Ετήσιος απολογισμός απο τον Μάξιμο Χαρακόπουλο

27-06-2013, 14:43
Ετήσιος απολογισμός απο τον Μάξιμο Χαρακόπουλο

Κείμενο-απολογισμό των δράσεων που έχει αναλάβει τους τελευταίους δώδεκα μήνες από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έδωσε στη δημοσιότητα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 

Στόχος των ενεργειών ήταν η άρση χρόνιων παθογενειών της πρωτογενούς παραγωγής, η ενίσχυση της ποιοτικής φυτικής και ζωικής παραγωγής και η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων, τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας πως «στο χρόνο αυτό δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Με γνώμονα την αγροδιατροφική ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, συνεχίζουμε το έργο μας».

 

Στο πλαίσιο της διαφάνειας και ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια ελέγχου -ο οποίος και βαίνει προς ολοκλήρωση- στις αγροτικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ με αντικείμενο τη λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ από το 2007 μέχρι και το 2011. Σχεδιάζεται τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, από τον ΕΛΓΑ να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο- απολογισμό, καθώς ο αγροτικός συνεργατισμός θεωρείται ότι είναι η απάντηση σε διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, υποστηρίζονται οι Ομάδες και οι Οργανώσεις Παραγωγών που σχεδιάζουν και υλοποιούν επιχειρησιακά σχέδια στην πρωτογενή παραγωγή.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή υπεγράφησαν 136 εγκρίσεις παράτασης και τροποποίησης παλαιών και νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, συνολικού επιχειρησιακού ταμείου 22 εκατομμυρίων ευρώ. Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊοντων, τονίζεται, υλοποιούνται 19 συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης προϊόντων τόσο στην εσωτερική αγορά της Ένωσης όσο και στις αγορές τρίτων χωρών. Το συνολικό ύψος των προγραμμάτων αυτών αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιπλέον τέσσερα προγράμματα που αφορούν το ελαιόλαδο, το κρασί, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το κρέας, πολλά εκ των οποίων είναι ΠΟΠ, ΠΓΕ ή βιολογικά.

 

Μεταξύ των δράσεων που έχουν αναληφθεί περιλαμβάνεται επίσης η βελτίωση του πλαισίου προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις για την προστασία της Φυτικής Παραγωγής. Στο πλαίσιο σχετικών ελέγχων επιβλήθηκαν συνολικά 184 διοικητικές κυρώσεις για παράνομη χρήση, εμπορία, διακίνηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων συνολικού ύψους 516.800 ευρώ.

 

Με στόχο να παραμείνει η Ελλάδα ελεύθερη από μεταλλαγμένα, ανατέθηκε στον «ΕΛΓΟ-Δήμητρα», για το 2013, η διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων σε συμβατικούς σπόρους σποράς με σκοπό την ανεύρεση πιθανών προσμίξεων από γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Στο κείμενο- απολογισμό ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον τομέα της ζωικής παραγωγής, καθώς η στήριξη της κτηνοτροφίας αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή. Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής, όπως σημειώνει, διατυπώθηκε η αντίθεσή σε κάθε σκέψη επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, καθώς θα άνοιγε την πόρτα για ακόμη μεγαλύτερες εισαγωγές γάλακτος που θα είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή χιλιάδων αγελαδοτρόφων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.21.2020 12:01

Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Η μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ και η αύξηση της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου του Συμβουλίου...

09.21.2020 11:54

Μέσω ΕΛΓΑ η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών του «Ιανού»
Άμεσα μέσω του ΕΛΓΑ αναμένεται να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις για τις αγροτικές...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<