Διευκρινίσεις για το καθεστώς απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων

20-05-2013, 12:35
Διευκρινίσεις για το καθεστώς απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων

Με τον κίνδυνο καταλογισμών και προστίμων είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα αν δεν ληφθούν μέτρα για τους παράνομους αμπελώνες που δεν έχουν εκριζωθεί. Διευκρινίσεις για το καθεστώς απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων, δίνει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος και ξεκαθαρίζει ότι «οι φυτεύσεις αμπελώνων μέχρι την 31η Αυγούστου 1998, κατά παράβαση του καθεστώτος απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, χαρακτηρίστηκαν “παράτυπες”, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή χαρακτηρίζονται ως “παράνομες”, λόγω της ουσιαστικής διαφοροποίησης στη μεταχείρισή τους από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Οι παράτυπες φυτεύσεις τακτοποιούνταν, οι παράνομες εκριζώνονται υποχρεωτικά».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννη, με την οποία προειδοποιεί ότι η κοινοτική οδηγία που ορίζει ότι όσοι αμπελώνες έχουν φυτευτεί μετά την 31η Αυγούστου χωρίς το δικαίωμα των νέων φυτεύσεων, χαρακτηρίζονται παράνομοι και πρέπει να εκριζωθούν. Όπως ειδικότερα αναφέρει ο βουλευτής, «όλα τα αμπέλια που είναι φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών θα πρέπει να διαθέτουν ειδική άδεια (δικαίωμα), σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ξεριζώνονται με δαπάνες των ιδίων των αμπελουργών. Τα σταφύλια που προέρχονται από αμπελοτεμάχια φυτεμένα μετά το 1998 χωρίς άδεια απαγορεύεται να οινοποιούνται και δεν δύνανται να αναγράφονται στη Δήλωση Συγκομιδής. Επίσης πρέπει τα στοιχεία της Ενιαίας Ενίσχυσης να ταυτίζονται με τα στοιχεία της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας».

Ο κ. Κοντογιάννης επισημαίνει ότι στην περίπτωση που οι αμπελουργοί δεν προβούν στην εκρίζωση, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ ανά στρέμμα που ισχύει για ένα έτος από την κοινοποίηση του προστίμου, διότι μετά την παρέλευση του έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει φέρει σε απόγνωση περίπου 500 Ηλείους αμπελουργούς, οι οποίοι ευελπιστούν σε κάποια ευνοϊκότερη ρύθμιση από το υπουργείο, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν», αναφέρει ο βουλευτής.

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η χώρα μας σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 1493/99, επέλεξε την τακτοποίηση των παράτυπα φυτεμένων εκτάσεων (φυτεύσεις έως 31η Αυγούστου 1998) έναντι πληρωμής παραβόλου εκ μέρους των παραγωγών. Η διαδικασία τακτοποίησης ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε στις 31.07.2008, οι δε συνολικές εκτάσεις που τακτοποιήθηκαν κοινοποιήθηκαν στην ΕΕ που έκανε κοινοτικό έλεγχο στη χώρα μας.

«Η μη εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 555/08 εκ μέρους της χώρας μας ενέχει τον κίνδυνο, ενόψει νέου κοινοτικού ελέγχου, δημοσιονομικής διόρθωσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος και εξηγεί ότι «για τον λόγο αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξέδωσαν οδηγίες για τη συστηματοποίηση και την καλύτερη οργάνωση ελέγχων, που οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής οφείλουν από την ισχύουσα νομοθεσία να διεξάγουν, και οι παραγωγοί, έγκαιρα, έχουν ενημερωθεί για τη σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν προβλέπεται νέα διαδικασία τακτοποίησης, ενώ η απόκτηση δικαιωμάτων είναι δυνατή είτε από το εθνικό αποθεματικό (δωρεάν), είτε από μεταβίβαση, είτε με δικαιώματα αναφύτευσης, σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος και προσθέτει ότι «συνεπώς οι παραγωγοί που -κατά παράβαση της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας- προέβησαν στη φύτευση αμπελώνων, δίχως να τηρήσουν τη νόμιμη διαδικασία, ανταγωνίζονται αθέμιτα τους αμπελουργούς που διαθέτουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης, διότι πωλούν τα παράνομα σταφύλια σε χαμηλότερες τιμές, επισύροντας στη χώρα καταλογισμούς και πρόστιμα από την ΕΕ για τις εν λόγω πρακτικές».

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.16.2018 13:37

Αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της κατέθεσε η ΕΒΖ
Αίτηση για την προστασία από τους πιστωτές της, κατέθεσε στις 14/11/2018 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η Ελληνική Βιομηχανία...

11.14.2018 16:20

Οι αλλαγές που φέρνει η ΚΥΑ για τα «Μέτρα ελέγχουν της αγοράς γάλακτος»
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το σχέδιο της Κοινής...

11.14.2018 12:19

Διαφάνεια στη μοιρασιά των καλλιεργούμενων χωραφιών γύρω από την Κάρλα ζητεί ο ΑΣ Βόλου
Αποδέκτης παραπόνων εκ μέρους νέων αγροτών του δήμου Ρήγα Φεραίου γίνεται τον τελευταίο καιρό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου,...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<