Σητεία: Το ηλιοθερμικό πάρκο φέρνει σε ρήξη Υπουργείο-Περιφέρεια

17-06-2013, 12:00
Σητεία: Το ηλιοθερμικό πάρκο φέρνει σε ρήξη Υπουργείο-Περιφέρεια

Της ΦΑΝΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ

Την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ενέκρινε τη δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου 60 ΜW στη Σητεία του Νομού Λασιθίου, επιβεβαιώνοντας τους φόβους πολιτών και αυτοδιοικητικών ότι όσο το νησί παραμένει χωρίς διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα αναπτύσσονται με τρόπο άναρθρο, κακόγουστο και κυρίως αναποτελεσματικό, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία της Κρήτης.

Τον ασκό του Αιόλου (και των λοιπών… ΑΠΕ) ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την απόφασή του να αδειοδοτήσει απευθείας και παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών φορέων ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα που ετοιμάζονται στην Ευρώπη, ισχύος 60 Μεγαβάτ.

Με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Ευάγγελου Λιβιεράτου, ένας μεγάλος Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΣΠΗΕ) περνά στη φάση της υλοποίησης, σε οροπέδιο στην περιοχή Χώνος, στη Σητεία, σε ένα φυσικό περιβάλλον που κρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης «ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί».

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για άλλες παρόμοιες επενδύσεις στο νησί, με το επιχειρηματικό ενδιαφέρον να αυξάνεται διαρκώς και την Κρήτη να παραμένει χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ.

 

Προσφεύγει στο ΣτΕ η Περιφέρεια

«Όλα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο για ανάπτυξη. Όμως, αν προχωρήσουμε χωρίς σχεδιασμό, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον», είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο στην «Παραγωγή» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, διαβλέποντας τον επερχόμενο κίνδυνο και επισημαίνοντας την ανάγκη μιας «ήπιας και κεντρικά σχεδιασμένης ανάπτυξης των ΑΠΕ».

Σήμερα, πέντε μήνες μετά, η απόφαση αυτή του υπουργείου έρχεται να επιβεβαιώσει το τότε ρεπορτάζ και να φέρει στα άκρα τη σύγκρουση Υπουργείου-Περιφέρειας, με τη δεύτερη να δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Όταν η Περιφέρεια με ομόφωνη απόφαση τάσσεται εναντίον ενός τέτοιου έργου, έχουμε την αίσθηση ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή ή τουλάχιστον να εξετάζεται πολύ σοβαρά. Δεν φάνηκε κάτι τέτοιο από το ΥΠΕΚΑ και αυτό μας στεναχωρεί ιδιαίτερα και μας επιβάλλει να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο», τονίζει ο αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής.

 

«Όσο δεν υπάρχει σχεδιασμός θα είμαστε αρνητικοί σε τέτοιες επενδύσεις»

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και άλλους επιστημονικούς φορείς και σε διαρκή διαβούλευση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους οικολόγους του νησιού, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό το σχεδιασμό του «Γενικού Χωροταξικού Κρήτης».

«Ωστόσο, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς ενεργειακό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο», τονίζει ο κ. Καλογερής και προσθέτει: «Για την Κρήτη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πρέπει να εκπονήσει έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα».

Ούτως ή άλλως, το ζήτημα της διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα συζητιέται εδώ και δύο δεκαετίες, χωρίς ουσιαστικά να έχει ληφθεί καμία απόφαση. Μάλιστα, προ καιρού, η ΡΑΕ είχε δώσει στη δημοσιότητα μελέτη, βάσει της οποίας η διασύνδεση της Κρήτης είναι και επιβεβλημένη αλλά και συμφέρουσα, έναντι του πλάνου της αυτόνομης ανάπτυξης που εξετάστηκε και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, ο κ. Καλογερής επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν: «Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επειδή δεν είναι το μοναδικό του είδους. γιατί έρχονται και νέες αιτήσεις, αποσπασματικά χωρίς κανένα σχεδιασμό» λέει και τονίζει ότι η Περιφέρεια έχει «ένομμο συμφέρον», γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα προσφύγει στο ΣτΕ. «Ως Περιφέρεια να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον του νησιού και αν δεν ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που έχουμε θέσει, που είναι ο ενεργειακός και χωροταξικός σχεδιασμός, ώστε να δούμε το σύνολο των ΑΠΕ στο νησί και να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία τους, θα είμαστε αρνητικοί σε οποιαδήποτε τέτοια μεγάλη παρέμβαση», τονίζει.

 

Οι αντιρρήσεις
«Λόγω της τοξικότητας των υγρών που περιέχει η εγκατάσταση του ηλιοθερμικού πάρκου, ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα υπόγεια νερά», τονίζει ο κ. Καλογερής, για να συμπληρώσει ότι «εν γένει μια τέτοια εγκατάσταση δεν ταιριάζει με το φυσικό περιβάλλον του νησιού».

Η Περιφέρεια όμως, δεν είναι η μόνη που έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το έργο.
Κατά της υλοποίησής του έχει ταχθεί ο Δήμος Σητείας, η Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, επιστημονικοί φορείς και οικολογικές οργανώσεις, αλλά και η τοπική κοινωνία.


Η επένδυση
Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Ηλιοθερμικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 60 ΜW, υποσταθμού ανύψωσης τάσης και γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης για τη διασύνδεσή του στο υφιστάμενο δίκτυο.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός, του οποίου η κατασκευή εγκρίθηκε να γίνει στη θέση Χώνος Σητείας, θα καταλάβει μια έκταση 3.103 στρεμμάτων, στα μισά της οποίας θα αναπτυχθούν 480 μεγάλοι ηλιακοί συλλέκτες, διατεταγμένοι σε 120 βρόγχους, μία ατμογεννήτρια, έναν ατμοστρόβιλο, ένα αερόψυκτο συμπυκνωτή, μία ηλεκτρογεννήτρια και δύο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος για την αποθήκευση της θερμικής ενέργειας. Το σύστημα αποθήκευσης θα καλύπτει τη ζήτηση σε περιπτώσεις μειωμένης ηλιοφάνειας, λόγω νέφωσης ή κατά τις βραδινές ώρες.
Το γήπεδο εγκατάστασης βρίσκεται σε ορεινό και πετρώδες έδαφος που χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος.

Στο σταθμό θα ενσωματωθούν ένας καυστήρας για τη θέρμανση του ειδικού θερμικού ελαίου, που κυκλοφορεί στους σωλήνες των συλλεκτών, καθώς και μία ηλεκτρογεννήτρια για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Οι ετήσιες υδατικές ανάγκες του σταθμού προβλέπεται να φτάσουν τις 30.000 κ.μ. περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της από την Ε.Ε., γεγονός που συνέβαλε στην αδειοδότησή της από το ΥΠΕΚΑ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.04.2020 14:44

Στο φως κύκλωμα που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα
Οι διαφυγόντες δασμοί για τα κατασχεθέντα καπνικά προϊόντα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 209.000 ευρώ.

06.04.2020 14:42

Στη «Διαύγεια» η ΚΥΑ για το Δώρο Πάσχα
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες για την καταβολή του επιδόματος.

06.04.2020 14:37

Κόκκαλης: Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον ΕΛΓΑ από την πίσω πόρτα
« Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεθοδεύει την παράδοση το ΕΛΓΑ, δηλαδή της ασφαλιστικής κάλυψης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<