Ημερολόγιο 25/5-31/5/2013

31-05-2013, 13:56
Ημερολόγιο 25/5-31/5/2013

Γράφουν οι γεωπόνοι ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ-ΗΛΙΑΣ ΤΡΑΥΛΟΣ

ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ (ΑΡΔΕΥΣΗ)

Απαγορεύεται η άρδευση του σκληρού σιταριού αυτή την εποχή επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του γεμίσματος του σπόρου και το φυτό που συμπληρώνει σιγά-σιγά το βιολογικό του κύκλο, πλησιάζοντας προς την ωρίμανση, κινδυνεύει να αυξήσει το ποσοστό του φαρινώδους ενδοσπερμίου του, σε βάρος του υαλώδους και έτσι το σκληρό ενδοσπέρμιο που επιζητείται, να μετατραπεί σε ημίσκληρο και ακατάλληλο για την παρασκευή υψηλής ποιότητας ζυμαρικών, που είναι και το ζητούμενο από το αλεύρι του σκληρού σιταριού.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Σε περιοχές που το επιφανειακό στρώμα του εδάφους έχει σχηματίσει κρούστα (έχει γίνει σκληρό) και εμποδίζει το ομαλό φύτρωμα, συνιστάται να χρησιμοποιηθούν τα ειδικά οδοντωτά περιστροφικά σκαλιστήρια για το σπάσιμο της κρούστας. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα, το σπάσιμο της κρούστας γίνεται εύκολα με ειδικούς τροχούς που έχουν στην περιφέρειά τους σειρές από καρφιά μήκους 10 εκατοστών, ή με ειδικά δίχαλα που σπάζουν την κρούστα από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής.

Στις καλλιέργειες του βαμβακιού που έχουν φυτρώσει κανονικά και που οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής ευνοούν το φύτρωμα μεγάλου αριθμού ζιζανίων επιβάλλεται η αντιμετώπισή τους με μηχανικό σκάλισμα στα διαστήματα μεταξύ των γραμμών σποράς. Ως καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής τους τώρα που τα φυτά είναι μικρά, θεωρείται το βοτάνισμα με το οποίο τα ζιζάνια αντιμετωπίζονται και πάνω στη γραμμή σποράς, αλλά που αποφεύγεται γιατί έχει υψηλό κόστος.

ΚΑΠΝΟΣ

Σε περίπτωση προσβολής των καπνοφύτων από αφίδες (μελίγκρες) ενδείκνυται ο ψεκασμός των φύλλων με τα κατάλληλα σκευάσματα, μόλις εμφανισθεί ο εχθρός και ένας επαναληπτικός ψεκασμός μετά από 20-30 ημέρες εάν σημειωθεί επανεμφάνιση των εντόμων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την παρακολούθηση και καταπολέμηση τυχόν εμφάνισης του περονόσπορου στον καπνό.

ΠΑΤΑΤΑ

Ιδιαίτερη φροντίδα είναι απαραίτητη για την άρδευση της πατάτας, σε περιπτώσεις που οι φυτείες εγκαταστάθηκαν όψιμα. Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους η υπερβολική υγρασία του εδάφους προκαλεί τη δημιουργία πολλών παθογόνων, ενώ αντίθετα η έλλειψη καθυστερεί την ομαλή ανάπτυξη. Με την έναρξη σχηματισμού των κονδύλων οι απαιτήσεις της καλλιέργειας σε νερό αυξάνονται και οι αρδεύσεις πρέπει να είναι συνεχείς.

ΕΛΙΑ

Περίοδος κατά την οποία σε κάποιες περιοχές της χώρας παρατηρούνται προσβολές των νεαρών καρπών από ρυγχίτη, με αποτέλεσμα αρχικά οι καρποί να μαυρίζουν και τελικά να πέφτουν. Συνιστάται η καταπολέμηση του εντόμου να γίνει μαζί με εκείνη για τον πυρηνοτρήτη, σε ελαιώνες που σημειώθηκαν σοβαρές προσβολές την προηγούμενη χρονιά, χρησιμοποιώντας πάντοτε το κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο που θα δράσει συνδυαστικά. Ο ψεκασμός ενδείκνυται να γίνει όταν ο καρπός της ελιάς έχει μέγεθος τουλάχιστον 4-5 χιλιοστά κι αυτό γιατί ο πυρηνοτρήτης δεν ωοτοκεί σε καρπούς μικρότερου μεγέθους, ενώ η εφαρμογή του εντομοκτόνου θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 2-3 εβδομάδες, ανάλογα βέβαια με το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε.

Επισημαίνεται ότι τυχόν τροφοπενίες σιδήρου πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη χρησιμοποίηση σκευασμάτων χηλικού σιδήρου.

ΑΜΠΕΛΙ

Καιρικές συνθήκες ευνοϊκές για την εξάπλωση του ωίδιου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η καλλιέργεια βρίσκεται σε στάδιο ευαίσθητο για την προσβολή.

Συνιστάται η προσοχή των αμπελουργών, οι οποίοι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα πρέπει να επιθεωρούν τον αμπελώνα τους, προκειμένου να καταστρέφουν τους βλαστούς που έχουν προσβληθεί.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με καλλιεργητικά μέτρα, όπως τα θερινά κλαδέματα, που διευκολύνουν τον αερισμό και τον άπλετο φωτισμό της νεαρής βλάστησης και των ανθοταξιών.

Κρίνεται αναγκαία η ορθολογική επιλογή και η εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η καταπολέμηση του ωιδίου μπορεί να συνδυαστεί με την καταπολέμηση του περονόσπορου.

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ

Απαιτείται άμεση επέμβαση για την αντιμετώπιση του φυλλοδέτη της ροδακινιάς.

Σε περιπτώσεις με ιστορικό σοβαρής προσβολής συνιστάται επανάληψη του ψεκασμού με κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ σε οπωρώνες με ιστορικό μειωμένης προσβολής ενδείκνυται ένας μόνο ψεκασμός.

Τα ίδια ισχύουν και για την καταπολέμηση της ανάρσιας της ροδακινιάς, η επέμβαση για την οποία καταπολεμά αποτελεσματικά και τον βλαστορύκτη. Επισημαίνεται ότι οι επεμβάσεις αυτές ελέγχουν συνήθως ικανοποιητικά και τις αφίδες και τους θρίπες. Σημειώνεται ότι εάν γίνει προσεκτική επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και του χρόνου επέμβασης, μπορεί να επιτευχθεί η ταυτόχρονη καταπολέμηση του φυλλοδέτη και της ανάρσιας.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.14.2019 17:15

Αναγνωρίστηκαν με υπουργική απόφαση οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Υπεγράφη η απόφαση αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

06.12.2019 14:08

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Αύξηση ή κατάργηση του εισοδηματικού κριτηρίου λένε στο ΥΠΕΝ
Το  ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά από το όριο των 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

06.12.2019 10:43

Νηρέα-Σελόντα: Τρεις «μνηστήρες» στην κούρσα για τα προς πώληση assets
Στους τρεις ανέρχονται οι «μνηστήρες», που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία των Νηρέα και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<