Στον αέρα η αγορά αμνοεριφίων

22-04-2013, 13:48
Στον αέρα η αγορά αμνοεριφίων

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

 

Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Σάμου, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τους κρεοπώλες του νησιού για την τιμή πώλησης των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αντιμετώπισαν προειλημμένες αποφάσεις για την τιμή που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι κρεοπώλες, η oποία περιορίζεται στα 4 ευρώ το κιλό για τα κατσίκια. «Η τιμή αυτή είναι απαράδεκτη» σημειώνουν στην «Παραγωγή» κτηνοτρόφοι της Σάμου, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να σφάζουν στις μονάδες τους τα ζώα και να τα διαθέτουν στους καταναλωτές έναντι των 7 ευρώ το κιλό. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτήν τη διαδικασία και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις συνέπειες του νόμου, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε σε εκβιαστικές τιμές» σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα νησιά και οι πιέσεις οξύνονται, δεδομένου ότι η διάθεση των ζώων σε άλλες περιοχές της χώρας αυξάνει το κόστος λόγω των μεταφορικών, οπότε οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος, με υπόμνημά του στα υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταγγέλλει το πρόβλημα που έχει προκύψει και ζητά το συντονισμό των φορέων ώστε να επιτραπεί η μεταφορά των ζώων για σφαγή και πώληση σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

 

Έσπασε (;) η συμφωνία

Τη ίδια ώρα ανάστατοι είναι χιλιάδες κτηνοτρόφοι στην Κρήτη καθώς κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα χιλιάδες αρνιά και κατσίκια μετά την ακύρωση συμφωνίας με την αλυσίδα λιανικής πώλησης «Μαρινόπουλος». Σύμφωνα με τους μετόχους της εταιρείας Κρητικά Μιτάτα (κτηνοτρόφοι από το Λασίθι, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο), συναντήθηκαν πριν από περίπου 20 μέρες με στελέχη της «Μαρινόπουλος», οι οποίοι τους γνωστοποίησαν ότι ενόψει του Πάσχα η αλυσίδα ενδιαφέρεται να αγοράσει 15.000 αρνιά και κατσίκια για την τροφοδοσία των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα. Κατά τη συνάντηση δεν έγιναν διαπραγματεύσεις για την τιμή, οι κτηνοτρόφοι ωστόσο έκαναν γνωστό ότι η τιμή παραγωγού προς το σουπερμάρκετ θα είναι 5,50 με 5,70 ευρώ το κιλό και υπολόγισαν ότι με το κόστος σφαξίματος και τα μεταφορικά τα αρνιά θα κατέληγαν στα ψυγεία της αλυσίδας στην τιμή των 6,20 ευρώ το κιλό. Στα μέσα της εβδομάδας η συμφωνία, σύμφωνα πάντα με τους κτηνοτρόφους, ακυρώθηκε, καθώς ο εκπρόσωπος της «Μαρινόπουλος» τους ενημέρωσε ότι ενδιαφέρονται μόνο για 1.500 αμνοερίφια προς 4,20 ευρώ το κιλό.

Οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μια συντονισμένη πρακτική και ότι και άλλες αλυσίδες λιανικής θα μπουν σε αυτή τη λογική. Για το λόγο αυτό προετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους προκειμένου να τηρηθεί η αρχική, κατά τους κτηνοτρόφους, συμφωνία.

 

«Ποτέ δεν κάναμε παραγγελία»

Από την πλευρά της, η εταιρεία «Μαρινόπουλος» απαντά ότι δεν προέβη ποτέ σε παραγγελία αρνιών. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι η αλυσίδα σουπερμάρκετ δείχνει προτίμηση στα κρητικά προϊόντα και ελπίζει στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με τους ντόπιους παραγωγούς. Αρνείται ωστόσο ότι παρήγγειλε αμνοερίφια μέσω των Κρητικών Μιτάτων.

 

Συμφέροντα πίσω από τις ελληνοποιήσεις 

 

Σε τιμή παραγωγού στα 5,5 ευρώ το κιλό και συντονισμένες δράσεις για την προστασία της αγοράς από τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων συμφώνησαν σε πρώτη φάση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηνοτρόφων, ενόψει του Πάσχα.

«Αυτό που μένει είναι να δούμε τελικά τι απ’ όλα αυτά που συμφωνήσαμε θα γίνει πράξη» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η τιμή παραγωγού παραμένει ίδια με τα περσινά επίπεδα, παρά τα υψηλά κόστη συντήρησης των μονάδων που αντιμετώπισαν το τελευταίο χρόνο οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Όσο πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα η προσοχή στρέφεται στις ελληνοποιήσεις. Αν και το υπουργείο έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προστασία τόσο της εγχώριας παραγωγής και των καταναλωτών, ο ΣΕΚ κατέθεσε τις δικές του προτάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε πιο καθαρή βάση. Ωστόσο, αυτό στο οποίο ελπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι, όπως σημειώνουν, ο περιορισμός και όχι –αν και το επιθυμούν– η εξάλειψη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων. «Είμαστε ρεαλιστές» σημειώνουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι τα συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά, που οι κτηνοτρόφοι δέχονται πυρά εκ των έσω... Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων για την τιμή και τα «βαφτισμένα» ελληνικά αμνοερίφια, ενόψει του Πάσχα, άκουσαν ότι αλυσίδες λιανικής μπορούν να πωλούν χαμηλότερα από την τιμή αγοράς από τους Έλληνες παραγωγούς. «Αυτό δεν μπορεί να το στηρίξει καμία οικονομική θεωρία. Δεν είναι δυνατόν να αγοράζω 6 ευρώ και να πουλάω 4 ευρώ. Γι’ αυτόν το λόγο κρατάμε πάντα μικρό καλάθι» σημειώνουν οι παραγωγοί. 

 

Προτάσεις

Οι 5 προτάσεις του ΣΕΚ προβλέπουν:

-τον έλεγχο στις πύλες εισόδου της χώρας για ελληνοποίηση εισαγόμενων αμνοεριφίων

-το δειγματοληπτικό έλεγχο σε παραγωγούς έως και κρεοπώλες για την προέλευση των αμνοεριφίων

-την εξάλειψη των προβλημάτων που υπάρχουν σε πολλά λιμάνια των νησιών της χώρας, όπου δεν μπορούν να διακινηθούν ζώντα ζώα, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές των αμνοεριφίων

-την προώθηση και την ανάδειξη του αιγοπρόβειου κρέατος στην εγχώρια αλλά και στην ξένη αγορά

-την αντιμετώπιση της πολιτικής των προσφορών αμνοεριφίων από τα σουπερμάρκετ κάτω από τις τιμές της αγοράς.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<