Επτά στους δέκα γονείς θα ενθάρρυναν το παιδί τους να γίνει αγρότης

20-05-2013, 17:33
Επτά στους δέκα γονείς θα ενθάρρυναν το παιδί τους να γίνει αγρότης

Το 70% των γονέων θα ενθάρρυνε το παιδί του να γίνει αγρότης, εάν το ήθελε, σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας της Κάπα Research, για λογαριασμό του διαδικτυακού περιοδικού και καναλιού ka- Business.gr.

 

Βάσει της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου, σε δείγμα 1417 ενηλίκων, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας, επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69,9%) απάντησαν ότι, αν τα παιδιά τους ήθελαν να γίνουν αγρότες, θα τα ενθάρρυναν (29,4%) ή "μάλλον θα τα ενθάρρυναν" (40,5%).

 

Παράλληλα, σχεδόν εννέα στους δέκα (87,3%) θεωρούν ότι η επιστροφή στο χωριό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ύπαιθρο, ενώ το 84,2% και το 83% αντίστοιχα, πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει για την οικονομία και την απασχόληση. Παράλληλα, το 80,6% θεωρεί ότι ο αγροτικός κλάδος "έχει μέλλον", όπως επισήμανε η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, επικεφαλής του ka-business.gr, παρουσιάζοντας την έρευνα σε συνέντευξη Τύπου.


Αρνητική εικόνα για τους αγρότες

 

Ωστόσο, αν και το επάγγελμα του αγρότη φαντάζει πλέον δελεαστικό για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, η άποψη που κυριαρχεί για τους Ελληνες αγρότες φαίνεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα θετική, βάσει πάντα της έρευνας. Απαντώντας στο ερώτημα "Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα λέγατε ότι ταιριάζει ή δεν ταιριάζει στους Ελληνες αγρότες", σχεδόν επτά στους δέκα επισήμαναν ότι οι αγρότες έχουν "καταχραστεί τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης" (70,7%) ή ότι "τα περιμένουν όλα από το κράτος" (68,6%).

 

Παράλληλα, το 74,4% των ερωτηθέντων υποστήριξαν ότι οι αγρότες δεν σέβονται το περιβάλλον. Στο ερώτημα "σε ποιους κλάδους πιστεύετε ότι υπάρχουν οι περισσότερες προοπτικές απασχόλησης στην επαρχία" (μέχρι τρεις απαντήσεις), το 76,9% "έδειξε" τον αγροτικό τομέα, το 55,9% τον αγροτουρισμό, το 40,6% τον τουρισμό- πολιτισμό και το 35,9% τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε σήμερα ενόψει του 4ου Συνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει την Πέμπτη το ka-business.gr, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης. “Προοπτική ή ευκαιρία” η επιστροφή στο χωριό λέει το 62,5% Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας, όταν εξειδικεύονται στους αγρότες (7% του δείγματος). Το 37,4% των αγροτών χαρακτηρίζει ως "προοπτική" την επιστροφή στο χωριό και την αγροτική ενασχόληση και το 25,1% τη θεωρεί ευκαιρία. Το 28,9%, όμως, τη βλέπει ως ανάγκη. “Πώς πιστεύετε ότι οι αγρότες επιβιώνουν σήμερα εν μέσω κρίσης;”

 

Η πλειοψηφία των ίδιων των αγροτών απάντησε σε αυτό το ερώτημα ως εξής: το 44,7% "πολύ δύσκολα, γιατί έχουν χάσει πολλά χρήματα" και το 32,9% "καλύτερα από άλλους κλάδους". Ποσοστό 8,6% δήλωσε πως δεν δικαιώθηκε, που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία, ενώ το 13,8% περιορίστηκε να απαντήσει ότι "έχει χάσει χρήματα".


Μόλις το 2,2% σκέφτεται να επιστρέψει στην πόλη

 

Παρά τα προβλήματα, όμως, το 55,3% των αγροτών του δείγματος, βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και μόλις το 2,2% σκέφτεται να επιστρέψει στην πόλη. Τα σημαντικότερα προβλήματα τω αγροτών είναι σήμερα (με βάση το σύνολο των ερωτηθέντων) τα εξής (πολλαπλές απαντήσεις): έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας που αφορούν στον αγροτικό κλάδο (72,5%), αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες (54%), αδυναμία επιλογής της κατάλληλης καλλιέργειας (52,3%) και ασταθές οικονομικό περιβάλλον (39,5%).


Μεγάλα περιθώρια για αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, υπενθύμισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 4,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,2%, σε σχέση με το 2012, αλλά υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια. Πρόσθεσε ότι η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί πλεονέκτημα, το οποίο όμως πρέπει να αναδειχθεί με κατάλληλες προωθητικές ενέργειες, καθώς -όπως είπε- δεν είναι δυνατόν να διαφημίζουμε την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και στη συνέχεια αυτό να πωλείται ως ...ιταλικό

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<