ΕΒΕΠ: Η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων

07-05-2013, 11:04
ΕΒΕΠ: Η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων

Στηρίζει απόλυτα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά την εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του Βασίλης Κορκίδης.

 

Το ΕΒΕΠ σημειώνει ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται σε παλαιότερη πρότασή του, για τη λειτουργία και εξέλιξη των τοπικών Δημοπρατηρίων σε Χρηματιστήρια, κάτι το οποίο αποτελούσε ιδέα του αείμνηστου προέδρου του Επιμελητηρίου Γιώργου Κασιμάτη και το τελευταίο διάστημα βρίσκει υποστηρικτές στην ΕΧΑΕ και στο ΥΠΟΙΚ.

 

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί, ως πρώτο προϊόν επί του οποίου θα διαπραγματεύονται συμβόλαια στη συγκεκριμένη αγορά, έχει επιλεγεί το blue chip της ελληνικής γης, το ελαιόλαδο. Σε δεύτερη φάση, όμως, αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα προϊόντα όπως κρασί, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, μέλι, ρύζι, όσπρια, χυμοί φρούτων, μαρμελάδες, κομπόστες, αλλά και πιο εξειδικευμένοι κωδικοί όπως αβγοτάραχο, σουσάμι, μαστίχα Χίου, τρούφα, σαλιγκάρια και άλλα δημοφιλή διεθνώς ελληνικά προϊόντα.

 

«Η Ελλάδα με αγροτική παραγωγή περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως, θα μπορεί να υποστηρίξει ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων το οποίο θα είναι βιώσιμο με ετήσιο τζίρο της τάξεως των 122 εκατ. ευρώ, ενώ με 1 δισ. ευρώ τζίρο μπορεί να επιτύχει κέρδη τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ. Η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου και οι λεπτομέρειες που αφορούν στη λειτουργία αυτής της αγοράς, αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως από τους αρμόδιους φορείς» υπογραμμίζει το ΕΒΕΠ και υπενθυμίζει ότι τόσο οι γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, αλλά και ανεπτυγμένες γεωργικά χώρες όπως η Ιταλία και Μ. Βρετανία διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων με δύο επίπεδα αγορών, όπως cash market και παραγωγών auction market, από όπου και μπορεί να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας για την Ελλάδα.

 

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στο "road show" που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ΗΠΑ και παρουσίασε σε ομογενείς και ξένους επενδυτές έναν οδηγό προϊόντων που είχε προετοιμάσει με περισσότερες από 70 εισηγμένες και μη, ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής. Η δημιουργία και η παρουσίαση του οδηγού αυτού είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί σαφές και έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds για συγκεκριμένους αγροτικούς κλάδους, αφού η αξία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ελληνικής γης είναι σήμερα μόνο 16.000 ευρώ, όταν άλλες μικρές ευρωπαϊκές χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και το Βέλγιο πωλούν το κάθε τετραγωνικό τους χιλιόμετρο γης με 181.000 ευρώ, 216.000 ευρώ και 508.000 ευρώ αντίστοιχα.

 

«Μια οργανωμένη αγορά διαπραγμάτευσης συμβολαίων γεωργικών προϊόντων μπορεί να προσανατολιστεί σε ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα και να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης εταιριών βιολογικών και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων. Οι τελικές τιμές που θα διαμορφώνονται θα αποτελούν τιμές αναφοράς σε όλη την χώρα, αλλά και διεθνώς, ενώ θα λειτουργούν προς όφελος τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή. Τα μέλη των Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων θα μπορούν να είναι οι τοπικοί παραγωγοί, οι κεντρικές λαχαναγορές, οι αλυσίδες super market και οι εμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών εγγεγραμμένες στο ΓΕΜΗ τών κατά τόπους Επιμελητηρίων» υπογραμμίζει το ΕΒΕΠ σε σχετικές επιστολές του στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνοντας δυναμικά τη συμμετοχή του στην εκστρατεία προβολής των ελληνικών προϊόντων και κυρίως της προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων που ξεχωρίζουν στους τομείς της αγροτικής μας παραγωγής. Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης πρότεινε την εγκατάσταση του νέου Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, διαθέτοντας εάν χρειαστεί, τον απαραίτητο χώρο για τη λειτουργία του στο κτίριο του ΕΒΕΠ. 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<