Νέο διαδικτυακό εργαλείο για την παρακολούθηση της αγοράς στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας

24-04-2013, 17:00
 Νέο διαδικτυακό εργαλείο για την παρακολούθηση της αγοράς στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας

Ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο για την παρακολούθηση της αγοράς στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας εγκαινιάζει σήμερα στην έκθεση "European Seafood Exposition" στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη. "Αν θέλετε να μάθετε τις τάσεις και τους παράγοντες διαμόρφωσης της αγοράς για τα θαλασσινά ανοιχτής θαλάσσης ή τα εκτρεφόμενα θαλασσινά, το Παρατηρητήριο της Αγοράς είναι το εργαλείο που χρειάζεστε" δήλωσε η επίτροπος Δαμανάκη. Και πρόσθεσε: "αυτό που μετρά σήμερα είναι η αξία και όχι ο όγκος, της παραγωγής. Μ' αυτό το σύγχρονο εργαλείο εξασφαλίζουμε στις επιχειρήσεις ακριβείς πληροφορίες για την αγορά, σε πραγματικό χρόνο".

 

Το Παρατηρητήριο Ευρωπαϊκών Αγορών Προϊόντων Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EUMOFA), είναι ένα πανευρωπαϊκό διαδραστικό εργαλείο στο διαδίκτυο, που παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία για τις ποσότητες, την αξία και την τιμή των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την εκφόρτωση στο λιμάνι μέχρι τη διάθεση στα ράφια των σουπερμάρκετ. Τροφοδοτείται καθημερινά με πληροφορίες για την παραγωγή τόσο σε τοπικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο και περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τις καταναλωτικές τάσεις. Συγκεντρώνει σ' ένα ενιαίο σημείο πληροφορίες που μέχρι τώρα ήταν διεσπαρμένες σε διάφορες πηγές, μορφότυπους και γλώσσες. Είναι πολύγλωσσο, εύχρηστο και προσφέρεται δωρεάν.

 

Για παράδειγμα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί πολύ εύκολα να μάθει την τιμή του γάδου στις αρχές Απριλίου σε 14 αγορές σε 7 ευρωπαϊκές χώρες. Εξίσου εύκολα, μπορείτε να βρείτε τις τιμές χονδρικής πώλησης της πέστροφας στα τέλη Μαρτίου στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ή τις τιμές λιανικής πώλησης σε τέσσερις χώρες της επιλογής σας. Με 4 κλικ θα μάθετε τους κυριότερους προμηθευτές τροπικής γαρίδας των 5 τελευταίων ετών στην ΕΕ, ή τους κυριότερους εξαγωγείς μικρών πελαγικών ειδών της ΕΕ στην Ισπανία ανά ποσότητα και τιμή. Με μια απλή αναζήτηση μπορείτε να μάθετε εύκολα τι αλιεύεται, εκτρέφεται, εισάγεται ή καταναλώνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποθηκεύσετε τις παραμέτρους της αναζήτησης, ώστε να λαμβάνετε εξατομικευμένα και επικαιροποιημένα στοιχεία μία φορά την εβδομάδα ή τον μήνα ή κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο.

 

Το Παρατηρητήριο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διευκολύνει τον διαρθρωτικό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ και των πολιτικών ιθυνόντων. Κάθε χρήστης μπορεί να λαμβάνει εξατομικευμένα αποτελέσματα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα ή τις προτιμήσεις του. Το Παρατηρητήριο αναμένεται να στηρίξει τη διαφάνεια και τη σταθερότητα των αγορών και να δώσει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να εντοπίσουν νέες ευκαιρίες στην αγορά και να μεγιστοποιήσουν την αξία της παραγωγής τους. Αυτό στη συνέχεια θα βοηθήσει στο να εγκαταλείψουμε τις στρατηγικές παραγωγής που βασίζονται αποκλειστικά στην ποσότητα, και, με τον τρόπο αυτό, να συμβάλουμε στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη διαχείριση του EUMOFA είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα δεδομένα παρέχονται κυρίως από τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.19.2019 17:49

Στη δημοσιότητα το θεσμικό πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη
Τι αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης όπως το παρουσίασε ο Σταύρος Αραχωβίτης.

04.12.2019 14:41

Ανοιχτή η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο
Με τη «βούλα» άνοιξε η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής...

04.11.2019 14:32

Εντείνονται οι έλεγχοι τροφίμων στην αγορά εν όψει του Πάσχα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<