Καταστροφή λίγο πριν τη συγκομιδή!

17-06-2013, 12:05
Καταστροφή λίγο πριν τη συγκομιδή!

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)

Παραγωγοί, λίγο πριν το μάζεμα και την παράδοση των προϊόντων τους, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα στις καλλιέργειές τους, από το χαλάζι, που έπληξε αρκετές περιοχές.

Χαλάζι σαν γροθιά, σαν ροδάκινο, σαν μπάλα του τένις, αλλά σίγουρα καταστροφικό, ήταν αυτό που «επισκέφθηκε» τις προηγούμενες μέρες τις περιοχές Πέλλας, Ημαθίας, Λάρισας και όχι μόνο. Αχανείς εκτάσεις με δενδροκαλλιέργειες έχουν πληγεί από το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Κατά περιοχές υπάρχουν παραγωγοί που μιλούν για ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής, η οποία θα φέρει αδυναμία εξαγωγών, ελλείψεις στην αγορά και μερική αύξηση τιμών.

Για καταστροφή της μισής παραγωγής σε όλα τους τα προϊόντα κάνουν λόγο στον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας. Ροδάκινο, νεκταρίνι, δαμάσκηνο και ενδεχομένως μήλο, χάνουν το μισό όγκο παραγωγής. «Από τα 12 εκατ. κιλά που περιμέναμε φέτος, η παραγωγή μας θα πέσει στα 6 εκατ. κιλά», τονίζει ο κ. Βασίλης Μπουγάς, υπεύθυνος πωλήσεων του Συνεταιρισμού, ο οποίος εξάγει το σύνολο των προϊόντων που παράγει. «Έχουν δεθεί τα χέρια μας στο εξωτερικό, δεν ξέρουμε τι να τους πούμε», σημειώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 700 μέλη του ΑΣΕΠΟΠ, η πλειοψηφία έχει πρόβλημα με την παραγωγή του. «Δυστυχώς, το ροδάκινο, ένα δυναμικό προϊόν βγαίνει από το ‘‘παιχνίδι’’», υπογραμμίζει ο κ. Μπουγάς.

Περί τα 15 χιλιάδες στρέμματα σε χωριά στην περιοχή της Λάρισας έχουν πληγεί. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Γεραποστόλου, πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια και αχλάδια έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Οι παραγωγοί, που είδαν τη σοδειά τους να αποδεκατίζεται, ξεπερνούν τους 2.000. «Για μια δεκαετία περίπου δεν έχει πέσει χαλάζι σε τέτοια έκταση», επισημαίνει ο κ. Γεραποστόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεομηνία αυτή θα γίνει αισθητή στην αγορά. Δύσκολα θα καλυφθούν οι παραγγελίες, θα υπάρξει έλλειψη στην αγορά και σε κάποια προϊόντα θα σημειωθούν και αυξήσεις τιμών.

Το φαινόμενο προκάλεσε άμεση κινητοποίηση. Πέρα από τις συσκέψεις σε επίπεδο περιφέρειας και τις επιστολές που έστειλαν στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τετάρτη ο υφυπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, τόνισε πως αυτό που ζητούν οι παραγωγοί και όλη η περιοχή είναι να γίνει άμεσα η καταγραφή ζημιών από τον ΕΛΓΑ, η οποία έχει ξεκινήσει. Ακολούθως, με ταχείς ρυθμούς να ολοκληρωθεί η έρευνα του Οργανισμού και να πάρουν οι παραγωγοί στη συνέχεια τις αποζημιώσεις. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, ήταν πρωτόγνωρο» λέει ο κ. Καραπαναγιωτίδης, για να προσθέσει πως «ο κόσμος είναι απελπισμένος, ήταν έτοιμοι να παραδώσουν τα προϊόντα τους». «Το κράτος πρέπει να βοηθήσει για να σταθεί στα πόδια του ο παραγωγός», καταλήγει.

