Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ρίχνει 20 εκατ. στην ελληνική αγορά

27-05-2013, 13:06
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ρίχνει 20 εκατ. στην ελληνική αγορά

Της Βούλας Μαλαίνου

Εκμεταλλευόμενη αφενός τους θετικούς οιωνούς για την εγχώρια αγορά ζυθοποιίας και αφετέρου τη στροφή των καταναλωτών στις ελληνικές εταιρείες, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία απαντά στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας με επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου για ανάπτυξη στην ελληνική αγορά.

Οι επενδύσεις αφορούν στην ανανέωση του εξοπλισμού των γραμμών παραγωγής, στα υλικά συσκευασίας, στην ασφάλεια, αλλά και σε ό,τι σχετίζεται και υποστηρίζει το περιβάλλον, όπως είναι οι επενδύσεις στα λεγόμενα «πράσινα ψυγεία».

Μιλώντας στην «Παραγωγή», στελέχη της επιχείρησης υπογραμμίζουν πως οι επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ εντάσσονται στο πρόγραμμα που «τρέχει» η επιχείρηση για την περίοδο 2012-2015. Σημειώνεται πως και το 2012 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επένδυσε ακόμα 20 εκατ. ευρώ, ενώ έως το 2015 οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 50 εκατ. ευρώ.

Κύριο μέλημα της διοίκησης, παρά την ύφεση, είναι να διατηρήσει σταθερό το επενδυτικό πλάνο που έχει εκπονήσει για την Ελλάδα, δίνοντας έτσι «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας, αν και η εξαγωγική της δραστηριότητα παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ως μέλος του ομίλου Heineken έχει επενδύσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ εδώ και 50 χρόνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Συνολικά, το 95% των προμηθευτών της είναι ελληνικές εταιρείες (4.350), ενώ το 90% του κόστους παραγωγής και των δαπανών της μένει στην Ελλάδα. Διατηρεί τρία εργοστάσια παραγωγής μπίρας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, διαθέτει στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη τα δύο μοναδικά βυνοποιεία στην Ελλάδα και απασχολεί άμεσα 1.000 εργαζομένους.

Όπως τόνισε ο κ. Μηνάς Μαυρικάκης, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών της, τόσο στις αγορές που ήδη δραστηριοποιείται όσο και σε άλλες, τις οποίες αναζητά. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση προχωρεί σε εξαγωγές, μεταξύ άλλων, σε Λίβανο και Ινδία. Παράγει και διαθέτει μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής περισσότερα από 25 προϊόντα σε 20 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ωκεανία.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρικάκη, οι εξαγωγές αποτελούν το 10% της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης και δεδομένων των πωλήσεών της, ύψους 14 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη χρονιά, η διοίκηση προσβλέπει σε αύξηση της εξαγωγικής της δραστηριότητας στο 20%. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαυρικάκης, η δέσμευση που έδωσε ανοιχτά η εταιρεία τον Οκτώβριο του 2012 για ενίσχυση των εξαγωγών στο 20% της παραγωγικής της δραστηριότητας θα τηρηθεί, αφού η παρουσία της στις διεθνείς αγορές αποφέρει σημαντικά κέρδη.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός όγκος των εξαγωγών θα ξεπεράσει τις 500.000 εκατόλιτρα, ενώ οι πωλήσεις σε αξία θα υπερβούν τα 25 εκατ. ευρώ από 284.000 εκατόλιτρα μπίρας και 14 εκατ. ευρώ που ήταν αντίστοιχα το 2012.

 

Η πορεία το 2012

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2012, η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων κατά 12,4%, σε αντιστοιχία με τη συνολική πτώση της αγοράς μπίρας.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 341 εκατ. ευρώ, έναντι 389,3 εκατ. ευρώ το 2011, τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν στα 29 εκατ. ευρώ, έναντι 61,4 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 24,2 εκατ. ευρώ από 48,6 εκατ. ευρώ.

Σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν τη μείωση των κερδών ήταν η απορρόφηση του αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, η πλήρης διατήρηση των υποδομών της εταιρείας τόσο σε λειτουργικές εγκαταστάσεις όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς επίσης και η υλοποίηση εκτεταμένου πλάνου διάθεσης προϊόντων με ειδικές προσφορές.

Η εταιρεία για το 2012 απέδωσε για φόρους και τέλη 71,8 εκατ. ευρώ, μαζί με τις εισφορές και ειδικούς φόρους ανήλθε στα 162 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο φόρων, τελών και εισφορών στην 5ετία 2008-2012 αντιστοιχεί σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η επαφή με την Craft

Αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα που ήθελαν την Craft να έχει κάνει κρούση στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία με σκοπό τη μεταξύ τους στρατηγική συνεργασία, ο κ. Μαυρικάκης ανέφερε πως έχει υπάρξει σχετική επαφή με την μικροζυθοποιία Craft, η οποία ωστόσο δεν βρίσκεται σε στάδιο διαπραγματεύσεων. «Εμείς εξετάζουμε συνεργασίες που μας προτείνουν», τόνισε ο ίδιος.

Η αγορά της ζυθοποιίας

Εκτίμηση του κ. Μαυρικάκη είναι πως η εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά ζυθοποιίας είναι βελτιωμένη συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλοκαιρινοί μήνες του χρόνου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για το προϊόν και ενδεικτικοί για την πορεία του, οπότε προς το παρόν είναι νωρίς για εκτιμήσεις όσον αφορά το τρέχον έτος.

Με βάση πάντως έρευνα για το 2012, οι πωλήσεις μπίρας σε όγκο έφθασαν στα 64,3 εκατ. λίτρα, σημειώνοντας άνοδο 10,3%, ενώ σε αξία αυξήθηκαν κατά 6,6% και ανήλθαν σε 125,6 εκατ. ευρώ, από 117,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011.

Σημαντικό ρόλο στην αναζωπύρωση της ζήτησης έπαιξε η στροφή των καταναλωτών από τα ακριβά αλκοολούχα ποτά, όπως το ουίσκι και η βότκα, σε φθηνότερες λύσεις όπως η μπίρα (το άλλο που αυξάνει τα μερίδια του είναι το ούζο και το τσίπουρο).

Στον αντίποδα, εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που εμφανίζει η αγορά της μπίρας σε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και μπιραρίες. Η καθίζηση που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης (υπολογίζεται πως έχει χάσει πάνω από το 50% του τζίρου της από το 2010 μέχρι σήμερα) έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις πωλήσεις μπίρας στη λεγόμενη κρύα αγορά (καφετέριες, εστιατόρια, περίπτερα κ.ά.).

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.19.2019 16:16

Παρέμβαση ΔΕΗ στην Κομισιόν για τη λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα
Η αναβολή για το διαγωνισμό ιδιωτικοποιήσεων των «φιλέτων» σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα έγινε λόγω των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τον...

06.19.2019 11:48

Ντεμπούτο για το ομόλογο Tier II της Πειραιώς
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης.

06.14.2019 17:15

Αναγνωρίστηκαν με υπουργική απόφαση οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Υπεγράφη η απόφαση αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<