Τα ελληνικά κρασιά πάνε Αμερική!

26-06-2013, 13:16
Τα ελληνικά κρασιά πάνε Αμερική!

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» έλεγαν οι πρόγονοι μας και στη σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης, το κρασί που εξάγεται «γλυκαίνει» και τις τσέπες των οινοποιών.

 Τα πρόσφατα στοιχεία για τις εξαγωγές κρασιού στις ΗΠΑ και στον Καναδά, το 2012, «δείχνουν» άνοδο 37% και είναι απτά αποτελέσματα προσπαθειών δεκαετίας. «Όταν η εσωτερική αγορά έπεσε κατακόρυφα, προέκυψε η ανάγκη αναπλήρωσης των χαμένων πωλήσεων στο εξωτερικό και έτσι ξεκίνησαν και τα προγράμματα προβολής για διεκδίκηση εξαγωγών», σημειώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Γιώργος Παπαπαναγιώτου, υπεύθυνος των εκδηλώσεων κρασιού στον ΟΠΕ (Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου).

Ο μέχρι τώρα απολογισμός του προγράμματος New Wines of Greece που διεξάγει ο ΟΠΕ από κοινού με την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου) είναι θετικός. Το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού αυξήθηκαν περισσότερο από 37% στις ΗΠΑ, ενώ σημαντικές αμερικανικές και καναδικές εταιρείες εισαγωγής συμπεριλαμβάνουν πλέον ελληνικά κρασιά στα χαρτοφυλάκιά τους. Επιπλέον, η παρουσία του ελληνικού κρασιού στην κύρια εστίαση έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που, πλέον, η Ελλάδα -για 3η συνεχή χρονιά- παρουσιάζεται ως ξεχωριστή οντότητα στην ετήσια δημοσκόπηση που πραγματοποιεί το οινικό περιοδικό Wine & Spirits.

«Υπάρχουν αποτελέσματα στην αμερικάνικη αγορά. Πλέον, τα σημεία πώλησης των κρασιών μας δεν είναι μόνο ελληνικά καταστήματα και αυτοί είναι οι καρποί μιας προσπάθειας που μετρά δέκα χρόνια και πάνω», σημειώνει ο κ. Παπαπαναγιώτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αμερικανοί είναι πολύ ευχαριστημένοι από το ελληνικό κρασί. Οι τιμές των αμερικάνικων κρασιών αυξάνονται σημαντικά και αδικαιολόγητα, γι’ αυτό και οι εισαγωγές στις ΗΠΑ αποτελούν διέξοδο. «Πουλάμε σε πολύ καλές τιμές στην Αμερική», τονίζει και προσθέτει πως η ποιότητα του ελληνικού κρασιού είναι καλύτερη σε τιμή, σχεδόν ίδια με το αμερικάνικο που πωλείται εκεί, προσφέροντάς μας ένα ακόμα πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά Κορδοπάτη, γενικό διευθυντή της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, οι προσπάθειες προώθησης του ελληνικού κρασιού σε μια τέτοια αγορά, που πολύ σύντομα θα είναι και η νούμερο ένα καταναλώτρια χώρα, είναι επιβεβλημένες. Το εγχείρημα δυσκολεύει λόγω του πλήρους ανταγωνισμού από ισότιμες με εμάς οινοπαραγωγές χώρες, που έχουν περισσότερα μέσα να κατακτήσουν την αγορά.

 

Τι γίνεται στην Κίνα

Η θετική εικόνα των εξαγωγών κρασιού ανατρέπεται έως ένα βαθμό στην Κίνα. Το 2012 σημειώθηκε πτώση κατά 17,4% σε αξία και κατά 39,7% σε ποσότητα. Ωστόσο, ο κ. Παπαπαναγιώτου απαριθμώντας τα θετικά της συγκεκριμένης αγοράς επισημαίνει: «στην Κίνα υπάρχει πρόσφορο έδαφος, δεν υφίσταται τοπική παραγωγή και έτσι δεν καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες, η ποιότητα της όποιας παραγωγής τους δεν είναι σημαντική σε ποσότητες, ενώ η ετήσια ζήτηση αυξάνεται κατά 20%. Το 4%-5% των Κινέζων που έχουν ανεκτό βιοτικό επίπεδο, είναι 80 εκατ. πολίτες, ενώ, πέρα από την αγάπη των Κινέζων για την Ελλάδα, στρέφονται και σε νέες αγορές, εκτός της Γαλλίας, η οποία υπήρξε η κύρια εξαγωγική χώρα».

Όσο για τα αρνητικά, το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις δαπάνες, έχει αντίκτυπο στα αγαθά πολυτελείας, όπως το κρασί. Μία φιάλη ελληνικό κρασί που εδώ κοστίζει 1 ευρώ, στην Κίνα φτάνει να πωλείται στη λιανική 10 ευρώ, λόγω των δασμών και τέτοιων άλλων χρεώσεων.

