Μοιράζεται η πίτα του γάλακτος της ΑΓΝΟ

23-04-2013, 15:37
Μοιράζεται η πίτα του γάλακτος της ΑΓΝΟ

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

 

Έντονο ενδιαφέρον για τη συλλογή αγελαδινού γάλακτος από παραγωγούς πρώην προμηθευτές της ΑΓΝΟ επιδεικνύουν μεγάλες και μικρότερες εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κτηνοτρόφοι, κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας, δέχονται πλέον προτάσεις συνεργασίας από άλλες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με αυτές που επικρατούν στην αγορά. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι από τους παραγωγούς βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και συνεχίζουν να παραδίδουν το γάλα κυρίως σε μικρές τυροκομικές μονάδες, στην τιμή των 33-35 λεπτών το κιλό. Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που ήδη έχουν ξεκινήσει συνεργασία με τη ΜΕΒΓΑΛ, ενώ ελάχιστες συνεργασίες έχουν ξεκινήσει και με βιομηχανία της Θεσσαλίας, η οποία μάλιστα καταβάλλει από τις υψηλότερες τιμές στον παραγωγό, περίπου 42 λεπτά/κιλό. Η εταιρεία, άλλωστε, έχει σκοπό, σύμφωνα με τους παραγωγούς, να επεκτείνει τις συνεργασίες τους επόμενους μήνες με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αν και πολλοί, για λόγους επιβίωσης, έχουν ήδη μετακινήσει τις μονάδες τους σε κοντινότερες περιοχές.

Στο μεταξύ, η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της για το αγελαδινό μακεδονικό γάλα. Οι πρόσφατες συνεργασίες της συνεταιριστικής βιομηχανίας με αλυσίδα λιανικής που δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα αύξησαν τις ανάγκες για πρώτη ύλη. Οπότε η συνεργασία του συνεταιρισμού με παραγωγούς που παλαιότερα συνεργάζονταν με την ΑΓΝΟ περιλαμβάνει αφενός την απορρόφηση της παραγωγής και αφετέρου την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το άνοιγμα της ΕΒΟΛ έγινε αρχικά στη Δυτική Μακεδονία, ενώ το 90% των γαλακτοπαραγωγών που συνεργάζονταν με την ΑΓΝΟ βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. 

 

«Τρέχουν» τα προβλήματα

Στο μεταξύ, έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων πρώην προμηθευτών της ΑΓΝΟ, που δεν βλέπουν να βρίσκεται λύση στις οφειλές της εταιρείας απέναντί τους. Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει όλο το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο, αν και απλήρωτοι, έπρεπε να συντηρήσουν τις μονάδες τους, έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Είναι τόσο πολλά τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τους προμηθευτές μας, που δεν σηκώνουμε ούτε το τηλέφωνο» σημειώνει χαρακτηριστικά γαλακτοπαραγωγός πρώην συνεργάτης της ΑΓΝΟ, που εκτιμά ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και ότι δύσκολα θα καταβληθούν τα χρήματα ή μέρος των χρημάτων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.19.2019 17:49

Στη δημοσιότητα το θεσμικό πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη
Τι αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης όπως το παρουσίασε ο Σταύρος Αραχωβίτης.

04.12.2019 14:41

Ανοιχτή η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο
Με τη «βούλα» άνοιξε η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής...

04.11.2019 14:32

Εντείνονται οι έλεγχοι τροφίμων στην αγορά εν όψει του Πάσχα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<