Οι κτηνοτρόφοι "έδωσαν" τον Τσαυτάρη στον Σαμαρά

14-05-2013, 18:09
Οι κτηνοτρόφοι

Τις επικρίσεις των Θεσσαλών κτηνοτρόφων δέχεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Τσαυτάρης, με αφορμή τις ενισχύσεις de minimis.

 

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας κοινοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαίου και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

 

Ολόκληρη η επιστολή

 

«Κύριε Υπουργέ, Απευθυνόμαστε σε σας με την παρούσα επιστολή, διότι οι επαναλαμβανόμενες αδικίες στον κτηνοτροφικό κλάδο δεν έχουν τελειωμό. Σύμφωνα με πρόσφατες δικές σας δηλώσεις η κτηνοτροφία θα πρέπει να στηριχθεί. Διερωτόμαστε όμως με τι τρόπο σκοπεύετε να το πράξετε αυτό. Μέσα στην χρονιά έχουμε στείλει αρκετά υπομνήματα με επισημάνσεις, αλλά και προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.

 

Δυστυχώς όμως οι γνώσεις σας σε σχέση με την κτηνοτροφία φαίνεται να είναι πολλές φαίνεται να πιστεύετε πως είστε ο Πάπας της κτηνοτροφίας και δεν χρειάζεστε ούτε τις επισημάνσεις μας, ούτε τις προτάσεις μας και φυσικά δεν χρειάζεται να μας συναντήσετε από κοντά, διότι έχετε καταφέρει με τις γνώσεις σας να ισοπεδώσετε τα πάντα. Εμείς όμως κύριε Τσαυτάρη συνεχίζουμε να επιμένουμε, διότι η κτηνοτροφία θα πρέπει να διασωθεί για πολλούς λόγους και ιδιαίτερα λόγω της τραγικής κατάστασης που βιώνει όλη η πατρίδα μας. Σας ενημερώνουμε λοιπόν πως πριν από λίγες μέρες έγινε η περιβόητη πληρωμή του άρθρου 68 όπου ένας πολύ μεγάλος αριθμός ορεινών κτηνοτρόφων δεν πληρώθηκε για λάθη τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι παραγωγοί.

 

Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Πότε θα πληρωθούν; To γνωρίζετε πως όποιος δεν πάρει άρθρο 68 δεν πληρώνεται και την εξισωτική; Καταλαβαίνετε σε τι αδιέξοδο βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι; Ακόμη θα θέλαμε να μας απαντήσετε πότε θα γίνει η πληρωμή για το de minimis που τόσος θόρυβος έγινε ότι για την βοήθεια αγοράς των ζωοτροφών . Ανακοινώσατε αρχικά ότι θα γίνει στις αρχές του Απρίλη, έπειτα ότι θα γίνει μαζί με το άρθρο 68 και τέλος ότι θα γίνει μετά το Πάσχα και ακόμα περιμένουμε την πληρωμή. Εσείς κύριε Υπουργέ προσωπικά είστε υπεύθυνος για το πώς μοιράστηκαν τα χρήματα του de minimis για εξηγήστε μας τι θα πληρωθούν οι ορεινοί κτηνοτρόφοι και πότε; Διότι φτάνουν στα αυτιά μας πληροφορίες ότι εξαντλήθηκαν τα χρήματα και δεν πρόκειται να μας πληρώσετε ποτέ. Αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί τροπή και δείχνει το πόσο ικανός είστε να μοιράσετε δύο γαιδάρων άχυρο.

 

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά πως η αξία των επιδοτήσεων είναι να δίνονται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ανάλογη αξία. Επιβάλετε στην παρούσα χρονική στιγμή να δοθεί με ταμειακή διευκόλυνση η εξισωτική για δύο σημαντικούς λόγους:

 

Πρώτον σε λίγες μέρες οι ορεινοί θα πρέπει να μετακινηθούν που σημαίνει χρηματικό κόστος μετακίνησης(πληρωμή φορτηγών) και Δεύτερον σε λίγες μέρες κόβονται τα κριθάρια και τα σιτάρια αν ο κτηνοτρόφος δεν έχει χρήματα να προμηθευτεί ζωοτροφές αυτή την εποχή το κόστος αγοράς ζωοτροφών μετά τον Ιούνιο θα ανέβει στα ύψη.

 

Κύριε Υπουργέ, εθελοτυφλείτε και σιωπάτε μπροστά σε αδικίες που εσείς έχετε δημιουργήσει. Αυτό που πιστεύει σήμερα ο κτηνοτροφικός κόσμος είναι ότι δεν είστε με τον κτηνοτρόφο αλλά με τους εμπόρους. Μήπως σας έχουν διορίσει βοηθό τους; Με το αζημίωτο φυσικά; Αναλάβετε τις ευθύνες σας τώρα, ή πηγαίνετε σπίτι σας και αφήστε κάποιον άλλον να μας σώσει διότι η καταστροφή που θα ακολουθήσει δεν θα έχει προηγούμενο. Τα περιθώρια μας έχουν τελειώσει. Δώστε λύση τις αμέσως επόμενες ημέρες ειδάλλως θα μας αναγκάσετε να προχωρήσουμε σε ακρότητες».

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.09.2018 21:01

Ενίσχυση 696 νέων αγροτών με 9 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής...

08.09.2018 12:35

Αποζημιώσεις 10,7 εκατ. καταβάλλει την Παρασκευή ο ΕΛΓΑ
Αποζημιώσεις ύψους 10.752.494 ευρώ θα καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 8.825 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές...

08.09.2018 12:20

«Ναι» από ΡΑΕ για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
Την επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε όλη την επικράτεια, μέσω μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης, φέρεται να εισηγήθηκε η...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<