Εν αναμονή «επέλασης» επενδυτών στην αγορά γάλακτος

01-07-2013, 14:33
Εν αναμονή «επέλασης» επενδυτών στην αγορά γάλακτος

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

Επενδυτικά περιθώρια στην αγορά γάλακτος ανοίγει σε εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις το «βαρύ» οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τις περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.

Αν και η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες από τις γαλακτοβιομηχανίες, όσο και η εικόνα που παρουσίασαν την περσινή χρονιά τα οικονομικά τους αποτελέσματα, είναι ενδεικτικές για την κατάσταση στο σύνολο του κλάδου. Με δεδομένο ότι οι δυσκολίες συνεχίζονται αμείωτες και το πρώτο φετινό εξάμηνο, φθίνουν οι όποιες προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης. Οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το τοπίο στην αγορά γάλακτος θα αλλάξει, ενώ οι πιο τολμηροί τολμούν να πουν ότι στο άμεσο διάστημα θα αναμορφωθεί ριζικά ο χάρτης των παικτών.

Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, είναι αυτές που θα καθορίσουν την αφετηρία των αλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές προετοιμάζονται για «επέλαση» στη συγκεκριμένη αγορά, εφόσον πρωτίστως τακτοποιηθούν θεσμικά θέματα, με πρώτο αυτό της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον δεν είναι στραμμένο μόνο στη Μακεδονία, όπου εδρεύουν οι περισσότερες και ποιοτικότερες κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά εστιάζεται και στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ήδη σε άλλους τομείς υπάρχει έντονη επενδυτική δραστηριότητα.

Ζημίες και υπερπροσπάθειες

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2012, οι περισσότερες επιχειρήσεις που απαρτίζουν τον κλάδο παρουσιάζουν ζημίες ή κέρδη μειωμένα, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Την ίδια ώρα, η «αποσύνθεση» της ΑΓΝΟ και το αμφίβολο μέλλον της, αλλά και οι καθυστερήσεις πληρωμών από άλλες εταιρείες, διαμορφώνουν ένα ρευστό περιβάλλον, που αφήνουν περιθώρια επιβεβαίωσης των παραπάνω πληροφοριών. Αν και καταβάλλονται υπερπροσπάθειες για την τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων απ’ όλες σχεδόν τις διοικήσεις των εταιρειών, η οικονομική δυσανεξία, η παρατεταμένη ύφεση και η μειωμένη κατανάλωση στην εγχώρια αγορά, εναντιώνονται στην αλλαγή του κλίματος. «Σανίδα» σωτηρίας οι εξαγωγές, στις οποίες οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους, με θεαματικά για πολλές, αποτελέσματα.

ΜΕΒΓΑΛ
Εσχάτως η εταιρεία φέρεται να πέτυχε, κατόπιν πολλαπλών προσπαθειών, να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 2 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου μπόρεσε να αποπληρώσει τους παραγωγούς μέχρι και το μήνα Μάρτιο. Η καταβολή μέρους των οφειλών, εξασφάλισε την ομαλή λειτουργία της εταιρείας, δεδομένου ότι οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να προμηθεύουν με γάλα τη ΜΕΒΓΑΛ. Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταματούν, καθώς το ομολογιακό δάνειο έχει… σκαλώσει, οι οικονομικές υποχρεώσεις «τρέχουν» και οι επιταγές που λαμβάνει από τις αλυσίδες λιανικής που συνεργάζεται παρακρατούνται από τις τράπεζες, για την εξόφληση οφειλών της εταιρείας. Η γαλακτοβιομηχανία το 2012 κατέγραψε μειωμένα έσοδα και ζημίες 8,15 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της εταιρείας περιορίστηκαν πέρσι σε 173,35 εκατ. ευρώ, από 186,34 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένα κατά 7%. Μετά το συνυπολογισμό των φορολογικών εσόδων και εξόδων της χρήσης, οι καθαρές ζημίες ήταν 8,15 εκατ. ευρώ το 2012, έναντι 8,13 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

