Εντείνεται ο ανταγωνισμός στον κλάδο των τροφίμων

22-04-2013, 13:51
Εντείνεται ο ανταγωνισμός στον κλάδο των τροφίμων

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Πολύ σκληρός εξελίσσεται ο ανταγωνισμός στον κλάδο των τροφίμων όσον αφορά τα επώνυμα προϊόντα και τα αντίστοιχα ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με την αγορά, οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα με αποκλειστικό κριτήριο πλέον την τιμή τους, χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά για την ποιότητά τους.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, προκαλώντας «σύγκρυο» στα επιτελεία των άλλοτε μεγάλων «παικτών» του κλάδου.

Μάλιστα, οι τελευταίοι βλέπουν εδώ και καιρό τα μερίδια αγοράς τους να συρρικνώνονται και τις πωλήσεις τους να υποχωρούν προς όφελος της ιδιωτικής ετικέτας.

Γι’ αυτό το λόγο οι κορυφαίοι στην εγχώρια αγορά τροφίμων αποφάσισαν να «επιτεθούν» με μεγάλες προσφορές, προωθώντας παράλληλα και νέα προϊόντα, αλλάζοντας έστω και για λίγο το κλίμα υπέρ τους.

Αποτέλεσμα της μεσοσταθμικής μείωσης των τιμών και της πολιτικής προσφορών, είναι η αιφνίδια υποχώρηση της ιδιωτικής ετικέτας. Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Nielsen, οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το πρώτο δίμηνο του 2013 υποχώρησαν κατά 5,8% και διαμορφώθηκαν σε 116,1 εκατ. ευρώ από 123,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Μάλιστα, σε ορισμένες βασικές κατηγορίες αγαθών, όπως τα μπισκότα (-12,7%), το χαρτί τουαλέτας (-10,4%), οι χυμοί (-7,6%) και τα ζυμαρικά (-7,3%) η πτώση ήταν σημαντική, ενώ στο στιγμιαίο καφέ ιδιωτικής ετικέτας ξεπέρασε ακόμη και το 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βιομηχανίες επώνυμων προϊόντων επωφελήθηκαν από τη στροφή των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα και στους Έλληνες παραγωγούς, ενώ δεν πρέπει παραβλέπει κανείς το γεγονός πως η υποχώρηση της ιδιωτικής ετικέτας συνδέεται και με τη γενικότερη κάμψη της κατανάλωσης στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Σύμφωνα με Έλληνες παραγωγούς, ο ανταγωνισμός στον κλάδο των τροφίμων φαίνεται να εντείνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ εάν οι εταιρείες επώνυμων προϊόντων συνεχίσουν την τακτική μείωσης των τιμών και των «γενναίων» προσφορών, τότε θα ανακτήσουν ξανά το έδαφος που έχουν χάσει στην ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα με αποκλειστικό κριτήριο πλέον την τιμή τους, χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά για την ποιότητά τους.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν οι ίδιοι, τα σουπερμάρκετ ενισχύουν τον ήδη ισχυρό ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα και στις δύο πλευρές, τοποθετώντας στα ράφια τους ολοένα και περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, προσφέροντας στο αγοραστικό κοινό μια ευρύτερη γκάμα σε τιμές που ποικίλλουν.

Ο ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αναφέρουν κύκλοι από την εγχώρια αγορά, τονίζοντας πως εάν οι επώνυμοι παίκτες του κλάδου σταματήσουν τις προσφορές, τότε η ιδιωτική ετικέτα θα βγει μπροστά ξανά…

Στη… μάχη, όπως όλα δείχνουν, προτίθενται να ριχτούν το επόμενο διάστημα οι βιομηχανίες, καθώς η υποχώρηση της ζήτησης και η πτώση της κατανάλωσης, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της υποχώρησης των τιμών.

 

Ψηφίζουν ιδιωτική ετικέτα σε γάλα και τυρί

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε γάλατα και τυροκομικά private label. Την ίδια ώρα, σε ορισμένες κατηγορίες, όπως στο χαρτί τουαλέτας και την κατεψυγμένη ζύμη, η ιδιωτική ετικέτα έχει εδραιώσει την παρουσία της ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης, ενώ σε άλλες, όπως στα συσκευασμένα αλλαντικά και στις σοκολάτες, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές με υψηλά μερίδια αγοράς. Επισημαίνεται ότι στο πρώτο δίμηνο του 2013, οι πωλήσεις του γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκαν κατά 10% και ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας ενισχύθηκαν κατά 4,6% και έφθασαν στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως συγκριτικά με τις τιμές των προϊόντων στο εξωτερικό, η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ακριβότερη, είτε στα επώνυμα είτε στα ανώνυμα. Για τα προϊόντα της ιδιωτικής ετικέτας αρκεί να συγκρίνει κανείς τις τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους οι hard retailers στη χώρα μας, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Για τα επώνυμα προϊόντα είναι ενδεικτικά τα περσινά στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το 2011 η χώρα μας ήταν η πιο ακριβή πανευρωπαϊκά στο γάλα και τα τυροκομικά με απόκλιση 31,5% από το μέσο όρο, 8η ακριβότερη στα δημητριακά και το ψωμί, 7η ακριβότερη στα λίπη και τα έλαια με 15,7% απόκλιση από το μέσο όρο, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζαμε και σε άλλα αγαθά, όπως τα έπιπλα, οι οικιακές συσκευές κ.ά., με την κατάσταση να μην έχει αλλάξει ιδιαίτερα το 2012, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στον έστω και οριακό πληθωρισμό.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.22.2019 16:37

Έντονο το ενδιαφέρον της Κίνας για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Τι είδε η φυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, στην επίσκεψη της στην ασιατική χώρα.

05.22.2019 16:25

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι ενισχύσεις στους αιγοπροβατοπαραγωγούς της Κρήτης
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη χορήγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 9,1 εκατ. ευρώ για τη...

05.22.2019 15:39

120 δόσεις: Έως τις 28 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα χρέη στην εφορία
Αναλυτικός οδηγός για το πως οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους στο Taxisnet.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<