Με 73 επιχειρηματίες ο Σαμαράς στο Πεκίνο-Στόχος οι επενδύσεις

15-05-2013, 09:56
Με 73 επιχειρηματίες ο Σαμαράς στο Πεκίνο-Στόχος οι επενδύσεις

Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την αναχώρηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Κίνα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από σήμερα, Τετάρτη έως και τις 19 Μαϊου.

Η κυβέρνηση διακατέχεται από έντονη αισιοδοξία, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, η κινεζική πλευρά έχει εκφράσει την προθυμία της για διάθεση κεφαλαίων σε ορισμένους κλάδους της χώρας μας, για τους οποίους έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Το Μαξίμου δε «βλέπει» τις επαφές Σαμαρά στο Πεκίνο ως μία μεγάλη ευκαιρία προσέλκυσης επενδύσεων και πολιτικής ενίσχυσης των δύο χωρών, σε μία συγκυρία, όπου η Ελλάδα το χρειάζεται, την ώρα που οι Γερμανοί εγκαταλείπουν τα άλλοτε μεγαλόπνοα σχέδια τους περί επενδύσεων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, αναμένεται να υπογραφούν διακρατικές και επιχειρηματικές συμφωνίες, με επίκεντρο την περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά ως βασικής πύλης εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Το κινεζικό ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν σταματά ως εκεί… Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά και μάρμαρα.

Τουρισμός και ναυτιλία, επίσης, αποτελούν ακόμη δύο τομείς στους οποίους οι Κινέζοι φέρονται να επιθυμούν να επενδύσουν. Ως προς το πρώτο σκέλος, η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως έναν από τους πρώτους προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, εκτιμώντας πως φέτος το καλοκαίρι η αύξηση της τουριστικής κίνησης θα είναι σημαντική.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από ελληνόκτητα πλοία.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δήλωσαν συμμετοχή για περίπου 60 θέσεις.

Οι επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό

Εβδομηντατρία ονόματα περιλαμβάνει η λίστα των επιχειρηματιών που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα.Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής θα πραγματοποιηθούν δύο επιχειρηματικά φόρουμ, ένα στη Σαγκάη και ένα στο Πεκίνο.

Μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων κ. Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και του ομίλου Γιαννίδη Α.Ε. και VITEX, εταιρεία χρωμάτων κ. Κ. Γιαννίδης.

Ο κ. Π. Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Κ.Βουσβούνης γενικός διευθυντής Global Corporate & Investment Banking της EUROBANK, ο κ. Σπ. Παπασπύρου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Σ. Παλιός διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Diana Shipping Inc. / Diana Containerships Inc, ο κ. Αλ. Ιωάννου μέλος του Δ.Σ. , Κατώγι Στροφιλιά Οινοποιεία & Αμπελώνες, ο κ. 'Αρ, Κεφαλογιάννης διευθύνων Σύμβουλος της GAEA Olive Oil προϊόντα, ο κ. Εμμ. Δομαζάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CRETA FARMS.

Επίσης , ο κ. Ι. Γιώτης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. NOURISHING ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ο κ. Ευστ. Μαρούσης σύμβουλος επιχειρήσεων Δελτα Α.Ε. / VIVARTIA, ο κ. Π. Παπαδάκης διευθύνων σύμβουλος ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., ο κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕΣ Α.Ε. - Costa Navarino.

Ο κ. Μ. Καμπουρίδης διευθύνων σύμβουλος Dolphin Capital Investors Land & Real Estate Investments, η κα Μαρία Θεοφανοπούλου γενική διευθύντρια International Publications Ltd και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΑΤΤΑ, ο κ. Γ. Βερνίκος πρόεδρος Vernicos Yachts Θαλάσσιος τουρισμός / σκάφη αναψυχής και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ο κ. Αλ. Αγγελόπουλος αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar, η κυρία Μάρη Δασκαλαντωνάκη διευθύνων σύμβουλος DASKALANTONAKIS GROUP, ο κ. Ευρ. Δοντάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ.

Ο κ. Οδ. Αθανασίου πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Lamda Development, ο κ. Αθ. Πότσης Senior Manager της "Ευρωπαϊκά Συστήματα Αισθητήρων - Aerospace", ο κ. Γ. Λινάτσας διευθύνων σύμβουλος Axia Ventures Group, ο κ. Θ. Φέσσας πρόεδρος της Quest Συμμετοχών.

Ο κ. Δ. Βατικιώτης γενικός διευθυντής ATCOM, ο κ. Ευάγ. Χαϊδάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ο κ. Γ. Μποτζάκης διευθυντής πωλήσεων Terra Creta SA, ο κ. Λ. Κρανιάς πρόεδρος της AVANTI FURS και ο κ. Κ. Κουσκούκης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας.

Ακόμη υπάρχει εκπρόσωπος της Intralot, της Mediterra, της BIG SOLAR S.A., της FOLLI - FOLLIE, των ταξιδιωτικών γραφείων Αμφιτρίων Odyssey Travel Ltd και Travel Plan, της CIP Holding AG και της Yingli Green Energy Greece Sales GmbH.

Οι επαφές Σαμαρά

Την Πέμπτη 16 Μαΐου θα βρίσκεται στο Πεκίνο, όπου, μεταξύ άλλων, θα μιλήσει στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κεκιάνγκ και θα παρακαθίσει σε δείπνο που πραγματοποιείται προς τιμήν του.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας κ. Ζιανγκ Ντεγιάνκγ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Το Σάββατο 18 Μαΐου, ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στην Χαντζόου, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην Σαγκάη όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε Επιχειρηματικό Forum.

Την Κυριακή 19 Μαΐου, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αργά το βράδυ της Κυριακής θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<