ΔΩΔΩΝΗ

Η διοίκηση της εταιρείας καταβάλλει προσπάθεια να περιορίσει τις καθυστερήσεις πληρωμών απέναντι στους κτηνοτρόφους, εξοφλώντας το υπόλοιπο 40% της εισκόμισης γάλακτος του Μαρτίου και το 20-30% του Απριλίου, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι προκαταβολές για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο θα δοθούν κανονικά και αφορούν στο 50% της εισκόμισης γάλακτος της προηγούμενης περιόδου (περί των 12 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τη διοίκηση, έως τα τέλη Μαΐου του 2013, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 20% στο πρώτο πεντάμηνο του 2013, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας, εκτός της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, φιγουράρουν ήδη στις αγορές της Ολλανδίας, της Ουγγαρίας και της Ρωσίας. Για το 2012 η βιομηχανία κατέγραψε πτώση εσόδων και συρρικνωμένη κερδοφορία. Τα έσοδα από τις πωλήσεις τυροκομικών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων της συνολικά (σε Ελλάδα και εξωτερικό) περιορίστηκαν σε 83,56 εκατ. ευρώ, από 96,68 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 13,12 εκατ. ευρώ (-13,6%).

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν σε 7,49 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 8,96 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, μειωμένα κατά 16,4% και αντιστοιχούν προς το 9% των πωλήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 9,3% το 2011. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) περιορίστηκαν σε 5,42 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 6,80 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, μειωμένα κατά 20,3% και αντιστοιχούν προς το 6,5% των πωλήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 7% το 2011.

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΤΥΡΑΣ
Αυξημένες πωλήσεις και μειωμένη κερδοφορία κατέγραψε για δεύτερο συνεχόμενο έτος, το 2012, ο γαλακτοκομικός όμιλος ΤΥΡΑΣ, καθώς τα έσοδά του τον περασμένο χρόνο ανήλθαν σε 242,60 εκατ. ευρώ, έναντι 237,77 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση (214,30 εκατ. ευρώ το 2010), παρουσιάζοντας έτσι αύξηση κατά 2% σε ποσοστό και κατά 4,83 εκατ. ευρώ σε αξία. Οι πωλήσεις του ομίλου στην εγχώρια αγορά μειώθηκαν, ενώ αντίθετα στη διεθνή αγορά αυξήθηκαν κατά 50,3% (απέφεραν 102,28 εκατ. ευρώ, προ εκπτώσεων και ενδοομιλικών απαλοιφών). Μετά την αφαίρεση των φόρων της χρήσης και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, τα καθαρά κέρδη ήταν ύψους 3,31 εκατ. ευρώ το 2012, έναντι αντίστοιχων κερδών 10,70 εκατ. ευρώ το 2011 (13,26 εκατ. ευρώ το 2010), μειωμένα κατά 69,1% σε ποσοστό και κατά 7,39 εκατ. ευρώ σε αξία.

ΦΑΓΕ

Ζημίες ύψους 41,58 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων του από την αναδιάρθρωση της εταιρικής δομής του και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και της έδρας του οικείου ομίλου στο Λουξεμβούργο, κατέγραψε το 2012 το ελληνικό τμήμα του ομίλου ΦΑΓΕ.

Συγκεκριμένα, η ελληνική ΦΑΓΕ και οι θυγατρικές της, ως τμήμα του ευρύτερου ομίλου FAGE International, που δραστηριοποιείται παραγωγικά στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και εμπορικά σε πολλές άλλες χώρες, κατέγραψε για το 2012:

- Έσοδα 173,16 εκατ. ευρώ, έναντι 201,05 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένα κατά 13,9% σε ποσοστό και κατά 27,89 εκατ. ευρώ σε αξία.

- Καθαρές ζημίες 41,58 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 3,63 εκατ. ευρώ, δηλαδή δυσμενέστερα καθαρά αποτελέσματα κατά 45,21 εκατ. ευρώ σε αξία.

