Κόλπο θανάτου με τα φυτοφάρμακα

08-07-2013, 13:08
Κόλπο θανάτου με τα φυτοφάρμακα

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού στην Ελλάδα και σίγουρα αυτό εφαρμόζεται, μέσα από «βολικές» ερμηνείες της νομοθεσίας για τη διακίνηση φυτοφαρμάκων.

Σε νέες καταγγελίες προχώρησε η Greenpeace, μετά την πολύκροτη έρευνά της για επικίνδυνα φυτοφάρμακα, που «κρύβουν» μέσα τους αρκετά ελληνικά φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με την Οργάνωση, μέσα από «παραθυράκια» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δίνονται προσωρινές εγκρίσεις σε τοξικές ουσίες, που είναι απαγορευμένες στην ΕΕ, νομιμοποιώντας τες προσωρινά.

Δηλαδή, μια απαγορευμένη ουσία μπορεί να παίρνει προσωρινές άδειες χρήσης για 120 μέρες κάθε φορά και όπως επισημαίνει η Greenpeace «με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων γίνεται σαφές πως η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται ο κανόνας στη χώρα μας».

Η δραστική ουσία 1,3-dichlοropropene θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη, τοξική και ύποπτη για καρκινογένεσεις και έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. λόγω της επικινδυνότητάς της. Εμπεριέχεται σε φυτοφάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως ντομάτες, μελιτζάνες, καρπούζι και πιπεριές. Ωστόσο, σύμφωνα με την Greenpeace, η τελευταία προσωρινή έγκριση δόθηκε στις 12 Ιουνίου 2013, σε φυτοφάρμακα των εταιρειών BASF Agro Ελλάς ΑΒΕΕ και Κ+Ν. Ευθυμιάδη ΑΒΕΕ, ενώ τέτοιες άδειες η ουσία λαμβάνει εδώ και 4 χρόνια.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει παρεκκλίσεις για χρήση απαγορευμένων ουσιών για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 120 ημέρες, μόνο σε «επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας» και μόνο για «περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση, σε περίπτωση που το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω κινδύνου, ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλα εύλογα μέσα» (Άρθρο 53 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού1107/2009).

«Εδώ και 4 χρόνια, ποια είναι η ‘‘επείγουσα κατάσταση’’ που εξηγεί τις επαναλαμβανόμενες παρεκκλίσεις; Αφού υπάρχουν εγκεκριμένες εναλλακτικές ουσίες, για ποιο λόγο το Υπουργείο του κ. Τσαυτάρη επιμένει να εγκρίνει την απαγορευμένη ουσία 1,3-dichlοropropene; Με ποιο τρόπο έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο πως γίνεται περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση οποιασδήποτε ουσίας;», ρωτά η Greenpeace.

BASF: Απλώς το διανέμουμε

Σε επικοινωνία που είχε η «Παραγωγή» με την BASF για το συγκεκριμένο θέμα, τονίστηκε προφορικώς ότι το προϊόν δεν είναι δικό τους, απλώς το διανέμουν.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε η εταιρεία, οι Έλληνες αγρότες ζήτησαν να πάρει την έγκριση των 120 ημερών η συγκεκριμένη ουσία.

Tι απαντά η Κ+Ν. Ευθυμιάδης

Η ουσία 1,3 dichloropropene δεν απαγορεύτηκε στην Ε.Ε., λόγω της επικινδυνότητάς της, αλλά καταργήθηκε λόγω μη υποστήριξης του φακέλου. Η παραγωγός εταιρεία του προϊόντος προβλέπεται να καταθέσει νέο φάκελο στην Ε.Ε. προς έγκριση στα τέλη του 2014.

Τα κράτη-μέλη εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που δίνει η Ε.Ε. για χρήση 120 ημερών παλιών εγκεκριμένων ουσιών, που είναι αναγκαίες για την ελληνική γεωργία. Όπως γίνεται εδώ και χρόνια, έτσι και το 2013, το προϊόν 1,3 dichloropropene έχει πάρει έγκριση στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία (μεγάλοι παραγωγοί λαχανικών), καθώς και στην Πορτογαλία και στην Κύπρο.

Το 1,3 dichloropropene καταπολεμά τους νηματώδεις στο έδαφος των θερμοκηπίων, ενώ η μη χρήση του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της γεωργικής παραγωγής. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, οι Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες καλλιεργητές Κρήτης & Πελοποννήσου αιτούνται κάθε χρόνο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την κατ’ εξαίρεση έγκριση των 120 ημερών.

Αξίζει μια επίσκεψη στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας και Μεσσαράς, για να καταλάβει κανείς από κοντά την αναγκαιότητα ή όχι της χρήσης του 1,3 dichloropropene για την ελληνική γεωργία. Εκτιμήσεις που γίνονται από το γραφείο για «τεράστιο κίνδυνο» για τους καταναλωτές, για μη τήρηση των Νόμων διανθισμένες με σχόλια για «επικίνδυνα» φυτοφάρμακα περισσεύουν στην Ελλάδα.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.28.2020 17:57

Πως επιδρά η επιβάρυνση του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας στον κορονοϊό
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν παρέχοντας ανώνυμα στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους 90 ασθενών τους οι Εντατικές Μονάδες των...

07.28.2020 17:39

Δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου - Διαλύεται το ΔΗΚΟ
Δραματικές εξελίξεις στο συνολικό πολιτικό σκηνικό της Κύπρου προέκυψαν σήμερα, οι οποίες φαίνεται πως θα καθορίσουν σε τα επόμενα...

07.23.2020 12:06

Ψηφιακά 4.000 συντάξεις χηρείας και τ. ΟΓΑ τον μήνα
Στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θα περάσει το 80%-85% όλων των συντάξεων έως το τέλος του 2021.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<