"Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ"

23-04-2013, 16:19

Με σύνθημα «ναι στα αγροκτήματα και όχι στα εργοστάσια» η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχεδόν έτοιμη τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για την περίοδο 2014-2020, με στόχο να μπει φρένο στην «ξέφρενη» καλλιέργεια της γης και με σκοπό να παράγονται προϊόντα ποιοτικά, ικανά να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού και πάντα με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Τζιώνας (Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, και με γνωστικό αντικείμενο το "Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Οικονομική Ενοποίηση") στο πλαίσιο σημερινής εκδήλωσης. Η εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το «παρών» πλήθος στελεχών της δημόσιας διοίκησης, έφερε τον τίτλο «Θεσμοί της ΕΕ και Αγροτική Πολιτική» και διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων για τη λειτουργία των θεσμών της ΕΈ και οι μέθοδοι βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις και εκδίδονται οι κανονισμοί που υποχρεούνται να ακολουθούν και τα 27 κράτη-μέλη. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Τζιώνας τόνισε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ΕΕ ενθαρρύνει την απασχόληση νέων ανθρώπων με τον αγροτικό χώρο και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι και η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να αυξήσει τα κίνητρα που παρέχει έτσι ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερους νέους στον πρωτογενή τομέα, που όπως διευκρίνισε μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τα βαριά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας που μαστίζεται από την κρίση και «παλεύει» να ορθοποδήσει και να τεθεί πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά, βασισμένη σε γερά θεμέλια.

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Τζιώνας επεσήμανε ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ ξεκινάει με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς και εξήγησε ότι από τους χειρισμούς που γίνονται διαπιστώνεται ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να διορθωθούν στρεβλώσεις του παρελθόντος και να εφαρμοστεί μια πολιτική εκσυγχρονισμένη και προσαρμοσμένη στο μέλλον και στις ανάγκες και συνθήκες του κοινωνικού ιστού της Γηραιάς Ηπείρου. Στην εισήγησή του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό της ΕΕ από την ίδρυσή της το 1957 μέχρι και σήμερα, αναφέρθηκε στους σταθμούς ορόσημα της ευρωπαϊκής «οικογένειας» και επεσήμανε στο ακροατήριό του ότι «ενώ η Ελλάδα είναι ένα παλιό μέλος της ΕΕ, ωστόσο δυστυχώς τόσο οι κοινωνικοί λειτουργοί, όσο και ο περισσότερος πληθυσμός δεν είναι γνώστες των ευρωπαϊκών πραγμάτων, τη στιγμή που θεωρούνται Ευρωπαίοι πολίτες».

 

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι τα δύο χαρακτηριστικά που διέπουν το κοινοτικό όραμα είναι η οριζόντια και η κάθετη ενοποίηση. Όπως διευκρίνισε το πρώτο χαρακτηριστικό αφορά την γεωγραφική εξάπλωση της ΕΕ και το δεύτερο τη μετεξέλιξη της ΕΕ από μια «χαλαρή» πολιτική σε μια πιο ενωτικού χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε «μπορεί να είμαστε μακριά από μια πολιτική ένωση, αλλά κάποια στιγμή θα φτάσουμε και εκεί». Παράλληλα, στην ομιλία του ο ίδιος επεσήμανε ότι η δομή της ΕΕ είναι «εκλεπτυσμένη και καλοκουρντισμένη» και παρόλο που δέχεται μομφή ότι δεν λειτουργεί πάντα κάτω από δημοκρατικές αρχές, λειτουργεί με γνώμονα το «καλό των κρατών-μελών της».

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.06.2018 15:15

Πειραιάς: Κατάσχεση παρασκευασμάτων κρέατος σε κρεοπωλείο
Στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται στην αγορά.

11.06.2018 14:11

Μειωμένη κατά 10% η παραγωγή κρασιού το 2018
Μειωμένη κατά 20,88% εμφανίζεται και η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

11.01.2018 15:49

Κατασχέθηκαν 966 κιλά ντομάτες Πολωνίας
Το προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<