Γαλλικό τυρί από ελληνικό γάλα

02-07-2013, 15:42
Γαλλικό τυρί από ελληνικό γάλα

Της Άννας Αραμπατζή

Η παροιμία λέει «θα το φέρει ο βλάχος το τυρί» εννοώντας πως θα γίνουν όλα σωστά, αλλά στην περίπτωση της Φλώρινας το θέμα είναι να φτιάξουν το τυρί οι Γάλλοι με ελληνικό γάλα. Πριν από δεκαπέντε μέρες βρέθηκαν στην περιοχή εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών τυροκομικών ομίλων, σε αναζήτηση ποσοτήτων γάλακτος.

 Η αυξητική τάση που παρουσιάζει η ζήτηση του κατσικίσιου τυριού, τους ωθεί σε αναζήτηση ποιοτικού γάλακτος για να καλύψουν τις παραγγελίες. Έτσι, οι δυο εκπρόσωποι των εταιρειών με τους συμβούλους τους και τη βοήθεια του ελληνογαλλικού και του τοπικού Επιμελητηρίου, βρέθηκαν στην περιοχή, συναντήθηκαν με παραγωγούς και συλλέκτες γάλακτος, ενώ επισκέφθηκαν και σταβλικές εγκαταστάσεις.

Οι Γάλλοι αναζητούν να κλείσουν συμβόλαια για οκτώ εκατομμύρια λίτρα γίδινου γάλακτος, με δυνατότητα διπλασιασμού στο μέλλον. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης, τονίζει στην «Παραγωγή», πως η περιοχή έχει γάλα ανεκτίμητης αξίας, καθώς οι κατσίκες μεγαλώνουν στα βουνά και τρέφονται με βότανα της ελληνικής γης. Παράλληλα, επισημαίνει πως η Φλώρινα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, συνορεύει με δυο κράτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους γαλλικούς ομίλους.

 

Θα γίνει μονάδα επεξεργασίας;

Επειδή οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για το κόστος μεταφοράς, ενώ θέλουν το γάλα να φτάνει παστεριωμένο σε αυτούς, το Επιμελητήριο «έριξε» δύο προτάσεις στο τραπέζι: Να γίνει μία μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή της Φλώρινας για να υφίσταται το γάλα μια πρώτη επεξεργασία, ή να συμφωνήσουν στο να φτιάχνεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα το τυρί. Η δεύτερη πρόταση απορρίφθηκε, αλλά η πρώτη φέρεται να είναι υπό εξέταση.

Όπως και να ’χει, τα συμβόλαια, εάν καταλήξουν σε συμφωνία, θα πρέπει να γίνουν το Σεπτέμβριο, για να μπει σε κανονικούς ρυθμούς η αποστολή από τον Ιανουάριο.

 

Ζητούν δείγματα

Πηγές του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, που συνόδευσαν μάλιστα την αποστολή στη Φλώρινα, θεωρούν πως θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Οι Γάλλοι έχουν μπει στη διαδικασία επιλογής εταίρου. Επισκέφθηκαν την περιοχή, είδαν την αγορά και συνομίλησαν με αρκετούς παράγοντες, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι από την πλευρά των γαλακτοπαραγωγών-συλλεκτών, που προσήλθαν και μόνοι τους, ζητώντας συνάντηση.

Αυτήν την περίοδο εξετάζουν την ποιότητα του γάλακτος, ζητούν δείγματα από τους δυο-τρεις συλλέκτες και εταιρείες που έχουν ξεχωρίσει. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι Γάλλοι αναζητούν μακροχρόνιες συνεργασίες στην περιοχή και αυτό που τους ενδιαφέρει άμεσα είναι η δυνατότητα παστερίωσης του γάλακτος. Θα πρέπει να επισημάνουμε, πως στην περιοχή δραστηριοποιούνται σχεδόν όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» της ελληνικής αγοράς γάλακτος και στις μονάδες τους υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Μάλιστα, φέρεται να έγιναν τέτοιες κρούσεις.

 

Αντιδρούν οι παραγωγοί

Παρά τις κινήσεις αυτές, η Ένωση Αιγοπροβατοτρόφων Αμυνταίου, η οποία συζήτησε τηλεφωνικώς για το συγκεκριμένο θέμα με τη γαλλική πλευρά, διατηρεί τις επιφυλάξεις της, αναφορικά με δύο θέματα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Χαράλαμπο Ματινίδη, η τιμή δεν είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική. Οι Γάλλοι προτείνουν 0,65 ευρώ, τη στιγμή που στην Ελλάδα η μέση τιμή για το κατσικίσιο είναι 0,60 ευρώ.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος στην «Παραγωγή», είναι επικίνδυνο να «φύγει» για το εξωτερικό τέτοια ποσότητα γίδινου γάλακτος, καθώς η φέτα αποτελείται κατά 30% από αυτό και μπορεί να ανοίξουν οι «δρόμοι» για την παραγωγή της εκτός Ελλάδος. Στο συνεταιρισμό δεν αποκλείουν τη συνεργασία, αλλά θέλουν διαβεβαιώσεις πρώτα, για το που θα επεξεργάζονται το γάλα και τι θέλουν να φτιάχνουν, όπως και για το αν οι Γάλλοι ψάχνουν για μακροχρόνια συνεργασία. «Πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία του πουλάω και δεν με νοιάζει μετά τι γίνεται», υπογραμμίζει ο κ. Ματινίδης. Επιπλέον, όπως σημειώνει, στη Φλώρινα παράγονται 800 τόνοι γίδινο γάλα, ποσότητα μικρή, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι ελλειμματική

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<