Τα τελικά αποτελέσματα εμπεριέχουν τόσο τις συνεχιζόμενες όσο και τις διακοπείσες δραστηριότητες της ελληνικής ΦΑΓΕ, που μεταφέρθηκαν στη FAGE International και ενοποιούνται πλέον στις δικές της οικονομικές καταστάσεις. Οι δραστηριότητες αυτές, το 2012, απέδωσαν καθαρά κέρδη 16,32 εκατ. ευρώ, με έσοδα 192,19 εκατ. ευρώ, πέραν των εσόδων της ελληνικής ΦΑΓΕ και των θυγατρικών της, ύψους 173,16 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημίες 41,58 εκατ. ευρώ ενσωματώνουν ζημίες 55,09 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν τη διαφορά μεταξύ των καθαρών στοιχείων ενεργητικού που απενοποιήθηκαν και του τιμήματος (12,17 εκατ. ευρώ) που εισπράχθηκε για τη μεταβίβαση μετοχών και πνευματικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό.

ΚΡΙ-ΚΡΙ

Είναι από τους μικρούς παίκτες στην αγορά γάλακτος, αλλά με σταθερό βηματισμό. Στον κλάδο των γαλακτοκομικών η ΚΡΙ-ΚΡΙ πέτυχε, το πρώτο τρίμηνο του 2013, αύξηση των πωλήσεων κατά 26%, σε 8,913 εκατ. ευρώ, από 7,074 εκατ. ευρώ το 2012. Σημειώνεται ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της ΚΡΙ-ΚΡΙ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 10 χώρες στην Ευρώπη, καθώς και στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες η δράση της διοίκησης για «ανοίγματα» σε νέες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, με στρατηγικές συνεργασίες είναι σε εξέλιξη. Οι εξαγωγές άλλωστε, όπως σημειώνει με κάθε ευκαιρία η διοίκηση, είναι βασικός της στόχος.

Τον Ιούλιο κρίνεται το μέλλον της ΑΓΝΟ

Παρατείνεται η αγωνία για την ΑΓΝΟ, καθώς οι όποιες εξελίξεις αναμένεται να λάβουν χώρα μετά την απόφαση του Εφετείου για την υπαγωγή ή όχι της γαλακτοβιομηχανίας στο άρθρο 99. Η απόφαση του Εφετείου, εντός του Ιουλίου, το οποίο καλείται να προσβάλει ή να συμφωνήσει με την πρωτόδικη απόφαση, βάσει της οποίας δεν είχε εγκριθεί η υπαγωγή στο 99, θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την κατάληξη της εταιρείας, τα χρέη της οποίας διαμορφώνονται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Για τη διοίκηση της εταιρείας η υπαγωγή στο άρθρο 99 θεωρείται ως η μόνη λύση, δεδομένου του οξύτατου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει και των πιστωτών της, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα να προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, εάν η εταιρεία ανοίξει. Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης της ΑΓΝΟ Νίκος Κολιός συνελήφθη εκ νέου για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 281.312,20 ευρώ για τη χρονική περίοδο από 01-12-2012 έως 31-12-2012 και ποσού 273.058,81 ευρώ για τη χρονική περίοδο 01-01-2013 έως 31-01-2013.

Στο μεταξύ, οι κλειστές εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ και η αδυναμία παραγωγής προϊόντων ετικέτας ΑΓΝΟ από την ΚΟΛΙΟΣ, όπου και έχει μεταφερθεί η παραγωγή τους, αποδυναμώνει μέρα με τη μέρα το μερίδιο αγοράς των προϊόντων. Ήδη, γερμανική εταιρεία λιανικής προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης, ενώ ήδη έχουν «σπάσει» και άλλες συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό, μένουν ζωντανά τα σενάρια που θέλουν επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να «κλείνουν το μάτι» στην ΑΓΝΟ.

Μάλιστα, η διοίκηση παραμένει σταθερή σε ό,τι έχει ήδη ανακοινώσει περί ύπαρξης ενδιαφερόμενου ιδιώτη επενδυτή, για τον οποίο δεν διευκρινίζεται η ταυτότητά του. Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν τους όποιους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση του Εφετείου, για οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση. Η απομείωση ωστόσο της αξίας της ετικέτας ΑΓΝΟ και ο προσπορισμός του μεριδίου της αγοράς της εταιρείας δεν είναι από τα στοιχεία που καλλιεργούν το ενδιαφέρον. Μάλιστα, από το περιβάλλον ενός από τους φερόμενους ως μνηστήρες της ΑΓΝΟ τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουν «πως υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές», μικρότερων βαρών και εξαιρετικών προδιαγραφών.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<