Τα σχέδια της Delhaize, ο γρίφος της ΑΒ Βασιλόπουλος και η εξαγορά

14-05-2013, 10:43
Τα σχέδια της Delhaize, ο γρίφος της ΑΒ Βασιλόπουλος και η εξαγορά

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Στην περίπτωση της φημολογίας περί πρότασης εξαγοράς από την ΑΒ Βασιλόπουλος προς δύο μεγάλους «παίκτες» του κλάδου των σουπερμάρκετ, η αγορά διχάζεται. Από τη μία λέγεται πως η διοίκηση της εταιρείας θέλει να ενώσει τις δυνάμεις της με μη βιώσιμη επιχείρηση, γνωστής οικογενείας του χώρου, ενώ από την άλλη γίνεται λόγος και για παρασκήνιο, σύμφωνα με το οποίο η ΑΒ Βασιλόπουλος προχωρεί σε επικοινωνιακά κόλπα, προκειμένου οι προμηθευτές της να κλείσουν τις «τρύπες».

 Κάπου εδώ έρχεται να παίξει αποφασιστικό ρόλο η Delhaize, ο βελγικός όμιλος στον οποίο ανήκει η ΑΒ Βασιλόπoυλος. Η επιχείρηση ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με βάση τα οποία σημειώθηκε αύξηση στα έσοδα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Η ηγεσία της εταιρείας έχει αναφερθεί στα στρατηγικά σχέδιά της για το υπόλοιπο του 2013, δηλώνοντας πως προωθεί περαιτέρω επιχειρηματικά «ανοίγματα» στην αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Πώς; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο βελγικός όμιλος προγραμματίζει να ενισχύσει το μερίδιό του στην ελληνική αγορά. Στόχος του για το 2013 αποτελούν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στη χώρα μας, δεδομένης της κρίσης του ελληνικού λιανεμπορίου, η οποία προωθεί τη συσπείρωση ακόμα και των πιο ισχυρών του κλάδου.

Τα νέα δεδομένα στο εσωτερικό του βελγικού ομίλου εντείνουν τα σενάρια που θέλουν την ΑΒ Βασιλόπουλος να ψάχνει τον «παίκτη» που θα εξαγοράσει. Τα ονόματα των επιχειρήσεων που ακούγονται είναι μεγάλα. Ένα από αυτά αφορά σουπερμάρκετ με υψηλή κερδοφορία. Οι φήμες πως η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει προσεγγίσει τον Βερόπουλο δεν επιβεβαιώνονται και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η αγορά ξέρει καλά πως η αλυσίδα Βερόπουλος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο τείνει να της στοιχίσει ακόμη και την επιβίωσή της.

Δημοσιεύματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, τον Απρίλιο, ανέφεραν άλλωστε πως ο επικεφαλής της επιχείρησης είχε ζητήσει σε μυστικό ραντεβού με 50 προμηθευτές, εκ των οποίων η Μιsco, η Δέλτα, η Μινέρβα, ο Καραμολέγκος, πίστωση χρόνου ως προς την αποπληρωμής τους και διάθεση κάποιων προϊόντων τους με αρκετά χαμηλότερες τιμές.

 

Έντονη κινητικότητα

Όπως και να ’χει, πάντως, παράγοντες της εγχώριας αγοράς λιανεμπορίου επισημαίνουν πως η κινητικότητα για συσπείρωση δυνάμεων, που παρατηρείται στον κλάδο, ολοένα και εντείνεται. Κύκλοι από το χώρο δε τονίζουν πως το εντυπωσιακό είναι πως το δρόμο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων ακολουθούν όχι μόνο οι μικροεπιχειρήσεις, που φαντάζει και λογικό, αφού πρόκειται για εταιρείες μικρών οικονομικών δυνατοτήτων λόγω μεγέθους και τζίρου, αλλά και οι «μεγάλοι» της αγοράς. Οι τελευταίοι φέρονται να μην αντέχουν στην κρίση λόγω τραγικής μείωσης της ζήτησης και της στροφής των Ελλήνων καταναλωτών σε τοπικές μονάδες, παράγοντες που οδηγούν σε συρρίκνωση των εσόδων τους και των κερδών τους.

Σημειώνεται πως η τελευταία εξαγορά αλυσίδας από την ΑΒ Βασιλόπουλος ήταν το 2009 η εταιρεία «Κορυφή» με δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια, η εταιρεία εξαγόρασε κάποια μεμονωμένα καταστήματα της Ατλάντικ, η οποία και πτώχευσε.

Τα αποτελέσματα της ΑΒ

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΒ Βασιλόπουλος για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, τα έσοδα του ομίλου σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 5,8% και διαμορφώθηκαν στα 765 εκατ. ευρώ. Κινητήριος μοχλός αποτέλεσαν οι επενδύσεις της αλυσίδας στις τιμές.

Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 23,6% και διαμορφώθηκαν στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 1,4% από 2% πέρυσι. Η αύξηση των πωλήσεων στη Ρουμανία προήλθε κυρίως από την επέκταση του δικτύου, ενώ στη Σερβία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο τα νέα καταστήματα όσο και ο υψηλός πληθωρισμός.

Παράλληλα, κατά 1,5% ενισχύθηκαν τα έσοδα της βελγικής Delhaize, ανερχόμενα σε 5,52 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, με σημερινά στοιχεία, η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος ελέγχει 270 καταστήματα και η αλυσίδα Βερόπουλος 233 σημεία πώλησης.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<