ΕΛΓΑ: Πάνω από 100 εκ. ευρώ οι αποζημιώσεις για ζημιές του 2012

16-05-2013, 16:04
ΕΛΓΑ: Πάνω από 100 εκ. ευρώ οι αποζημιώσεις για ζημιές του 2012

Τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΕΛΓΑ παρουσίασε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρός του Βασίλης Έξαρχος και ο αντιπρόεδρος Αργύρης Μποτός.

 

Η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει θέσει επτά προτεραιότητες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, οι οποίες αναφέρονται στην ανοιχτή και ειλικρινή συνεργασία με τους αγρότες, την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, τη δίκαιη κατανομή των βαρών στις ασφαλιστικές εισφορές, την αναδιοργάνωση του συνόλου των υπηρεσιών του, την ενημέρωση των αγροτών, καθώς και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του και την επέκταση της δράσης του σε νέους τομείς.

 

Ήδη έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας για τα ζητήματα που έχουν προκριθεί, οι οποίες αναμένεται να υποβάλλουν άμεσα τις προτάσεις τους προς τη διοίκηση και κατόπιν σχετικής επεξεργασίας να προωθηθούν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα αιτήματα από την πλευρά του αγροτικού κόσμου για προσθήκη ασφαλιστικών κινδύνων, διευκρινίστηκε ότι αυτά θα αξιολογηθούν και οι τελικές προτάσεις που θα εξετασθούν θα έχουν και οικονομική τεκμηρίωση.

 

Ο κ. Έξαρχος χαρακτήρισε καλή την οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ, η οποία για να συνεχίσει να διατηρείται στο επιθυμητό επίπεδο θα πρέπει πολιτεία και αγρότες να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, να μην υπάρχει αύξηση των δυσμενών καιρικών φαινομένων και φυσικά να συνεχιστεί η προσπάθεια νοικοκυρέματος. Στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω εξοικονόμησης πόρων, ο ΕΛΓΑ προχωρά μεταξύ άλλων στην μετεγκατάσταση υπηρεσιών του.

 

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2011 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε αποζημιώσεις 57 εκατ. ευρώ. Η χρονιά μάλιστα αυτή χαρακτηρίστηκε η καλύτερη έως σήμερα για τον Οργανισμό, καθώς δεν καταγράφηκαν πολλές ζημιές, με συνέπεια χαμηλά ποσά αποζημιώσεων.

 

Για το 2012 οι αποζημιώσεις θα φτάσουν περίπου τα 107 εκατ. ευρώ. Ήδη μέχρι τώρα έχουν δοθεί 82 εκατ. ευρώ κι απομένουν άλλα 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. θα πληρωθούν εντός του Μαΐου. Επιπλέον, άρχισαν οι πληρωμές αποζημιώσεων για ζημιές Ιανουαρίου του 2013. Ο κ. Έξαρχος απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να ολοκληρώνουν το ταχύτερο δυνατό την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας και εκτροφής προκειμένου όταν χρειασθεί ο ΕΛΓΑ να καταβάλει γρηγορότερα τις αποζημιώσεις. Σε ό,τι αφορά στα φαινόμενα ακαρπίας και καρπόπτωσης που παρουσιάζονται φέτος, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ εξετάζουν το ζήτημα και αρχές Ιουνίου θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το ποσοστό της ζημιάς και των αιτιών και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Αυτό άλλωστε ειπώθηκε και προς την αντιπροσωπεία των νέων ενωτικών Συλλόγων Ημαθίας και Πέλλας, η οποία συναντήθηκε σήμερα με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για το θέμα των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη διάρκεια της συνέντευξης, στην ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης των αγροτών για την κρισιμότητα του ρόλου της ασφάλισης αλλά και της συνέπειας στην καταβολή των εισφορών. Υπολογίζεται ότι το 2011 από τους 800.000 αγρότες, περίπου 50.000 δεν έχουν πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά. Αν οι αγρότες αυτοί υποστούν ζημιές φέτος, για να μπορέσουν να λάβουν αποζημίωση προϋπόθεση είναι να έχουν πληρώσει την εισφορά τόσο του 2011 όσο και του 2012. Πάντως, αυτοί οι 50.000 αγρότες πρόκειται σύντομα να λάβουν ειδοποίηση για τις οφειλές τους από το ΚΕΠΥΟ προκειμένου να τις τακτοποιήσουν.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.09.2018 21:01

Ενίσχυση 696 νέων αγροτών με 9 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής...

08.09.2018 12:35

Αποζημιώσεις 10,7 εκατ. καταβάλλει την Παρασκευή ο ΕΛΓΑ
Αποζημιώσεις ύψους 10.752.494 ευρώ θα καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 8.825 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές...

08.09.2018 12:20

«Ναι» από ΡΑΕ για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
Την επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε όλη την επικράτεια, μέσω μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης, φέρεται να εισηγήθηκε η...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<