Καρπούζι: Το πρώιμο είναι «γλυκό» και κερδίζει τιμές

27-05-2013, 13:10
Καρπούζι: Το πρώιμο είναι «γλυκό» και κερδίζει τιμές

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@yahoo.gr)

Με όπλο την καλύτερη ποιότητα των τελευταίων χρόνων και με σύμμαχο τον καιρό, ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις παραγωγικές περιοχές οι πρώτες εξαγωγές καρπουζιού.

Έπειτα από μια δύσκολη χρονιά πέρσι για την τιμή παραγωγού στο πρώιμο καρπούζι, το 2013 αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πέρσι, όταν ξεκίνησε τις εξαγωγές το ελληνικό καρπούζι, κυρίως αυτό της Τριφυλλίας, οι Ισπανοί βρίσκονταν ήδη στις αγορές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν τα ελληνικά καρπούζια να «πιάσουν» καλές τιμές στην αρχή της συγκομιδής.

Φέτος φαίνεται ότι η κατάσταση έχει αντιστραφεί οι πρώτοι 350 τόνοι πρώιμου καρπουζιού που εξήχθησαν από την Πελοπόννησο έπιασαν τιμές έως και 50 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν ξεκινήσει από τα 30 λεπτά το κιλό, για να «προσγειωθούν» αργότερα μέχρι και τα 6 λεπτά το κιλό. Σημειώνεται ότι όλες οι αναφορές των τελευταίων ημερών από τη βασική παραγωγή περιοχή καρπουζιών της Ισπανίας, την Αλμερία, κάνουν λόγο για σημαντική καθυστέρηση στην ωρίμανση του προϊόντος λόγω της επικράτησης χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, οι εκτιμήσεις για αυτήν τη σεζόν αναφέρουν ότι έχουν καλλιεργηθεί 57.000 στρέμματα, ενώ η παραγωγή θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή πέριξ των 350.000 τόνων καρπουζιού.

 

Η παραγωγή

Οι πρώτες αναφορές από τις ελληνικές παραγωγικές περιοχές κάνουν λόγο για την καλύτερη ποιότητα των τελευταίων ετών. Σε αυτό συντέλεσαν οι καλές συνθήκες και η καλή καρπόδεση. Τα καρπούζια είναι γεμάτα, συμπαγή και οι αποδόσεις πολύ καλές, όμως αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι η ωριμότητα. Όπως λένε οι ειδικοί γεωπόνοι, αυτό που απαιτείται είναι να μη βιαστούν οι παραγωγοί και να αφήσουν τα καρπούζια να ωριμάσουν κανονικά, χωρίς να τα κόβουν βιαστικά, ώστε να έχουν και τα απαραίτητα σάκχαρα.

Στην Τριφυλλία φέτος η συνολική έκταση κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα των 8.000 στρεμμάτων, ενώ και οι καλλιέργειες έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των αγορών. Κυρίως καλλιεργούνται καρπούζια μεσαίου βάρους από 5-10 κιλά, υπάρχουν οι βαρέλες, αλλά και τα μικρόκαρπα καρπούζια, με βάρος από 1,5 μέχρι 3 κιλά. Το κόστος στη χαμηλή κάλυψη προσεγγίζει τα 800 ευρώ και στη μεσαία κάλυψη μέχρι 900 ευρώ το στρέμμα.


Τα «μίνι» καρπούζια

Σταθεροποιητικά, χωρίς τις εξάρσεις των προηγούμενων χρόνων, φαίνεται ότι κινείται η «μόδα» της προηγούμενης δεκαετίας η καλλιέργεια των μίνι καρπουζιών. Από τα δυνατά του σημεία είναι η ευκολία στη μεταφορά από την αγορά στο σπίτι και στη διαχείρισή του και η αντικατάσταση της κοπής των μεγάλων καρπουζιών που πωλούνται σε μερίδες στα καταστήματα της Ευρώπης από την αγορά ενός μίνι καρπουζιού. Από την άλλη πλευρά όμως το υψηλό κόστος παραγωγής και η συγκεκριμένη αγορά στην οποία απευθύνεται δικαιολογούν τις σταθεροποιητικές τάσεις που παρατηρούνται.

Μάλιστα, οι παραγωγοί, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις απαιτήσεις της αγοράς, σημειώνουν ότι το μίνι καρπούζι δεν εξαφανίστηκε και δεν θα εξαφανιστεί ποτέ από την αγορά, έχει μέλλον. Δεν πρόκειται όμως ποτέ να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο και να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο.

 

Υψηλό κόστος, καλές τιμές

Πρόκειται για καλλιέργεια με υψηλό κόστος παραγωγής, γεγονός που ισοσκελίζεται με μια καλή παραγωγή και ικανοποιητική τιμή για τους αγρότες. Η μέση τιμή παραγωγού πέρυσι κυμάνθηκε από 12 μέχρι και 35 λεπτά το κιλό. Στην περιοχή της Κρήτης, μάλιστα, ξεκίνησαν από το 1 ευρώ και έφτασαν τα 12 λεπτά, ενώ και σε αυτή τη περίπτωση η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 30 λεπτά. Το κόστος για τον παραγωγό φτάνει τα 800 ευρώ ανά στρέμμα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα σπορόφυτα, που κοστίζουν ακόμα και 200 ευρώ το στρέμμα, τη λίπανση στα 150 ευρώ το στρέμμα και την εδαφοκάλυψη με τα νάιλον από 50 ευρώ το στρέμμα (το απλό) ως 150 ευρώ το στρέμμα (το θερμαινόμενο).

Τα μίνι καρπούζια είναι στην πλειοψηφία τους στρόγγυλα με μέσο βάρος 2 έως 4 κιλά το πολύ, ενώ φυτεύονται πιο πυκνά από τα μεγάλα, με αποτέλεσμα ο αριθμός φυτών ανά στρέμμα να είναι διπλάσιος. Τα υβρίδια φυτεύονται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 1 μ. και επί των γραμμών 50 εκ. Έτσι οι αποδόσεις που επιτυγχάνονται φτάνουν τους 5-8 τόνους ανά στρέμμα, σε συνθήκες καλλιέργειας υπό χαμηλή κάλυψη. Η σπορά στα θερμοκήπια αρχίζει μέσα Ιανουαρίου, ενώ αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η σπορά με χαμηλή κάλυψη.

Επίσης, από τα τέλη Απριλίου και μετά σπέρνονται και υπαίθρια. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου πρώτα στην Κρήτη.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<