Δύσκολη υπόθεση φέτος το κεράσι

11-06-2013, 13:14
Δύσκολη υπόθεση φέτος το κεράσι

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)

 

*αναδημοσίευση απο την εφημερίδα Παραγωγή του Σαββάτου

 

Διπλό ήταν το χτύπημα φέτος για το ελληνικό κεράσι, κυρίως για τις πιο πρώιμες ποικιλίες. Η υπερβολική ζέστη πέρσι το καλοκαίρι έφερε μικροκαρπία και «δίδυμο κεράσι». Όπως εξηγεί στην «Παραγωγή» ο κ. Κωνσταντίνος Καζαντζής, γεωπόνος-τεχνολόγος του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων, «το δίδυμο κεράσι είναι τα διπλά κεράσια, που είναι μη εμπορεύσιμα, όταν ο ένας καρπός είναι ατροφικός. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε σε ορισμένες ποικιλίες σε ποσοστό ακόμα και 90%, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι χτύπησε κι άλλες που δεν το εμφάνιζαν».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώιμες και οι μεσο-όψιμες ποικιλίες χτυπήθηκαν πολύ, αλλά οι όψιμες θα πάνε καλύτερα από πλευράς ποιότητας. Στα Κερασοχώρια της Πέλλας, τα πεδινά είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα από τα ορεινά χωριά, αλλά σταδιακά η κατάσταση θα βελτιώνεται. Ο κ. Καζαντζής εκτιμά ότι οι τιμές ξεκίνησαν χαμηλά και θα πάνε χαμηλότερα. Όσο για τη μέση σταθμισμένη ετήσια τιμή παραγωγού, αυτή μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 1,5 ευρώ ανά κιλό, όπου είναι συνήθως.

 

Οι παραγωγοί

 

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κοινότητας (ΑΣΚ) Φλαμουριά, στην περιοχή της Έδεσσας, ξεκίνησαν πριν από τρεις μέρες περίπου να μαζεύουν όψιμες ποικιλίες. Η παραγωγή φέτος είναι μεγάλη, αλλά τα κεράσια μικρόκαρπα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Δημήτρη Τσίτσα, θα είναι πιο πάνω σε τονάζ, όπου πέρσι έφτασαν τους 120 τόνους. Φέτος οι εκτιμήσεις τους φτάνουν τους 250-300 τόνους, αν και η τιμή θα είναι χαμηλότερη από την περασμένη χρονιά.

 

 

Στο Συνεταιρισμό του Αγίου Λουκά, που είναι στη Ράχη Πιερίας, νοτιοδυτικά της Κατερίνης, ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Πιέρια, η χρονιά θεωρείται καλή. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Ντούρος, σημειώνει πως οι ποσότητες φέτος είναι μέτριες -με 330 τόνους πρώιμα κεράσια-, ενώ οι τιμές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, με δεδομένο ότι το 90% της παραγωγής τους πηγαίνει στο εξωτερικό. «Είχαμε ένα μικρό πρόβλημα με τον αέρα, αλλά και με την ακαρπία, αλλά στις τιμές υπάρχει μια σταθερότητα», σημειώνει ο κ. Ντούρος. Στο Νομό Λάρισας και συγκεκριμένα στον Τύρναβο, το κεράσι είχε δυναμική, αλλά οι τιμές ήταν χαμηλές. Ο κ. Βαγγέλης Χαλούλης, πρόεδρος της Tirnavos Fruit, σημειώνει πως η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν καλή, αλλά οι τιμές ήταν μειωμένες. Όσο για την ποσότητα, ναι μεν είναι μεγάλη, είναι δε μικρόκαρπα τα κεράσια. Την τιμή παραγωγού τη «βλέπει» στα 1,70 με 1,80 ευρώ ανά κιλό.

 

Δύσκολη χρονιά και στην Ισπανία

 

Σχεδόν καταστροφικές ήταν για την ισπανική παραγωγή κερασιού οι έντονες καταιγίδες του Μαΐου. Οι πρώιμες ποικιλίες δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα. Η φετινή παραγωγή αποτιμάται στα 5 εκατ. κιλά, εκ των οποίων το 50% ήταν στο στάδιο της ωρίμανσης, όταν εμφανίστηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι καταιγίδες χτύπησαν κυρίως τις περιοχές Alicante, l'Alcoià, El Comtat και la Marina Alta, οι οποίες συνήθως έχουν και τη μεγαλύτερη παραγωγή. Οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων και οι εξαγωγείς περιμένουν πώς και πώς να καλυτερέψει ο καιρός στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, για να τονωθεί η κατανάλωση. Οι βροχές σε πολλές περιοχές έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις και προβλήματα ποιότητας. Μέχρι τώρα, ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση πωλήσεων κερασιών κατά 30% σε σχέση με πέρσι, κυρίως λόγω του σκασίματος των καρπών που προκάλεσαν οι βροχές.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν προοπτικές

 

Η κερασιά καλλιεργείται για εμπορικούς σκοπούς σε 40 χώρες της γης, κυρίως όμως στο Βόρειο Ημισφαίριο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που θεωρείται η Ήπειρος του κερασιού. Η παγκόσμια παραγωγή κερασιών την τελευταία δεκαετία, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων F.A.O., κυμαινόταν από 1.650.000 έως 2.000.000 τόνους περίπου. Η αντίστοιχη παραγωγή, την ίδια περίοδο, στις χώρες της Ε.Ε. κυμαινόταν από 500.000 έως 800.000 τόνους περίπου. H ετήσια παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα κυμαίνεται από 42.000-62.000 τόνους, με το 80% αυτής στην περιοχή της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, το 70% προέρχεται από τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

 

Υπολογίζεται ότι η καλλιέργεια κερασιών σε όλη τη χώρα ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα, με τη μέση απόδοση ανά στρέμμα να κυμαίνεται από 400 κιλά έως και 650 κιλά. Η μέση ετήσια σταθμισμένη τιμή παραγωγού υπολογίζεται στα 1,5 ευρώ/κιλό, ενώ η μέση τιμή πώλησης των ελληνικών φθάνει στα 1,83 ευρώ/κιλό και των εισαγόμενων στα 2,49 ευρώ/κιλό. «Αν και είμαστε οι πρωιμότεροι στην Ε.Ε. δεν εξάγουμε ούτε το 10% της παραγωγής μας», σημειώνει ο κ. Καζαντζής. Από συνομιλίες που είχε με φυτωριούχους, ο κ. Καζαντζής αποκόμισε πως η αύξηση των πωλήσεων νεαρών δενδρυλλίων κερασιάς φέτος ήταν τρομακτική. «Γενικά, έχουμε μια σταθερή άνοδο της καλλιέργειας στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ε.Ε. που παρουσιάζει κάθοδο», τονίζει ο ίδιος. Εκτιμά δε, πως στα επόμενα χρόνια αρκετές χώρες θα απομακρυνθούν από την κερασοκαλλιέργεια, ανοίγοντας χώρο στην αγορά για την Ελλάδα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<