Θέλουν να φτιάχνουν τρακτέρ στην Ελλάδα οι Γερμανοί

10-06-2013, 10:15
Θέλουν να φτιάχνουν τρακτέρ στην Ελλάδα οι Γερμανοί

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Από καλό ελληνικό ξινόμαυρο κρασί, φέτα, κρόκο, μέχρι ανταλλαγές σε θέματα εναλλακτικού τουρισμού, ακόμα και... γραμμή παραγωγής τρακτέρ στην Ελλάδα, περιλαμβάνει το έντονο γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα.

 

Επικεφαλής της προσπάθειας ελληνογερμανικής συνεργασίας είναι ο γνωστός απεσταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ, Γιοαχίμ Φούχτελ, ο οποίος από κοινού με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων της Γερμανίας προωθούν όλες τις πιθανές μορφές συνεργασίας.

 

Ενδεικτική της διάστασης που αποκτούν οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών είναι η πρόθεση της εταιρείας BayWa να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, ακόμα και με την επί ελληνικού εδάφους ανάπτυξη γραμμής παραγωγής γεωργικών μηχανημάτων.

 

Ο ίδιος ο κ. Φούχτελ, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία του γενικού προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Ομπερμάιερ, έκανε λόγο για θερμό ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς για επιχειρηματικές συνεργασίες. «Στην αποστολή μας μετέχουν εκπρόσωποι βιοτεχνιών, εκπρόσωποι από τον αγροτικό και γεωργικό τομέα, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ της Γερμανίας. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον αφορά τη δημιουργία, στην Ελλάδα, παραγωγικών γραμμών από γερμανικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν γεωργικά μηχανήματα, ενώ θα υπάρξουν επαφές και με εκπροσώπους του κλάδου της βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ημερίδας για τη διεπαγγελματική εκπαίδευση που οργάνωσε το Γερμανικό Προξενείο. «Είχαμε μια συνεδρίαση της διαδημοτικής συνεργασίας Γερμανών και Ελλήνων, όπου συζητήσαμε για όλα τα θέματα της καλύτερης δυνατής λειτουργίας της, με κυρίαρχο θέμα την προετοιμασία της 4ης ελληνογερμανικής συνάντησης στη Νυρεμβέργη», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Στο πλαίσιο ανάπτυξης της ελληνογερμανικής συνεργασίας, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Γερμανίας και ο εκπρόσωπός του Όλαφ Χολτσγκρέφε, σε πρόσφατη παρουσία του στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε να φέρει σε επαφή με χιλιάδες επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου Εισαγωγέων της Γερμανίας (BME) με τις 650 ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα «ProGreece».

 

Στο Αμύνταιο

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο πεδίο των ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων αφορά την επίσκεψη αντιπροσωπείας Γερμανών στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αμυνταίου και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για το φυσικό μεταλλικό νερό «Ξινό Νερό» και για τα ξακουστά κρασιά της περιοχής. Η γερμανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το εργοστάσιο εμφιάλωσης του «Ξινού Νερού», για το οποίο ήδη έχει βρεθεί ενδιαφερόμενη εταιρεία που πραγματοποιεί εμπορία διαφόρων ποτών και επιθυμεί να αντιπροσωπεύσει ένα ποιοτικό μεταλλικό νερό στη γερμανική αγορά.

 

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του κλιμακίου των Γερμανών επιχειρηματιών και αξιωματούχων ήταν το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου. Όπως έγινε γνωστό, μέσα από συγκεκριμένες συνεργασίες μπορεί το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου και τα υπόλοιπα οινοποιεία της περιοχής να εξάγουν τα προϊόντα τους ή να εντείνουν αυτή τη δραστηριότητα όσα οινοποιεία πραγματοποιούν ήδη εξαγωγές. Επίσης, επισημάνθηκε ότι τα οινοποιεία της περιοχής Αμυνταίου μπορούν να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, με εκείνα της περιοχής του Δήμου Τσάετς της Γερμανίας, για θέματα εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και στις δύο περιοχές οι εν λόγω μονάδες είναι επισκέψιμες.

 

Εξάλλου, κατά τις επαφές της γερμανικής αντιπροσωπείας με το δήμαρχο Αμυνταίου Μάκη Ιωσηφίδη, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αδελφοποίησης με Δήμο Τσάετς της Γερμανίας, που εκτός από τα οινοποιία διαθέτει ορυχεία λιγνίτη ανοιχτού τύπου.

 

«Στα ενεργά ορυχεία του Τσάετς πληρούνται όλες οι προδιαγραφές για τα αιωρούμενα σωματίδια και την περιβαλλοντική προστασία, ενώ τα ανενεργά είναι πλήρως αποκατεστημένα και υλοποιούνται σ’ αυτά σημαντικές δράσεις εναλλακτικού τουρισμού» είπε ο κ. Ιωσηφίδης, ο οποίος έχει επισκεφθεί την περιοχή.

 

Το ξινόμαυρο

Έντονο είναι το γερμανικό ενδιαφέρον και για κρασί ξινόμαυρο. Το ξινόμαυρο είναι μια αρχαία ποικιλία, γηγενής στη Βόρεια Ελλάδα, που δίνει τανικά κρασιά με έντονα αρώματα. Το ξινόμαυρο περνά σήμερα τη δεύτερη νιότη του στα χέρια μιας νέας γενιάς οινοποιών, που συνδυάζουν την οινολογική γνώση με την παράδοση και το μεράκι των γονέων τους. Συγχρόνως, η ποικιλία αυτή με το δυνατό terroir, άρχισε να τραβάει και Ευρωπαίους οινοποιούς που πειραματίζονται με αφρώδεις οίνους.

 

Η Γερμανία είναι σημαντική εξαγωγική αγορά για τα ποιοτικά ελληνικά κρασιά, που παλεύουν να χτίσουν ένα νέο, αφοσιωμένο κοινό. Για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει, εκτός των άλλων, να συνδέσουν το προϊόν τους με τις πρακτικές του σύγχρονου Γερμανού καταναλωτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 60% των κρασιών καταναλώνονται στη Γερμανία στο σπίτι, πρέπει λοιπόν να διερευνηθεί πώς το ελληνικό κρασί «δένει» με τις επιλογές των Γερμανών foodies, όταν αυτοί οργανώνουν δείπνο στο σπίτι για φίλους ή για την οικογένεια.

 

Κρόκος και αρωματικά

Προϊόντα ποιότητας, όπως ο κρόκος Κοζάνης, τα αρωματικά φυτά της Δυτικής Μακεδονίας, η φέτα, τα παραδοσιακά ζυμαρικά και τα προϊόντα ζύμης, αλλά και τα οπωροκηπευτικά αναζητά γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ, προκειμένου να εντάξει τους Έλληνες παραγωγούς στο δίκτυο των προμηθευτών της.

 

Το σχετικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κοζάνης, παρουσία του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας και εντεταλμένου για την ελληνογερμανική συνεργασία Γιόαχιμ Φούχτελ, που συνοδευόταν από πολυπληθή αυτοδιοικητική και επιχειρηματική αποστολή.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<