Ο όμιλος Μπίμπα «σπάει το ρόδι» στον πρωτογενή τομέα

04-06-2013, 13:48
Ο όμιλος Μπίμπα «σπάει το ρόδι» στον πρωτογενή τομέα

Χρέος της εταιρείας να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας χαρακτηρίζει η κα Μαριλένα Μανιουδάκη, αντιπρόεδρος της Mpimpas Investing Group, την επέκτασή τους στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, με την ανάπτυξη εναλλακτικής βιοκαλλιέργειας ροδιάς σε έκταση 10.000 στρεμμάτων στη Βοιωτία. Η καλλιέργεια θα γίνει με τη μέθοδο της συμπαραγωγής και σύμφωνα με την κα Μανιουδάκη οι παραγωγοί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα δουν τα ρόδια τους να… ταξιδεύουν για τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία, όπου επίκειται η υπογραφή συμφωνιών για τη διάθεση του προϊόντος.


Συνέντευξη στην Άννα Αραμπατζή

(arampatzi@paragogi.net)

 

Τι είναι αυτό που ωθεί έναν ενεργειακό όμιλο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και μάλιστα με τη βιολογική καλλιέργεια;

Ο όμιλός μας έχοντας μια ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά και ιδίως στον τομέα της ενέργειας, θεωρεί χρέος του να συμβάλλει όχι μόνο στην ανάπτυξη του ομίλου, αλλά και στην ευρύτερη ανάπτυξη της χώρας μας.

Πρέπει λοιπόν μέσα από τα εργαλεία της δουλειάς μας να μην κοιτάμε τις επενδύσεις με παρωπίδες, αλλά να βρίσκουμε μέσα από τις καινοτόμες ιδέες μας τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει εμάς και τη χώρα μας να βγει σιγά-σιγά και με σταθερά βήματα από την οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις που μπορούν να ισχυροποιήσουν τη χώρα μας οικονομικά είναι η ενέργεια, η γεωργία και ο τουρισμός.

Είναι λοιπόν πολύ λογικό ένας όμιλος που θεωρεί τον εαυτό του σοβαρό και δυναμικό να επιθυμεί να αναπτύξει το εύρος των επενδύσεών του. Ο πρωτογενής λοιπόν τομέας και ιδίως η βιολογική καλλιέργεια, αν αναπτυχθεί με το σωστό τρόπο και με τις σωστές γεωργικές προϋποθέσεις, λαμβάνει ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά, καθιστώντας έτσι τη γεωργία της χώρας μας πάλι δυναμική και ανταγωνιστική με τις υπόλοιπές ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές.

 

 

Μιλήστε μας για το βασικό σχέδιο…

Το βασικό σχέδιο του Ομίλου μας είναι η δημιουργία μεγάλων εναλλακτικών βιολογικών καλλιεργειών στις εκτάσεις τις οποίες θα εφαρμοστεί το μοντέλο της συνεκμετάλλευσης που πρώτος ο Όμιλος «MPIMPAS INVESTING GROUP» εφάρμοσε στη χώρα μας.

 

 

Η χρηματοδότηση από πού θα προέλθει;

Δεν επιθυμούμε χρηματοδότηση. Βάση του μοντέλου «Συμμετοχής-Συνεκμετάλλευσης-Συμπαραγωγής» λειτουργούμε ανεξαρτήτως τραπεζικού δανεισμού και αναπτύσσουμε ένα υγιές οικονομικό μοντέλο με διάρκεια και μέλλον.

 

Ποια είναι τα οφέλη που θα απολαμβάνει ο παραγωγός της καλλιέργειας ροδιάς στη Βοιωτία και ποιες οι υποχρεώσεις του;

Σήμερα, ερχόμενος σε εμάς ένας ενδιαφερόμενος για τις επενδύσεις στη ροδιά, αρχικά συνάπτει σύμβαση με τον όμιλό μας, η οποία αναφέρει τη συνεργασία του ομίλου και του φυσικού προσώπου στο θέμα της καλλιέργειας, με κόστος του φυσικού προσώπου τα 2.000 ευρώ/στρ. Ο όμιλος μέσα από τη συνεργασία αυτή και με την υπογραφή της σύμβασης δεσμεύεται για ένα ετήσιο εισόδημα της τάξης των 1.500-2.000 ευρώ/στρ./χρόνο. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις του, δεν υπάρχουν άλλες εκτός από την καταβολή των χρημάτων για τη σύναψη της σύμβασης, απλώς πρέπει ο επενδυτής έχοντας μετοχές από μια θυγατρική ΑΕ εταιρεία, να συνεργάζεται με νόμιμο τρόπο με τον Όμιλο και να υποστηρίζει και αυτός με το τρόπο του την καλή και σωστή λειτουργία του.

 

Το βασικό πρόβλημα με τις εναλλακτικές καλλιέργειες είναι η διάθεση του προϊόντος. Εσείς το έχετε λύσει; Που θα καταλήγουν τα ρόδια;

Έχοντας επενδύσει ο Όμιλός μας σε 10.000 στρ. για τηn καλλιέργεια βιολογικής ροδιάς, είναι αυτονόητο ότι ήδη έχει προβεί σε συνεργασίες με εξωτερικούς οίκους που ασχολούνται με το κομμάτι αυτό της παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα απέχουμε λίγα μόνο βήματα πριν από την υπογραφή σύμβασης με αμερικανική εταιρεία, η οποία τροφοδοτεί 5.000 σούπερμαρκετ στις ΗΠΑ με χυμό ροδιάς και για το λόγο αυτό, ένα μεγάλο μερίδιο της παραγωγής μας θα καταλήγει εκεί.

Επίσης η καλλιέργεια της ροδιάς παράγει όχι μόνο τον καρπό και τον χυμό, αλλά περίπου 300 παραπροϊόντα τα οποία έχουν να κάνουν με καλλυντικά, φάρμακα και αιθέρια έλαια. Σήμερα λοιπόν ο Όμιλός μας είναι στις διαπραγματεύσεις με γαλλικές και ρωσικές φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες καλλυντικών για την προμήθεια παραπροϊόντων ροδιάς.

 

Έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα; Πως διαμορφώνεται το ενδιαφέρον;

Ασφαλώς! Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα αν σκεφτεί κανείς ότι αποκτά και τη γη, ανάλογα φυσικά με το ποσό που θα καταβάλλει, αλλά και την παραγωγή της για τουλάχιστον 30-40 χρόνια, εξασφαλίζοντας έσοδα ετησίως ανάλογα με το ποσό της επένδυσης που θα καταβάλλει.

 

Σκοπεύετε να επεκταθείτε και σε άλλες καλλιέργειες;

Φυσικά! Πρωταρχικός σκοπός του Ομίλου μας είναι, πέραν του ενεργειακού κλάδου, να αναπτύξει δυναμικά και να αξιοποιήσει τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Θα ακολουθήσουν καλλιέργειες φραγκοσυκιάς, ιπποφαούς, αλόης, κ.ά. ειδών αγροτικής εναλλακτικής καλλιέργειας.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.02.2017 13:32

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Στόχος η δεύτερη θέση στις εκλογές
Τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο στόχος που θέτει ο βουλευτής...

02.13.2017 15:07

Αποστόλου: Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα
«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής...

08.04.2014 10:39

Expoagrotic: Η έκθεση που καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα
Στις αρχές Οκτωβρίου, από τις 2 μέχρι τις 5 του μηνός, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση “Expoagrotic”, η οποία αφορά ολόκληρη την παραγωγική...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<