και συγκεκριμένα για τις 23 Ιουλίου.

Ιδού το ζητούμενο

Με αυτά και με εκείνα, οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία έχουν αρχίσει να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς το τοπίο γύρω από το μέλλον της επιχείρησης «θολώνει» και μάλιστα όσο οι ζημίες στις χρήσεις διευρύνονται!

Από τη μία, αισθάνονται ασφάλεια που ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ δηλώνει βέβαιος για την επιβίωση της εταιρείας, από την άλλη, όμως, η ουδεμία επαφή μαζί του «κλονίζει» την πίστη και την αισιοδοξία τους.

Για τους εργαζόμενους στη ΣΕΚΑΠ, η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της -υπό συζήτηση ακόμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου- είναι το ουσιαστικότερο σκέλος. Η διατήρηση δε των 270 θέσεων εργασίας στην καπνοβιομηχανία είναι το ζητούμενό τους. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο κ. Σαββίδης έχει δεσμευτεί για την αποφυγή απολύσεων, ωστόσο, όσο τα business plans της διοίκησης παραμένουν μυστικά, τόσο οι ανησυχίες των υπαλλήλων «φουντώνουν».

Το πρόβλημα είναι πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ιδέα για τη στρατηγική της ηγεσίας της ΣΕΚΑΠ, δεν έχουν ενημερωθεί για τους στόχους της διοίκησης ως προς το άμεσο μέλλον, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω οικονομικής στενότητας της ΣΕΚΑΠ, το προσωπικό πληρώνεται με μια καθυστέρηση της τάξης των δύο μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δίνετε κάποιο χρηματικό ποσό έναντι. Η καθυστέρηση της αμκ παρατείνει την αγωνία τους, ενώ η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα συνεχίζει να επιβάλλει ληστρικά επιτόκια εις βάρος της εταιρείας.

Ζημίες-ρεκόρ το 2012

Ζημίες-ρεκόρ παρουσίασε το 2012 η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητάς της.

Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό της εταιρείας, τα έσοδα υποχώρησαν στα 19,04 εκατ. ευρώ πέρσι, από 29,53 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (36,03 εκατ. ευρώ το 2010 και 53,15 εκατ. ευρώ το 2009), παρουσιάζοντας μείωση κατά 35,5% σε ποσοστό και κατά 10,49 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η εταιρεία σημείωσε ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 8,19 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών 7,03 εκατ. ευρώ το 2011 (ζημίες 6,31 εκατ. ευρώ το 2010 και κέρδη 12,39 εκατ. ευρώ το 2009).

Μετά την πρόβλεψη για τους φόρους της χρήσης και τα δικαιώματα μειοψηφίας, οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 25,70 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών 15,78 εκατ. ευρώ το 2011 (ζημίες 18,58 εκατ. ευρώ το 2010 και κέρδη 3,69 εκατ. ευρώ το 2009).

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2012 η ΣΕΚΑΠ απασχολούσε 279 εργαζομένους, έναντι 284 στα τέλη του 2011, έχοντας συνολικές υποχρεώσεις ύψους 115,22 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια (-60,44 εκατ. ευρώ).

«Όχημα» για τις αναπτυσσόμενες αγορές θεωρείται η ΣΕΚΑΠ

«Όχημα» στις αναπτυσσόμενες αγορές θεωρεί ο Ιβάν Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου, «οι επιχειρήσεις μας είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή του Ροστόφ και λένε πώς είναι ρίσκο για μία εταιρεία να έχει τις δραστηριότητές της σε μία μόνο περιοχή. Αγοράζουμε επιχειρήσεις σε άλλες χώρες για να τις ενσωματώσουμε στο επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου».

«Η ΣΕΚΑΠ θα μας βοηθήσει να μπούμε στην αγορά των αναπτυσσόμενων χωρών, όχι μόνο με ελληνικά τσιγάρα, αλλά και με παραγωγή

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.28.2020 17:57

Πως επιδρά η επιβάρυνση του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας στον κορονοϊό
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν παρέχοντας ανώνυμα στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους 90 ασθενών τους οι Εντατικές Μονάδες των...

07.28.2020 17:39

Δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου - Διαλύεται το ΔΗΚΟ
Δραματικές εξελίξεις στο συνολικό πολιτικό σκηνικό της Κύπρου προέκυψαν σήμερα, οι οποίες φαίνεται πως θα καθορίσουν σε τα επόμενα...

07.23.2020 12:06

Ψηφιακά 4.000 συντάξεις χηρείας και τ. ΟΓΑ τον μήνα
Στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θα περάσει το 80%-85% όλων των συντάξεων έως το τέλος του 2021.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<