Κυβερνητικές κόντρες για το φόρο στα αγροτεμάχια

27-05-2013, 13:26
Κυβερνητικές κόντρες για το φόρο στα αγροτεμάχια

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

 

Έντονες αντιδράσεις αγροτικών φορέων για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων, αλλά και τριβές μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, καθυστερούν την οριστικοποίηση των σχετικών μέτρων.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών, με μια λιτή ανακοίνωση, επιχείρησε να διασκεδάσει τα σενάρια για επιβολή φόρου με το στρέμμα το 2014, αναφέροντας απλώς ότι μέχρι στιγμής «το ΥΠΟΙΚ δεν έχει λάβει καμία απόφαση», οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από το εσωτερικό της κυβέρνησης, τόσο εκ στόματος του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου όσο και από τις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, είναι χαρακτηριστικές για το κλίμα που επικρατεί.

Στο διά ταύτα, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα αποτελέσει γεγονός, δεδομένου ότι τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο των ακινήτων πρέπει να πιάσουν τους στόχους που επιβάλλει η τρόικα. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν στην «Παραγωγή» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εντός των επόμενων ημερών, δεδομένου ότι η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου και η εφαρμογή του είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Όπως σημειώνουν «προσπαθούμε να βρούμε τη δικαιότερη, πιο σωστή και αποδεκτή από όλα τα κόμματα της κυβέρνησης» λύση, παραδέχονται ωστόσο ότι η υπόθεση «φορολόγηση αγροτεμαχίων» στην παρούσα συνθήκη είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

 

Διαφοροποιήσεις

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχει σε πολλά σημεία σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τριών κομμάτων και του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο οι ανακοινώσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ υποδεικνύουν τις διαφοροποιήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του για τα αγροτεμάχια, το ΠΑΣΟΚ προτείνει φορολόγηση στη βάση αντικειμενικών αξιών, με πρόβλεψη για αφορολόγητο βάσει έκτασης και αξίας. Στην περίπτωση που οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν εγκαίρως τις αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων, τότε για τη μεταβατική περίοδο του 2014 «μπορεί να εξεταστεί η περίπτωση της φορολόγησης κατά στρέμμα, αλλά όχι με ενιαίο ποσό, όπως πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών».
Παράλληλα προτείνει να γίνει διάκριση με βάση κριτήρια για τα αγροτεμάχια, όπως, για παράδειγμα, αν είναι καλλιεργήσιμα (αρδεύσιμα ή μη, κοντά σε εθνικές οδούς ή όχι, παραθαλάσσια ή μη, πεδινά, ημιορεινά ή ορεινά, χρησιμοποιούνται για μονοετή καλλιέργεια ή πολυετή) ή μη καλλιεργήσιμα (βοσκότοποι, δασικά).
Συγκεκριμένα, προτείνεται:

Για φυσικά πρόσωπα: Καθιέρωση αφορολογήτου 50.000 ευρώ. Θέσπιση προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με 8 ως 10 φορολογικούς συντελεστές από 1 τοις χιλίοις μετά τις 50.000 και ανώτερος συντελεστής 2% για αντικειμενικές αξίες από 3 εκατ. ευρώ και άνω.
Για νομικά πρόσωπα: Θέσπιση πέντε συντελεστών:

α) Κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιοχρησιμοποιούμενα χτίσματα 2 τοις χιλίοις.

β) Ιδιοχρησιμοποιούμενα χτίσματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 1 τοις χιλίοις.

γ) Αξία ιδιοχρησιμοποιούμενων οικοπέδων κερδοσκοπικού χαρακτήρα 6 τοις χιλίοις.

δ) Μη κερδοσκοπικού 3 τοις χιλίοις (λατρευτικοί - πολιτιστικοί χώροι εξαιρούνται).

ε) Αξία ακινήτων που εκμισθώνονται: 6 τοις χιλίοις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, 3 τοις χιλίοις μη κερδοσκοπικού.

Από τη μεριά της, η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της θέτει προϋποθέσεις, προκειμένου να αποδεχτεί μόνο για το 2014 η φορολόγηση των αγροτεμαχίων να γίνει με τη στρεμματική έκταση. Οι προϋποθέσεις είναι:

-να υπάρξει διαφοροποίηση της επιβάρυνσης βάσει του τύπου της φορολογούμενης έκτασης (αγροτική καλλιέργεια, χέρσο, δασική έκταση κ.ο.κ.) και

νδεχόμενη επιβάρυνση σε σχέση με τη φορολογική υποχρέωση του 2014 (για την ίδια ακίνητη περιουσία) να διορθωθεί μέσω του συμψηφισμού του πλεονάζοντος ποσού με τη φορολογική υποχρέωση της χρήσης του 2015.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.22.2019 16:33

Το ΥπΑΑΤ στο πλευρό της Σχολής της Χάλκης
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη επισκέφθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του ο Μητροπολίτης...

07.22.2019 16:28

Έλληνας στην προεδρία της Παγκόσμιας Ένωσης Νομικών Οίνου
Ο πανεπιστημιακός Θεόδωρος Γεωργόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου...

07.22.2019 12:56

Με παρέμβαση Άδωνι η διάσωση της Creta Farms
Μόλις δύο 24ωρα χρειάστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, για να πείσει τους μεγαλομετόχους της Creta Farms να συναινέσουν στο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<