«Βόμβα» νερού σκάει στη γεωργία

23-05-2013, 13:43
«Βόμβα» νερού σκάει στη γεωργία

Τον κίνδυνο να μην έχουν νερό για να ποτίσουν τα χωράφια τους τη θερινή περίοδο αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες που έχουν οφειλές στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και οφειλών κυρίως προς τη ΔΕΗ.

 

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Ήδη ο ένας μετά τον άλλον οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων αποφασίζουν να θέσουν εκτός άρδευσης για φέτος τα χωράφια των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

 

Πρόσφατα, με απόφαση που ελήφθη στη Γενική Συνέλευση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της Γαστούνης, αποφασίστηκε να μη χορηγηθεί νερό σε χωράφια που οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν, καθώς τα χρέη των αγροτών έχουν φτάσει το 1.450.000 ευρώ! Αντίστοιχα, στην Καρδίτσα ο Δήμος Μουζακίου καλεί όλους τους αγρότες παραγωγούς που καλλιεργούν αγροτεμάχια στα όρια του Δήμου Μουζακίου να προβούν άμεσα σε εξόφληση των χρεών τους, προκειμένου να τους επιτραπεί να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.

 

Στην Κωπαΐδα ο ΤΟΕΒ πνίγεται από χρέη. Χωρίς προσωπικό, με οφειλές που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, η διοίκηση του οργανισμού επιδιώκει πολιτική παρέμβαση ώστε να διευθετηθεί πρωτίστως το χρέος προς τη ΔΕΗ, το οποίο φάνει στα 2 εκατ. ευρώ και χρειάζεται άμεσα ρύθμιση ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί ο Οργανισμός Κωπαΐδας.
Την ίδια ώρα οι προσδοκίες για είσπραξη των οφειλών, που ανέρχονται σε αρκετά εκατ. ευρώ, από τους αγρότες είναι χαμηλές. Μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί οφειλές 3 εκατ. ευρώ μόνο σε 700 κληρούχους και έχουν εισπραχθεί μόλις 235.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, παρότι ο οργανισμός διαθέτει μηχανογράφηση αυτή δεν λειτουργεί και η δουλειά γίνεται με χειρόγραφες καρτέλες των οφειλετών. Σε πρόσφατη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας οι παρευρισκόμενοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν έμαθαν ότι ο οργανισμός έχει χρέη προς το ΙΚΑ από το 1992, που με τις προσαυξήσεις φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ.

 

Στην Ήπειρο

 

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αρδεύσουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν βρίσκονται οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Παραμυθιάς. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δήμου Σουλίου αποκαλύφτηκε πως το χρέος του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς προς τη ΔΕΗ ξεπερνά τα 470.000 ευρώ, με το ενδεχόμενο της διακοπής της παροχής ρεύματος να είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

 

Στην Αιτωλοακαρνανία τα χρέη των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων ανέρχονται στο 1,835 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών του στο Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων φτάνει το 1,765 εκατ. ευρώ. Στο νομό μόλις το 50% των αγροτών είναι συνεπές με τις υποχρεώσεις του.

 

Οι κλοπές

 

Εκτός των οικονομικών προβλημάτων, οι ΤΟΕΒ έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά από δυσλειτουργίες που προκαλούν στα αντλιοστάσια οι κλοπές μηχανημάτων και μετασχηματιστών της ΔΕΗ από κυκλώματα. Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, μόνο στην Καρδίτσα έχουν κλαπεί περίπου 600 μετασχηματιστές αξίας 7.000 ευρώ ο καθένας. Στη Βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Αριδαία και η Κρύα Βρύση οι κλοπές είναι τόσο εκτεταμένες και η καθυστέρηση αντικατάστασής τους τόσο μεγάλη, που οι αγρότες προβληματίζονται για το εάν θα έχουν νερό για να ποτίσουν.

 

Βασικό πρόβλημα αποτελεί και η παλαιότητα των αρδευτικών δικτύων και οι συχνές ζημιές που εμφανίζουν τα δίκτυα, καθώς επίσης και οι κλοπές στα αφύλαχτα αντλιοστάσια, που γίνονται αιτία ο αγρότης να μην έχει νερό να ποτίσει τα χωράφια του. Εκτός αυτού, όσοι αγρότες χρησιμοποιούν αντλίες και γεννήτριες για να αντλήσουν νερό προς άρδευση θα πληρώσουν «χρυσή» την επιλογή τους αυτή, αφού το κόστος του πετρελαίου παραμένει στα ύψη.

 

Παράταση για τις γεωτρήσεις


Στην εκπνοή της προθεσμίας δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση που δίνει παράταση άλλους επτά μήνες στους αγρότες για την έκδοση αδειών υφιστάμενων γεωτρήσεων.

 

Έτσι, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μεταφέρεται από τις 15 Μαΐου 2013 που ήταν αρχικά για τις 14 Ιανουαρίου 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να προωθήσει την αλλαγή της διαδικασίας και να την κάνει  απλούστερη, ώστε να γίνεται με σχεδόν μηδενικό κόστος για τους δικαιούχους, διότι σε αρκετές περιφέρειες οι αγρότες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν και να είναι εμπρόθεσμοι ακόμα και μετά τη δεύτερη παράταση για τις 15 Μαΐου.

 

Επιπλέον, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων όχι μόνο στοχεύει στην απλούστευση της διαδικασίας και στην ελαχιστοποίηση του κόστους για τους αγρότες, αλλά ταυτόχρονα με τις αλλαγές αυτές επιθυμεί να πετύχει μηδενικό διοικητικό κόστος για τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Για τους λόγους αυτούς, έχει συσταθεί μια εσωτερική ομάδα εργασίας στη Γραμματεία Υδάτων, η οποία θα μελετήσει τα προβλήματα εφαρμογής μέσω της αλληλογραφίας και θα προγραμματίσει Τεχνική Συνάντηση Εργασίας με τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας για την προσέγγιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί και την άμεση επίλυσή τους, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<