Ένεση ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο

25-06-2013, 11:05
Ένεση ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

«Ζεστό» χρήμα βάζει στις τσέπες των αγροτών και των κτηνοτρόφων στις τελευταίες μέρες του Ιουνίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνολικά οι πληρωμές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ, παρέχοντας σημαντική ένεση ρευστότητας στους Έλληνες αγρότες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας θα ξεκινήσει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 130 εκατ. ευρώ, η οποία θα δοθεί σε 70.000 δικαιούχους. Επίσης, μέχρι τέλος Ιουνίου θα δοθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν υπόλοιπα της Ενιαίας Ενίσχυσης, ενώ θα ξεκινήσουν και οι πολυαναμενόμενες πληρωμές των αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Όσον αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα θα καταβληθεί –σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ– και η δεύτερη δόση της επιστροφής του Αγροτικού Πετρελαίου. Για το τελευταίο, ο κ. Τσαυτάρης συμπλήρωσε ότι αναμένει την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το χειμώνα σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού του Αγροτικού Πετρελαίου, που θα εφαρμοστεί από το νέο έτος. Μάλιστα, ο κ. Τσαυτάρης έκανε γνωστό ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της χρήσης «κάρτας» για την αποφυγή πρακτικών προβλημάτων που ίσως προκύψουν με τη χρήση της, όπως πιθανή απώλειά της από τους αγρότες.

Για την επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές σε περίπου 50.000 αγρότες, ενώ εκτός επιστροφής θα μείνει ένα ποσοστό της τάξεως του 5% που δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα ΟΣΔΕ.

Η εξισωτική

Με υπερπροσπάθεια από την πλευρά του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και της διοίκησης του Γρηγόρη Αποστολάκου, κατέστη εφικτή η έγκαιρη καταβολή στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της εξισωτικής αποζημίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια του οργανισμού κατέστη φέτος εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν προσελήφθη, όπως τα προηγούμενα έτη, το εποχικό προσωπικό το οποίο συνέβαλε κάθε χρόνο στη διεξαγωγή των δειγματοληπτικών ελέγχων. Επιπλέον δε ο οργανισμός έλαβε με 4μηνη καθυστέρηση τα απαραίτητα στοιχεία για τις διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι της εξισωτικής είναι γεωργοί, μόνιμοι κάτοικοι Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας ή οικισμού των περιοχών παρέμβασης. Κατά παρέκκλιση δύνανται να κριθούν δικαιούχοι και μόνιμοι κάτοικοι λοιπών περιοχών, εφόσον έχουν την ιδιότητα του μετακινούμενου κτηνοτρόφου στις περιοχές αυτές.

Επίσης, θα πρέπει να είναι ενήλικα άτομα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και δεν έχουν αποχωρήσει (είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω ένταξής τους στο μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους) από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα.

Τέλος, θα πρέπει να κατέχουν νόμιμα και αξιοποιούν οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση εντός των ορίων των ορεινών ή μειονεκτικών και με ειδικά προβλήματα περιοχών, μεγέθους ελάχιστης χρησιμοποιούμενης έκτασης 2 Ha (20 στρέμματα), συνυπολογιζόμενης και της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στις μειονεκτικές και με ειδικά προβλήματα περιοχές ή στις ορεινές αντίστοιχα.

Περίοδος 5ετούς δέσμευσης

Οι δικαιούχοι για χρονικό διάστημα 5 ετών, από το έτος της πρώτης ένταξής τους, αναλαμβάνουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

α. Να ασκούν τη γεωργική δραστηριότητα τουλάχιστον με τους όρους που εντάχθηκαν στο Μέτρο.
β. Να παραμείνουν μόνιμοι κάτοικοι Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος ή Οικισμού εντός των ορίων των περιοχών παρέμβασης.
γ. Να παραμείνουν γεωργοί αξιοποιώντας τουλάχιστον 2 Ha (20 στρέμματα) εντός των ορίων των περιοχών παρέμβασης (Ορεινές, Μειονεκτικές και με Ειδικά προβλήματα).
δ. Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να διατηρήσουν την ιδιότητά τους αυτή, μετακινούμενοι σε βοσκοτόπια των περιοχών παρέμβασης.
ε. Να εφαρμόζουν τις κανονιστικές απαιτήσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας στους τομείς: –περιβάλλον, –αναγνώριση και καταγραφή των ζώων, –δημόσια υγεία, υγεία των ζώων και των φυτών, –κοινοποίηση των ασθενειών, –συνθήκες διαβίωσης των ζώων, καθώς και τα πρότυπα της Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης.
στ. Να υποβάλλουν κάθε έτος Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης.
ζ. Να υποβάλλουν κάθε έτος αίτηση ενίσχυσης/πληρωμής.
η. Να υποβάλλουν κάθε έτος, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., φορολογική δήλωση τουλάχιστον από το έτος ένταξής τους.
θ. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα Εθνικά και Κοινοτικά όργανα.

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<