 

Ήταν ήδη δύσκολη χρονιά

Η ελληνική παραγωγή ροδάκινου αναμενόταν μειωμένη εξαρχής. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, «έδειχναν» μείωσή της ακόμα και κατά 50%. Μάλιστα, η παραγωγή αποτιμάτο μειωμένη κατά 25% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας και κατά 35% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Όσο για την παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 300.000 τόνους, ενώ πέρσι η παραγωγή ανήλθε σε 440.000 τόνους.

Από την άλλη, οι παραγωγοί αχλαδιού στον Τύρναβο, λόγω ακαρπίας, ανέμεναν απώλεια παραγωγής κατά 40% περίπου. Από τα 8.000 στρέμματα της ποικιλίας κρυστάλια, που καλλιεργούνται στην περιοχή, τα 4.000 αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς υπάρχει έλλειψη καρποφόρων οργάνων σε χωράφια καλοδιατηρημένα. Απέδιδαν τη ζημιά στη ζέστη που έκανε πέρσι τον Ιούνιο, όταν διαμορφώνονταν οι οφθαλμοί του καρπού.

 

Κλέβουν φρούτα από τα χωράφια και τα πουλάνε

Σαν να μην έφταναν οι φυσικές καταστροφές, τα «χαράτσια» και η έλλειψη ρευστότητας, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν και προβλήματα κλοπών! Διάφοροι επιτήδειοι εισβάλλουν τα βράδια και παίρνουν από τα δέντρα τους καρπούς τους. Την επόμενη μέρα τα πωλούν στις λαϊκές αγορές, ακόμη κι αν αυτά είναι φρεσκοραντισμένα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Οι κλέφτες, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, «αισχροκερδούν με τα προϊόντα ανθρώπων που κοπιάζουν για να τα καλλιεργήσουν» καταγγέλλει ο παραγωγός Κώστας Λιολιόπουλος από το Νομό Ημαθίας. Συνεχίζει, δηλώνοντας πως το φαινόμενο της κλοπής φρούτων βρίσκεται σε έξαρση την τελευταία πενταετία.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν πρόκειται για πεινασμένους συμπολίτες μας -ελέω κρίσης- αλλά για επιτήδειους», που δεν διστάζουν να κλέψουν τα φρούτα ακόμη κι αν έχουν ραντιστεί μόλις την προηγούμενη μέρα. «Αν το χωράφι, όμως, είναι ραντισμένο, θέλει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να απορροφηθούν πλήρως τα υπολείμματα των φαρμάκων» λένε παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τους ίδιους, «ακόμη και να πλένουν οι νοικοκυρές τα φρούτα ή τα λαχανικά, αυτό δεν αρκεί σε μια τέτοια περίπτωση».

Με την πρακτική τους αυτή, οι επιτήδειοι «περιορίζουν το ήδη μειωμένο εισόδημα των αγροτών, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη που έχουμε «χτίσει», κοπιάζοντας σημαντικά με τους καταναλωτές», τονίζει ο παραγωγός Αλέξανδρος Παντραλέξης από το Νομό Λάρισας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο επεκτείνεται σε όλα τα χωριά της Λάρισας, στον Τύρναβο και σε άλλα χωριά της Βόρειας Ελλάδος. Οι αναστατωμένοι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να περιφρουρούν μόνοι τους τις περιουσίες τους, αφού η, ενημερωμένη για το γεγονός, αστυνομία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο. Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν προσλάβει φύλακες για την περιφρούρηση των χωραφιών, τους οποίους κάθε σπίτι πληρώνει 10 ευρώ, προκειμένου να κάνουν περιπολίες από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. «Στην Κουλούρα Ημαθίας δεν είναι λίγες οι φορές που απομάκρυναν επιτήδειους κλέφτες από χωράφια, είτε με καλό είτε με άσχημο τρόπο» επισημαίνει ο κ. Λιολιόπουλος, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, το δυναμικό της αστυνομίας δεν επαρκεί για να κάνει τη δουλειά».

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι κλέφτες μπαίνουν με αγροτικά στα χωράφια και προκαλούν διάφορες ζημιές στις υποδομές, των οποίων η επιδιόρθωση κοστίζει ακριβά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<