ΠΟΠ το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής

03-07-2013, 14:23
ΠΟΠ το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής

Η ονομασία «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής» (Agoureleo Chalkidikis) καταχωρίστηκε ως ΠΟΠ, στο Ενωσιακό Μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), όπως ορίζει ο Εκτελεστικός Κανονισμός 581/2013 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2013, ύστερα από αίτηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής.

 

Επιπλέον, όποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας, της ένδειξης Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και του ενωσιακού συμβόλου, θα πρέπει πρώτα να έχει ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην AGROCERT) με τη διαδικασία που προβλέπεται στην ΚΥΑ 261611/07-03-2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 

To «Aγουρέλαιο Χαλκιδικής» προστίθεται σε μια σειρά άλλων ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο τα οποία παράλληλα είναι προϊόντα ΠΟΠ ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και τα οποία αποτελούν ένα σύνολο διατροφικών προϊόντων που χαρακτηρίζουν τις δυνατότητες και την ισχυρή παράδοση της ελληνικής γεωργίας σε ποιοτικά προϊόντα παγκοσμίως. Επισημαίνεται ότι το εν λόγω αγουρέλαιο είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν των γηγενών ποικιλιών «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής» και η ζώνη παραγωγής του καλύπτει ολόκληρο το νομό Χαλκιδικής.

 

Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος έγκειται στη χαμηλή οξύτητα, το λαμπερό πράσινο χρώμα, το λιγότερο επιθετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ, με αίσθηση εξωτικών φρούτων (μπανάνας) και φρεσκοκομμένων χόρτων, με λεπτή και ευχάριστη πικρή και πικάντική γεύση, το οποίο το διαφοροποιεί σημαντικά από άλλα αγουρέλαια περιοχών και το καθιστά σαφώς αναγνωρίσιμο, όπως και η μεγάλη διατηρησιμότητά του.

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη στιγμή που επιλέξαμε να επενδύσουμε στην ποιότητα, γνωρίζαμε ότι καθιστούμε την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων «διαβατήριο» και «βατήρα» επιτυχίας στις εξαγωγές, με στόχο να γίνουν τα προϊόντα μας «πρωταθλητές» στις αγορές του εξωτερικού. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας δεν μπορεί να βασιστεί στο χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά στην ποιότητα και στην πιστοποιημένη μοναδικότητα των προϊόντων της. Στην κορυφή αυτών των προϊόντων βρίσκεται και το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής που καταχωρίστηκε στην Ε.Ε. ως ΠΟΠ, γεγονός που θα προσδώσει αυξημένη προστιθέμενη αξία στο προϊόν προς όφελος των γεωργών και της εθνικής μας οικονομίας. To έλλειμμα στρατηγικής εξωστρέφειας που στερούσε τα ελληνικά προϊόντα από ένα διεθνές κοινό, το οποίο στην πλειονότητά του τα εκτιμούσε, πρέπει να ανατραπεί και να «οικοδομηθεί» μια μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα με τα σήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά, Παραδοσιακά, Ορεινά, Νησιωτικά κ.ά. Τώρα που η Ευρώπη όσο και όλος ο κόσμος πραγματοποιεί στροφή προς μια τέτοια ποιοτική γεωργία είναι πραγματικά ευκαιρία για τη χώρα μας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τα εξαιρετικής ποιότητας αγροδιατροφικά της προϊόντα».

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

08.07.2019 15:58

Άμεση ενίσχυση για τη φασολοπαραγωγή ζητούν οι αγρότες της Πρέσπας
Πάγια πρόταση του συνεταιρισμού παραμένει η λειτουργία του ηλεκτρονικού τιμολογίου από την Πολιτεία .

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<