Σύσκεψη για την εξωστρέφεια των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων

26-04-2013, 14:27
Σύσκεψη για την εξωστρέφεια των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων

Σύσκεψη για την εξωστρέφεια των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αργύρης Μποτός, τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών κκ. Δημήτρης Χαλεπίδης και Γεώργιος Τοσούνης, ο ειδικός σύμβουλος κ. Γρηγόριος Δημητριάδης από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Λακασάς και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Τάσος Αλεξανδρίδης από το ΣΕΒΕ καθώς επίσης και τα μέλη κ. Άγις Πιστιόλας (πρόεδρος της Agrino) και κ. Δημήτρης Μανώσης (πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Ζευς»), όπως επίσης και στελέχη από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥπΑΑΤ. Κατά τη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι προοπτικές που ανοίγονται στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και χώρες της Άπω Ανατολής, ιδιαίτερα στον αγροδιατροφικό τομέα. Ενώ, έμφαση δόθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την είσοδο και ισχυροποίηση της παρουσίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας. Εξετάσθηκαν τεχνικές δυσκολίες, που δυσχεραίνουν την προσβασιμότητα των προϊόντων της πρωτογενούς μας παραγωγής στις ανωτέρω αγορές και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσής τους για την ομαλότερη εξαγωγική δραστηριότητα.

 

Επιπλέον, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των γεωργικών και ζωοκομικών προϊόντων συζητήθηκαν οι δράσεις και τα μέτρα που έχει εκπονήσει το υπουργείο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013 για την ενημέρωση, προώθηση και προβολή των ποιοτικών προϊόντων, αλλά και οι νέες δράσεις την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Δεδομένου ότι προαπαιτούμενο της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα είναι η υψηλή ποιότητα αλλά και παραγωγή, δόθηκε βαρύτητα στην προστασία μέσω ειδικής προληπτικής δράσης από τον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, το πρόγραμμα του ΕΛΓΑ για την αντιβρόχινη προστασία ευαίσθητων καλλιεργειών, όπως της κερασιάς, θα επεκταθεί και σε αμπελοκαλλιέργειες επιτραπέζιων σταφυλιών.

 

Ο κ. Χαρακόπουλος, με το πέρας της σύσκεψης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εντολή του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της πρωτογενούς μας παραγωγής. Θέλω να ευχαριστήσω το προεδρείο του ΣΕΒΕ για την ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαμε στη Θεσσαλονίκη. Οι προτάσεις των εξαγωγέων συγκλίνουν με τη στρατηγική του ΥπΑΑΤ για την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Πέραν της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός. Τα Προγράμματα Προώθησης και Ενημέρωσης, που υλοποιούμε στο ΥπΑΑΤ, είναι ένα μόνο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου. Η οικονομική διπλωματία μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση των επώνυμων αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις τρίτες χώρες. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εργαζόμαστε για την άρση των εμποδίων και το άνοιγμα νέων εμπορικών προορισμών».

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.14.2019 17:15

Αναγνωρίστηκαν με υπουργική απόφαση οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Υπεγράφη η απόφαση αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

06.12.2019 14:08

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Αύξηση ή κατάργηση του εισοδηματικού κριτηρίου λένε στο ΥΠΕΝ
Το  ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά από το όριο των 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

06.12.2019 10:43

Νηρέα-Σελόντα: Τρεις «μνηστήρες» στην κούρσα για τα προς πώληση assets
Στους τρεις ανέρχονται οι «μνηστήρες», που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία των Νηρέα και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<