Που θα «κάτσουν» οι τιμές για το ροδάκινο

10-06-2013, 10:19
Που θα «κάτσουν» οι τιμές για το ροδάκινο

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)


Η αρνητική είδηση της κάμψης της παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου έφερε στην επιφάνεια το θέμα της τιμής παραγωγού.

 

Στο προσκήνιο μπαίνει η «ακτινογραφία» της ελληνικής παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου, με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν να την «ρίχνουν» έως και κατά 50%. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν τη ζημία στη φετινή παραγωγή, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κοινός τόπος για τα επίπεδα τιμών.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κώστα Αποστόλου, πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, «η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 25% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας και κατά 35% σε σχέση με την περσινή περίοδο». Εκτιμά ότι η παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου θα φτάσει τους 300.000 τόνους, ενώ πέρσι η παραγωγή ανήλθε σε 440.000 τόνους, καταγράφοντας αύξηση έναντι του 2011, οπότε και είχε διαμορφωθεί στους 365.000 τόνους. Από τους 440.000 τόνους, οι 310.000 αγοράστηκαν σε τιμή κομπόστας από τις κονσερβοποιίες, 80.000 σε τιμή χυμού και 35.000 οδηγήθηκαν στην κατάψυξη. Από τους 310.000 τόνους μόνο οι 260.000 έγιναν τελικά κομπόστα. Οι υπόλοιποι 52.000 οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση, αφού ήταν δεύτερης ποιότητας, φτάνοντας συνολικά τους 132.000 τόνους προς χυμό.

 

Ωστόσο, από αυτή τη σημαντική μεταβολή στην παραγόμενη ποσότητα, ο κ. Αποστόλου δηλώνει στην «Παραγωγή» πως, αν και είναι νωρίς, δεν αναμένει σημαντική μεταβολή στις τιμές, από πέρσι που έκλεισαν στα 0,25 λεπτά το κιλό. Επισημαίνει δε, ότι από την περσινή παραγωγή υπάρχουν αποθέματα 4 εκατ. χαρτοκιβώτια.

 

«Γρήγορες πληρωμές φέτος»

 

«Φέτος θα γίνουν πολλές γρήγορες πληρωμές», εκτιμά ο κ. Αποστόλου. Ο ίδιος φέρει ως θετικό παράδειγμα το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς με τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας, μέσω του συνεταιρισμού Venus. Σε αυτό, ήδη έχουν υπογραφεί οι τριμερείς συμβάσεις. Θα μοιραστούν χρεωστικές κάρτες στους παραγωγούς για να καλύπτουν τα έξοδά τους μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και θα γίνει η εκκαθάριση για να καταβληθεί το εναπομείναν ποσό που δικαιούνται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολύ καθυστερημένης καταβολής των χρημάτων στους παραγωγούς, μέχρι τώρα.

 

Τι λένε οι παραγωγοί

Για μεγάλη ζημιά που, αναλόγως τον παραγωγό και την τιμή, μπορεί να φτάσει το 80% κάνει λόγο ο κ. Γιάννης Βρανάς, πρόεδρος της Διαπραγματευτικής Ομάδας για το Συμπύρηνο Ροδάκινο.

 

«Τα 0,25 ευρώ ανά κιλό δεν είναι δίκαιη τιμή» σημειώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Βρανάς, αναλύοντας τα κόστη. Από τα 0,25 ευρώ, οι παραγωγοί παίρνουν στο χέρι τα 0,20 με 0,21 ευρώ. Στη συνέχεια, το ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος παραγωγής, με προσωπική εργασία, φτάνει τα 0,16 με 0,17 ευρώ. «Κι από αυτό που μένει πρέπει να ζήσουν οικογένειες» τονίζει ο κ. Βρανάς. Μια πιο σωστή τιμή για τον ίδιο, κυμαίνεται γύρω στα 0,30 ευρώ ανά κιλό. «Πιστεύω να μας κρατήσει ο καιρός μέχρι τις 10 Ιουλίου που κλείνουν οι τιμές» σημειώνει ο κ. Βρανάς. Όσο για τη Διαπραγματευτική Ομάδα, σκοπεύουν να συνεδριάσουν νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία, για να δουν που βρίσκονται.

 

Ο ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ φέρεται να παρακολουθεί το θέμα και να αναζητά τα αίτια της καταστροφής της φετινής παραγωγής. Πριν από δύο εβδομάδες περίπου υπήρξε συνάντηση των παραγωγών με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο. Μάλιστα, ο διοικητής του ΕΛΓΑ είναι ενήμερος και ενδέχεται να επισκεφθεί και την περιοχή. Οι παραγωγοί σημειώνουν ότι η παγωνιά στις 16-17 Μαρτίου σε συνδυασμό με τις βροχές που ακολούθησαν είχαν αυτό το αποτέλεσμα.

Δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση αποζημίωση, όπως έγινε παλιότερα σε άλλες περιπτώσεις, δεν υπάρχει. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί η ζημία από καιρικές συνθήκες για να μπει στα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης) και να αποζημιωθεί. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο παγετός στα μέσα Μαρτίου χαρακτηρίζεται οριακός.

 

Τι κάνει το επιτραπέζιο ροδάκινο

 

Οι τιμές για το επιτραπέζιο ροδάκινο και το νεκταρίνι φέτος θεωρούνται αρκετά καλές. Σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Χαλούλη, πρόεδρο της Tirnavos Fruit Coop στον Τύρναβο, η τιμή παραγωγού για το επιτραπέζιο ροδάκινο είναι στα 0,90 λεπτά του ευρώ ανά κιλό και για το νεκταρίνι κοντά στο 1 ευρώ. Οι ποσότητες είναι ελαφρώς περιορισμένες σε σχέση με πέρσι.

 

Εξαγωγές

 

Τα ελληνικά ροδάκινα, σε ποσοστό 98%, εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη. Πρώτη αγορά είναι η Γερμανία, έπεται η Ρωσία, ενώ ποσότητες καταλήγουν και στην Ταϊλάνδη. Εκεί το προϊόν μεταποιείται και επανεξάγεται σε Αμερική και Καναδά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<