ΑΓΝΟ: Εδώ επενδυτής, εκεί επενδυτής...

03-06-2013, 13:51
ΑΓΝΟ: Εδώ επενδυτής, εκεί επενδυτής...

Της Νατάσας Αδαμοπούλου

(adamopoulou@paragogi.net)

Την άκρη του νήματος για το τι μέλλει γενέσθαι με τη γαλακτοβιομηχανία της ΑΓΝΟ αναζητούν εργαζόμενοι, κτηνοτρόφοι και πιστωτές της εταιρείας.

Η απόρριψη, για μια ακόμη φορά, από τις δικαστικές αρχές της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές, μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση για ένταξη ή μη της εταιρείας στο άρθρο 99 και οι πληροφορίες από τη διοίκηση για εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή στην ΑΓΝΟ, δίχασαν τους άμεσα εμπλεκόμενους με την εταιρεία.

 

Κολιός: Βρέθηκε ο επενδυτής

Από την πλευρά της διοίκησης υποστηρίζεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με επενδυτή, με τον οποίο υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας. Για το λόγο αυτό διατείνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ή να φωτογραφήσει έστω το επενδυτικό σχήμα, το οποίο φέρεται να ενδιαφέρεται για την ΑΓΝΟ. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να στηρίξει την υπερασπιστική του γραμμή, ενόψει της τελικής απόφασης για το άρθρο 99, ο κ. Κολιός κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη εγγράφως στο εφετείο ότι υπάρχει στρατηγικός επενδυτής και ότι οι συζητήσεις είναι προχωρημένες, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ποιος είναι.

Την ίδια ώρα, προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι στήριξαν έστω και την τελευταία στιγμή τη διοίκηση, με την υπογραφή «πρακτικού συμφιλίωσης», ο κ. Κολιός υποσχέθηκε ότι θα συναντηθεί μαζί τους προκειμένου να τους δώσει και τις πληροφορίες αυτές που θα... ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η συνάντηση έπειτα από δύο αναβολές είχε οριστεί για χθες Παρασκευή, το πρωί.

 

Κτηνοτρόφοι: Πυροτεχνήματα τα περί επενδυτή

Από τη μεριά τους, παραγωγικοί φορείς χαρακτηρίζουν «πυροτεχνήματα» τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Κολιός για προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτή.

Οι κτηνοτρόφοι προμηθευτές της ΑΓΝΟ είναι κάθετοι: «Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός επιχειρηματίας που να σκέφτεται να επενδύσει σε μια εταιρεία με εκατομμύρια χρέη. Οι σοβαροί επενδύουν σε εταιρίες ελεύθερες βαρών». Όπως σημειώνουν άλλωστε, «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ενώπιον του εφετείου κανείς από του δικηγόρος του κ. Κολιού δεν ανέφερε τίποτα για πώληση της ΑΓΝΟ. Ουδέποτε κανείς τους ανέφερε ότι υπάρχει επενδυτής για τη γαλακτοβιομηχανία. Και το θέμα είναι να πουν ό,τι μπορεί να υπάρχει ενώπιον των εφετών. Εκ των υστέρων δεν έχει καμία σημασία, καμία βαρύτητα». Όπως υποστηρίζουν, ο κλοιός γύρω από τον κ. Κολιό έχει σφίξει ασφυκτικά και σε περίπτωση που είχε έναν επενδυτή «το δίχως άλλο θα ήταν το πρώτο που θα χρησιμοποιούσε στο δικαστήριο».

Αναμονή και απραξία

Η απόφαση από το εφετείο για την υπαγωγή ή όχι της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου ενάμισι μήνα. Μέχρι τότε, παρατείνεται η αγωνία για εργαζόμενους και πιστωτές. Στο διάστημα αυτό τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για την εταιρεία, η οποία παραμένει εκτός λειτουργίας. Αν και με τους εργαζόμενους υπήρξε «ανακωχή» και επέστρεψαν στις δουλειές τους, ουσιαστικά η μονάδα παραμένει ανενεργή και οι πόρτες κλειστές, δεδομένου ότι η απόρριψη των μέτρων προστασίας από το δικαστήριο, αφήνει ελεύθερο το πεδίο στις κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρώτη ύλη για τη λειτουργία του εργοστασίου, αφού οι κτηνοτρόφοι σταμάτησαν να εισκομίζουν γάλα από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ακόμη και να βρεθεί, ωστόσο, γάλα και να αρχίσει ξανά η παραγωγή, τα όποια έσοδα από τις πωλήσεις θα πηγαίνουν στα χέρια των πιστωτών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά της έφεσης (η οποία συζητείται) τάχθηκαν εκ νέου οι κτηνοτρόφοι προμηθευτές της ΑΓΝΟ. Επιπλέον, εκκρεμεί η εκδίκαση της μηνύσεως που έχει κατατεθεί κατά του κ. Κολιού από 4 κτηνοτρόφους, για σωρεία αδικημάτων. Ακόμη, ο κ Κολιός οφείλει περί τα 2 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ, ενώ και η εταιρεία εμπορίας καυσίμων ΕΚΟ –η οποία μάλιστα είχε εγείρει αίτηση πτώχευσης της ΑΓΝΟ και είχε απορριφθεί– επανέφερε το αίτημά της, εφεσιβάλλοντας την πρωτόδικη απόφαση. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προσημειώσεις για απαιτήσεις 17 εκατ. ευρώ (από το «υγιές» κομμάτι της ΑΤΕbank) και έχει δεσμεύσει το σήμα της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της ΑΓΝΟ ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ και πως η βιομηχανία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το Μάρτιο.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<