"Φρένο" στην πώληση της ΕΒΖ και από την ανακεφαλαιοποίηση

17-06-2013, 11:50

Της Βούλας Μαλαίνου

Σχεδόν 28 μήνες έχουν περάσει από τις 24/02/2011, από τότε δηλαδή που το διοικητικό συμβούλιο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας έλαβε την απόφαση η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) να αποκρατικοποιηθεί κι όμως το ζήτημα πώλησης του 82,33% της εισηγμένης παραμένει στον… πάγο.

Οι εξελίξεις, ωστόσο, γύρω από την κούρσα διεκδίκησης του παραπάνω ποσοστού της εταιρείας «τρέχουν». Παρόλα αυτά, τα εμπόδια που «βλέπουν» πλέον οι βασικοί «μνηστήρες» στο διάβα τους λέγεται πως είναι ανυπέρβλητα. Γι’ αυτό, και όπως είχε αποκαλύψει σε παλιότερο δημοσίευμά της η «Παραγωγή», οι Γάλλοι επεξεργάζονται το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από το διαγωνισμό.

Πριν από λίγο καιρό, τευτλοπαραγωγοί τόνιζαν στην «Παραγωγή» ότι η διαιώνιση της υπόθεσης πώλησης του 82,33% της ΕΒΖ έχει κάνει τα… νεύρα τους κρόσσια, αφού το τοπίο παραμένει θολό, τα σενάρια όλα ανοιχτά και τα εκκρεμή ζητήματα παραμένουν ακόμη εκκρεμή. Το ζήτημα της αποκρατικοποίησης της ΕΒΖ «πέφτει» σε απανωτές εμπλοκές, η τελευταία εκ των οποίων αφορά τη χρονική ταύτιση της υποτιθέμενης ολοκλήρωσης της πώλησης του 82,33% της επιχείρησης με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με παράγοντες από την εγχώρια αγορά, θεωρείται σχεδόν απίθανο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την υπόθεση της ΕΒΖ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός, αφού έως τότε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει, βάσει χρονοδιαγράμματος κυβέρνησης, ΤτΕ και τρόικας, να έχουν «κλειδώσει» τις αυξήσεις κεφαλαίων τους. Οι διαπραγματεύσεις Μαράντου-Γάλλων για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας «σκοντάφτουν» χρονικά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 28 Ιουνίου ο κ. Ιβάν Σαββίδης θα ηγηθεί της πρώτης γενικής συνέλευσης της ΣΕΚΑΠ, υπό τη νέα της διοίκηση.

Έχουν… ψωμί μπροστά οι διαπραγματεύσεις

Οι Γάλλοι μπορεί να αποτελούν τα βασικά πιόνια στη σκακιέρα, ωστόσο, ο ειδικός εκκαθαριστής παίζει το δικό του ρόλο στο «παιχνίδι» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Οι μεν κινούν τα νήματα, αλλά δεν προτίθενται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για μεγαλύτερο τίμημα, ο δε δεν βάζει νερό στο κρασί του, αρνείται προς το παρόν το αντάλλαγμα να πέσει… πιο κάτω. Συνεπώς, οι διαπραγματεύσεις των επικεφαλής της Cristal Union με τον κ. Νίκο Μαράντο είναι σκληρές και οι μεταξύ τους σχέσεις… τεντωμένες. Στην υπόθεση της ΕΒΖ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες, δίχως, ωστόσο, να υποχωρούν στα αιτήματά τους.

Στο… παζάρι έπεται συνέχεια, άρα η παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 82,33% της εισηγμένης αποτελεί πλέον δεδομένο και όχι σενάριο. Κατ’ αρχήν υπάρχει εμπλοκή στην ίδια την εταιρεία, αφού τα assets της ΕΒΖ ανήκουν στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα και τα δάνεια τα έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς που έχει αποκτήσει τηντην «good bank».

Τα assets είναι το δεύτερο πρόβλημα της υπόθεσης πώλησης, μετά το υψηλό τίμημα. Τρίτο πρόβλημα αποτελεί και η ξαφνική δυσαρέσκεια της Crystal Union με τα υψηλά δάνεια, για τα οποία ζητά μάλιστα και ρύθμιση.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο λευκός καπνός από την «καμινάδα» της ΕΒΖ δεν πρόκειται, αν βγει, να βγει τον Ιούνιο, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η διευθέτηση των θεμάτων που έως και σήμερα… σέρνονται.

Αυτό που υπογραμμίζουν, ωστόσο, κύκλοι της αγοράς είναι πως η στάση Μαράντου -κυρίως ως προς το τίμημα- θα ορίσει τις όποιες εξελίξεις. Από τον εκκαθαριστή, λένε, θα εξαρτηθεί κατά πόσο οι Γάλλοι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στο στόχο τους: στην εξάπλωσή τους στη βαλκανική αγορά μέσω της επένδυσης στην ΕΒΖ.

Αυτά είναι τα σενάρια

Η απόσυρση ενδιαφέροντος απόκτησης του 82,33% της εισηγμένης από την Crystal Union «παίζει» δυνατά ως σενάριο. Πόσο μάλλον, ύστερα και από την αιφνίδια αποχώρηση των Ρώσων της Gazprom από τη ΔΕΠΑ, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες περί αποστασιοποίησης των ξένων επενδυτών από σχέδια εξαγορών.

Επακόλουθο της πιθανής αποχώρησης των Γάλλων είναι η «στροφή» της ελληνικής πλευράς στη βουλγαρική εταιρεία Litex και στη σερβική Sunoko. Τότε, το επόμενο σενάριο είναι εν τέλει ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Cristal Union είναι πίσω από το 20% της γαλλικής παραγωγής τεύτλων και δραστηριοποιείται στη ζάχαρη για βιομηχανική χρήση και στον κλάδο των τροφίμων -αλκοόλη και αιθανόλη -, στα φυσικά αντιοξειδωτικά προϊόντα για το φαρμακευτικό κλάδο και στα συμπληρώματα διατροφής, καθώς και στα αποξηραμένα προϊόντα για ζωοτροφές.

Στη Γ.Σ. οι δεσμεύσεις Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ

Η Γενική Συνέλευση της ΣΕΚΑΠ στις 28 Ιουνίου θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς η νέα διοίκηση θα μιλήσει για τα business plans (επιχειρηματικά σχέδια) της καπνοβιομηχανίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ιβάν Σαββίδης έχει εγγυηθεί για τη διατήρηση των 250 θέσεων εργασίας στη ΣΕΚΑΠ, καθώς και ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα αγοράζει ελληνικά καπνά, τα οποία και θα εξάγει στην εταιρεία του στη Ρωσία.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<