Μοιράζεται η πίτα του γάλακτος της ΑΓΝΟ

23-04-2013, 15:37
Μοιράζεται η πίτα του γάλακτος της ΑΓΝΟ

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

 

Έντονο ενδιαφέρον για τη συλλογή αγελαδινού γάλακτος από παραγωγούς πρώην προμηθευτές της ΑΓΝΟ επιδεικνύουν μεγάλες και μικρότερες εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κτηνοτρόφοι, κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας, δέχονται πλέον προτάσεις συνεργασίας από άλλες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με αυτές που επικρατούν στην αγορά. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι από τους παραγωγούς βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και συνεχίζουν να παραδίδουν το γάλα κυρίως σε μικρές τυροκομικές μονάδες, στην τιμή των 33-35 λεπτών το κιλό. Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που ήδη έχουν ξεκινήσει συνεργασία με τη ΜΕΒΓΑΛ, ενώ ελάχιστες συνεργασίες έχουν ξεκινήσει και με βιομηχανία της Θεσσαλίας, η οποία μάλιστα καταβάλλει από τις υψηλότερες τιμές στον παραγωγό, περίπου 42 λεπτά/κιλό. Η εταιρεία, άλλωστε, έχει σκοπό, σύμφωνα με τους παραγωγούς, να επεκτείνει τις συνεργασίες τους επόμενους μήνες με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αν και πολλοί, για λόγους επιβίωσης, έχουν ήδη μετακινήσει τις μονάδες τους σε κοντινότερες περιοχές.

Στο μεταξύ, η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της για το αγελαδινό μακεδονικό γάλα. Οι πρόσφατες συνεργασίες της συνεταιριστικής βιομηχανίας με αλυσίδα λιανικής που δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα αύξησαν τις ανάγκες για πρώτη ύλη. Οπότε η συνεργασία του συνεταιρισμού με παραγωγούς που παλαιότερα συνεργάζονταν με την ΑΓΝΟ περιλαμβάνει αφενός την απορρόφηση της παραγωγής και αφετέρου την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το άνοιγμα της ΕΒΟΛ έγινε αρχικά στη Δυτική Μακεδονία, ενώ το 90% των γαλακτοπαραγωγών που συνεργάζονταν με την ΑΓΝΟ βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. 

 

«Τρέχουν» τα προβλήματα

Στο μεταξύ, έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων πρώην προμηθευτών της ΑΓΝΟ, που δεν βλέπουν να βρίσκεται λύση στις οφειλές της εταιρείας απέναντί τους. Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει όλο το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο, αν και απλήρωτοι, έπρεπε να συντηρήσουν τις μονάδες τους, έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Είναι τόσο πολλά τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τους προμηθευτές μας, που δεν σηκώνουμε ούτε το τηλέφωνο» σημειώνει χαρακτηριστικά γαλακτοπαραγωγός πρώην συνεργάτης της ΑΓΝΟ, που εκτιμά ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και ότι δύσκολα θα καταβληθούν τα χρήματα ή μέρος των χρημάτων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.17.2017 15:34

Με 11 παρουσίες η Περιφέρεια Στερεάς στη γερμανική FOOD & LIFE
Από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση.

11.17.2017 15:33

Αγρότες και περιφερειακή ανάπτυξη στο 5ου προσυνέδριο της ΝΔ
Τα θέματα των αγροτών και της περιφερειακής ανάπτυξης φέρνει στο προσκήνιο η Νέα Δημοκρατία στο 5ο προσυνέδριο που πραγματοποιεί αύριο...

11.17.2017 11:55

«Σαρώνει» όλη τη χώρα η κακοκαιρία, χαλάζι και στην Αθήνα
Δεν λέει να κοπάσει η φονική κακοκαιρία «Ευριδίκη», που πλήττει και έχει «βυθίσει» στο πένθος όλη τη χώρα, την ώρα που η Δυτική Αττική...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<