Τασσιόπουλος-Αυγουλάς στο STAR Κεντρικής Ελλάδος: Γιατί οι Έλληνες επιστρέφουν στη γη

25-04-2013, 00:00
Τασσιόπουλος-Αυγουλάς στο STAR Κεντρικής Ελλάδος: Γιατί οι Έλληνες επιστρέφουν στη γη

Τη στροφή ολοένα και περισσότερων Ελλήνων στην αγροτική γη, καθώς και τη σημασία της σωστής πληροφόρησης και εκπαίδευσης στην ενασχόληση με τον πρωτογενή και όχι μόνο τομέα, υπογράμμισαν ο διευθυντής της εφημερίδας "Παραγωγή" Γιάννης Τασσιόπουλος και ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Αυγουλάς στο κανάλι STAR Κεντρικής Ελλάδος.

 

Μιλώντας στην εκπομπή "Ύπαιθρο" και στον Γιάννη Σάρρο, ο κ. Τασσιόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ο σύγχρονος 'Ελληνας εγκαταλείπει τη μάχη στην πόλη και επιστρέφει και πάλι στις ρίζες καταγωγής του. Σύμφωνα με τον ίδιο, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, η οποία ωθεί τους νέους στην αναζήτηση επαγγελματικής διεξόδου, ενώ παράλληλα ο κ. Τασσιόπουλος έκανε λόγο για ψυχική κούραση των νέων Ελλήνων από την καθημερινότητα της Αθήνας. "Οι νέοι στην Ελλάδα της κρίσης έχουν δύο επιλογές: Ή θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ή θα γυρίσουν και πάλι πίσω στις βάσεις τους", δήλωσε.

 

Από την πλευρά του ο κ. Αυγουλάς επισημαίνοντας πως τα πράγματα στην ύπαιθρο είναι δύσκολα, δήλωσε πως η γεωργία είναι ένας καθημερινός, επίπονος μόχθος. Μικροί κλήροι, πολυτεμαχισμένοι, καθώς και αγρότες μεγάλης ηλικίας, εμποδίζουν τον κλάδο από το να αναδειχθεί ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

 

Αναφερόμενος στη συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ως μέσο κατάρτισης και ενημέρωσης σε όλα τα θέματα που αφορούν την αγροτική γη, ο κ. Αυγουλάς τόνισε πως οι φοιτητές αποτελούν τους λαμπαδηδρόμους, που μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στον αγροτικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγουλάς αναφέρθηκε και στα σεμινάρια που πρόκειται να διοργανώσει στο άμεσο μέλλον το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τα οποία θα απευθύνονται τόσο στον Έλληνα παραγωγό όσο και στον εν δυνάμει Έλληνα παραγωγό. Στο σημείο αυτό, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως απαραίτητη προύπόθεση για την καλύτερη κατάρτιση των ενδιαφερομένων γύρω από τον αγροτικό τομέα αποτελεί η σωστή ενημέρωση από έγκυρα μέσα, τόσο του Τύπου όσο και της τηλεόρασης.

 

Ο ίδιος δε παρουσίασε ως επιτακτική την ανάγκη μετάδοσης της γνώσης επί των αγροτικών ζητημάτων ακόμα και στον τελευταίο αγρότη. Ο διευθυντής της "Παραγωγής" χαρακτηρίζοντας το επάγγελμα του αγρότη ως το πλέον ανεξάρτητο και αυτόνομο, επεσήμανε πως αποτελεί το επάγγελμα του μέλλοντος, ωστόσο, όπως τόνισε δεν έχει την κοινωνική θέση που του αρμόζει.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τασσιόπουλο η στροφή των Ελλήνων στην αγροτική γη, μας δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε τη σπουδαιότητα της ποιοτικής παραγωγής και όχι της "φούσκας".

 

Ο κ. Αυγουλάς από την άλλη, επεσήμανε πως λίγοι είναι εκείνοι που ασχολούνται με τη ζωϊκή παραγωγή, ενώ διευκρίνισε πως ο αγροδιατροφικός τομέας ολοένα και ενισχύεται κυρίως λόγω κρίσης.


Στο επίκεντρο οι εισαγωγές

 

Αναφερόμενοι στο ζήτημα των εισαγωγών, οι κκ. Τασσιόπουλος, Αυγουλάς επεσήμαναν πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον εν λόγω τομέα, καθώς θεωρείται αδιανόητο να έχουμε τεράστια ποσά ηλιοφάνειας και να εισάγουμε κηπευτικά.

 

Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και δομή, τόνισαν και οι δύο, επικαλούμενοι το ελληνικό ελαιόλαδο και τους τρόπους αξιοποίησής του. Όπως υπογράμμισαν, δεν είναι δυνατόν το ελληνικό λάδι να είναι το καλύτερο και στη χώρα του να πωλείται χύμα.

 

Ο κ. Αυγουλάς έδωσε τον ορισμό της ποιότητα ενός προϊόντος, ο οποίος συνοψίζεται στον τόπο προέλευσής του και στις καλλιεργητικές φροντίδες που έχει δεχθεί.

 

"Σήμερα απαιτείται συλλογική δράση που δεν υπήρχε. Σήμερα πρέπει όλοι να παλέψουμε μαζί, να πέσει το κόστοςπαραγωγής, έτσι ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι. Πρέπει να φανεί στη διεθνή κοινότητα πως τα ελληνικά προϊόντα είναι αρίστης ποιότητας με ονοματεπώνυμο", υπογράμμισε ο κ. Τασσιόπουλος.

 


 

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.04.2020 14:44

Στο φως κύκλωμα που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα
Οι διαφυγόντες δασμοί για τα κατασχεθέντα καπνικά προϊόντα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 209.000 ευρώ.

06.04.2020 14:42

Στη «Διαύγεια» η ΚΥΑ για το Δώρο Πάσχα
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες για την καταβολή του επιδόματος.

06.04.2020 14:37

Κόκκαλης: Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον ΕΛΓΑ από την πίσω πόρτα
« Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεθοδεύει την παράδοση το ΕΛΓΑ, δηλαδή της ασφαλιστικής κάλυψης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<