Επιπλέον, η εμπορική διένεξη των Βρυξελλών με την Κίνα δυσχεραίνει την κατάσταση. Η απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλλει φόρους στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, ώθησε το Πεκίνο σε αντίποινα, στο να ξεκινήσει μια διαδικασία έρευνας αντιντάμπινγκ για τα κρασιά που εισάγει από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δασμοί αντιντάμπινγκ είναι πρόσθετοι δασμοί που επιβάλλονται με σκοπό την άμυνα κατά των εισαγωγών προϊόντων, τα οποία εισάγονται στο έδαφος της Κοινότητας σε πολύ χαμηλή τιμή ή σε τιμή κάτω του κόστους, εφόσον οι εισαγωγές αυτές αποδεδειγμένα πλήττουν σοβαρά την κοινοτική παραγωγή.

«Υπάρχουν περιθώρια για εμάς σ’ αυτήν την αγορά», σημειώνει ο κ. Παπαπαναγιώτου. Όσον αφορά το πρόγραμμα, τελειώνει τον Ιούλιο και θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο στις ίδιες και σε νέες αγορές, όπως η Ινδία και η Βραζιλία.

 

Επίσκεψη Αμερικανών σε ελληνικούς αμπελώνες

Στις αρχές Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη 15 Αμερικανών και Καναδών αγοραστών οίνου στους ελληνικούς αμπελώνες, στο πλαίσιο του προγράμματος «New Wines of Greece». Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κορυφαίους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ από περίπου 100 οινοποιεία της χώρας μας, ενώ ταξίδεψαν στη Σαντορίνη, στην Πελοπόννησο και στη Μακεδονία.

Ένα από τα κτήματα που επισκέφθηκαν ήταν το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Θρασύβουλο Γιαντσίδη, υπεύθυνο Εξαγωγών, πλέον οι Αμερικανοί έχουν ξεπεράσει το στάδιο γνωριμίας με το ελληνικό κρασί. Το όφελος είναι ότι οι υποψήφιοι αγοραστές, μεταξύ των οποίων κορυφαία εστιατόρια και ξενοδοχεία σε ΗΠΑ και Καναδά, μπορούν να δουν από κοντά τα οινοποιεία με τα οποία θέλουν να συνεργαστούν σε μια πολύ καλή περίοδο. «Στην αμερικανική αγορά έχουμε περιθώριο ανόδου ένα επιπλέον 10%, από το 10%-20% που έχουμε ετησίως», εκτιμά ο κ. Γιαντσίδης.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους

Σημαντική άνοδο των εξαγωγών στη Β. Αμερική (ΗΠΑ 38,8% σε αξία και 14,64% σε ποσότητα και Καναδά 58,95% σε αξία και 34,79% σε ποσότητα) κατέγραψαν τα ελληνικά κρασιά το 2012, σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), που πραγματοποίησε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και η μέση τιμή μονάδος ανά λίτρο οίνου αυξήθηκε για τις ΗΠΑ από 3,58 €/2011 σε 4,34 €/2012, καθώς επίσης και για τον Καναδά αντίστοιχα από 3,70 €/2011 σε 4,36 €/2012.
Προφανώς η ανάκαμψη των εξαγωγών οφείλεται και στην υλοποίηση του προγράμματος προβολής προώθησης που εκτελεί η ΕΔΟΑΟ στη Β. Αμερική, υπό το brand «New Wines of Greece», το οποίο περιλαμβάνει και Γραφείο Οίνου στις ΗΠΑ.

Τα «καλά» νέα όμως δεν συνεχίζουν για τις υπόλοιπες αγορές με αξιοσημείωτη την πτώση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα κατά 17,4% σε αξία και κατά 39,7% σε ποσότητα, παρ’ ότι η μέση τιμή αυξήθηκε σε 4,18 €/2012 από 3,05 €/2011.

Στις ευρωπαϊκές αγορές η κατάσταση παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, με τη γερμανική αγορά να απορροφά πλέον 42,5% περίπου των ελληνικών εξαγωγών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., με μέση τιμή μονάδος στο 1,68 €/2012, έναντι 1,70 €/2011.

Χαρακτηριστικό των εξαγωγών, επίσης, αποτελεί και η χαμηλή μέση τιμή εξαγωγής στην Ευρώπη στα 1,61 €, έναντι της υψηλής μέσης τιμής στις Τρίτες Χώρες που σταθεροποιείται στα 3,93 €, γεγονός που σηματοδοτεί ότι το εξαγωγικό μας προφίλ απευθύνεται στα χαμηλής κατηγορίας τιμής προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, έναντι της μέσης και υψηλής κατηγορίας προϊόντων στην αγορά της Β. Αμερικής.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<