Στον Ιβάν και η ΑΓΝΟ;

29-04-2013, 12:15
Στον Ιβάν και η ΑΓΝΟ;

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

 (adamopoulou@paragogi.net)

 

Στα χέρια του Ελληνορώσου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη φέρεται να περνά η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία της ΑΓΝΟ. Τα σενάρια που φούντωσαν τις τελευταίες μέρες θέλουν τις δύο μεριές, Κολιό και Σαββίδη, να έχουν ήδη συμφωνήσει στο τίμημα της εξαγοράς και το μόνο που μένει είναι να «πέσουν» οι τελικές υπογραφές.

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την οριστικοποίηση της συμφωνίας παραμένουν μόνο ορισμένες νομικές λεπτομέρειες και ότι οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών. Από το περιβάλλον του κ. Σαββίδη δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, χωρίς να διαψεύδουν ωστόσο το ενδιαφέρον για άνοιγμα του Ελληνορώσου επενδυτή στην αγορά τροφίμων της Ελλάδας. Εξάλλου, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να στηρίζει περαιτέρω επέκταση του κ. Σαββίδη στην ελληνική αγορά, μετά την απόκτηση ποσοστού στη ΣΕΚΑΠ, της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του «Μακεδονία Παλλάς».

 

Πυροτεχνήματα…

 

Τα σενάρια, ωστόσο, που δίνουν και παίρνουν χαρακτηρίζονται νέα πυροτεχνήματα, που η κάθε πλευρά, για τους δικούς της λόγους, αφήνει να καλλιεργούνται και αντιμετωπίζονται με μεγάλη δόση καχυποψίας από παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Αν και οι ίδιοι θεωρούν ευχής έργο το να μη «ρημάξει» η ΑΓΝΟ, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να βγουν από το αδιέξοδο οι προμηθευτές της εταιρείας, όπως σημειώνουν στην «Παραγωγή», «οι δυσκολίες για να πωληθεί η εταιρεία στην παρούσα φάση είναι αρκετές και, σε πολλές περιπτώσεις, απροσπέλαστες. Όχι μόνο ο κ. Σαββίδης, αλλά και όποιος άλλος σοβαρός επενδυτής, τοποθετείται σε εταιρείες απαλλαγμένες από βάρη.

 

Η ΑΓΝΟ, όπως όλοι γνωρίζουν, σηκώνει βάρη εκατομμυρίων ευρώ σε χρέη και βαρύνεται και με δικαστικές εκκρεμότητες. Έστω και εάν ισχύει το ενδιαφέρον, ο Σαββίδης, και όποιος άλλος επενδυτής, θα περιμένει να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για να επενδύσει σε μια εταιρεία ελευθέρων βαρών». Από την άλλη, όπως σημειώνουν οι ίδιοι φορείς, «εάν υπήρχε ενδιαφέρον, αυτοί που θα το γνώριζαν πρώτοι θα ήταν οι παραγωγοί προμηθευτές της ΑΓΝΟ. Αν μη τι άλλο, οι επίδοξοι επενδυτές θα προσέγγιζαν τους παραγωγούς ώστε να βρεθεί μια λύση στην παροχή πρώτης ύλης. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει». Στην επιχειρηματολογία τους μάλιστα υπερτονίζουν την απόρριψη στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας αίτησης προστασίας της ΑΓΝΟ από τους πιστωτές της, μέχρι τις 27 Μαΐου, οπότε και εκδικάζει το Εφετείο την υπαγωγή στο άρθρο 99. «Το αίτημα απορρίφθηκε. Εάν υπήρχε επενδυτής και συζητήσεις, σε προχωρημένο μάλιστα στάδιο, δεν θα έλεγαν στο Πρωτοδικείο ‘‘Έχω επενδυτή, μη με καταστρέφετε’’; Είναι κάτι που θα το λάμβανε σοβαρά υπόψη του το δικαστήριο». Υπενθυμίζουν άλλωστε ότι σοβαροί επενδυτές ομοειδούς εταιρείας από τη Θεσσαλία, που προσέγγισαν πρόσφατα τη διοίκηση της ΑΓΝΟ για εξαγορά, υποχώρησαν, καθώς διαπίστωσαν σοβαρότατες επιπλοκές.

 

Οι εργαζόμενοι

 

Τις πληροφορίες για αλλαγή σκυτάλης στην ΑΓΝΟ υποδέχτηκαν θερμά οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας, οι οποίοι εκτιμούν ότι μόνο με τη ρευστότητα που φέρεται να έχει ο επίδοξος νέος ιδιοκτήτης μπορεί να υποστηριχτεί ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό επιχειρηματικό πλάνο, που μπορεί να βγάλει από το τέλμα την εταιρεία.

 

Μαίνεται ο πόλεμος

 

Την ίδια ώρα μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του ιδιοκτήτη της ΑΓΝΟ κ. Κολιού και των αγελαδοτρόφων/προμηθευτών της γαλακτοβιομηχανίας. Την περασμένη Δευτέρα τέσσερις κτηνοτρόφοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν να λαμβάνουν από την εταιρεία πλέον του 1 εκατ. ευρώ, υπέβαλαν μήνυση εναντίον του κ. Κολιού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητούν την ποινική δίωξη του ιδιοκτήτη της ΑΓΝΟ για τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και της καταδολίευσης δανειστών. Όπως υποστηρίζουν στη μηνυτήρια αναφορά, εξαπατήθηκαν από την εταιρεία, θεωρώντας «εικονική» την έλλειψη ρευστότητας που επικαλέστηκε η ΑΓΝΟ.

 

Το επιχείρημα στηρίζεται στο ότι, ενώ αρχικά η διοίκηση τους έκανε πρόταση για εξόφληση των οφειλών σε ποσοστό 15%, στη συνέχεια στο πολιτικό δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι μπορεί να καλύψει το 60% των οφειλών. Στο μεταξύ, απορρίφθηκε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της που κατέθεσε η ΑΓΝΟ, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει η εταιρεία για υπαγωγή της στο άρθρο 99, που αρχικά έχει απορρίψει το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Το ανώτατο δικαστήριο θα συνεδριάσει για την απόφαση στις 27 Μαΐου. Τα χρέη της ΑΓΝΟ αγγίζουν σήμερα τα 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 εκατομμύρια αφορούν τη μητρική Κολιός, τα 17,5 παλιά δάνεια της ΑΤΕ που δεν εξυπηρετούνται και έχουν καταγγελθεί και τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.27.2019 10:22

Οι εκλογές αλλάζουν τα δεδομένα για τους λιγνίτες της ΔΕΗ
Ένα μεγάλο ερωτηματικό τοποθετείται δίπλα στο τι μέλλει γενέσθαι από σήμερα και στο εξής με το «καυτό» ενεργειακό «μέτωπο», τουτέστιν...

05.22.2019 16:37

Έντονο το ενδιαφέρον της Κίνας για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Τι είδε η φυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, στην επίσκεψη της στην ασιατική χώρα.

05.22.2019 16:25

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι ενισχύσεις στους αιγοπροβατοπαραγωγούς της Κρήτης
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη χορήγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 9,1 εκατ. ευρώ για τη...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<