ΛΑΚΩΝΙΑ ΦΑΡΜΑ ΕΥΜΕΛΕΙΑ- Ένας διαφορετικός προορισμός

11-12-2012, 14:13
ΛΑΚΩΝΙΑ ΦΑΡΜΑ ΕΥΜΕΛΕΙΑ- Ένας διαφορετικός προορισμός

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

adamopoulos@xrimaonline.gr

 

Σε έναν ελαιώνα που διαθέτει η οικογένεια Καρέλα από το 1890 και αποτελεί την καρδιά ενός βιολογικού κτήματος ανάμεσα σε αιωνόβια ελαιόδεντρα, αγρούς με βότανα, κήπους με λαχανικά και φρούτα, βρίσκονται οι κατοικίες του αγροκτήματος "Ευμέλεια". Το αγρόκτημα απέχει 45 λεπτά από τη Σπάρτη και σχεδόν 2 χλμ. από το χωριό Γούβες και βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή, περιτριγυρισμένη από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα.

 

 

Η «Ευμέλεια» είναι ένας γαλήνιος χώρος, ένα καταφύγιο με πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Υπάρχουν όμορφες διαδρομές για περίπατο και ποδηλασία γύρω από το κτήμα, ενώ μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στις δραστηριότητες του αγροκτήματος, όπως στο μάζεμα των ελιών, των σταφυλιών, των βοτάνων, των φρούτων και των λαχανικών. Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία αυτής της αγροτουριστικής φάρμας, είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης καλλιεργήσιμης έκτασης στη Νότια Ελλάδα με τη χρήση ομοιοδυναμικής καλλιέργειας, η οποία είναι μια εναλλακτική βιολογική μέθοδος καλλιέργειας παρόμοια με αυτή της ομοιοπαθητικής που χρησιμοποιείται στους ανθρώπους.

 

Οι κατοικίες που βρίσκονται στην καρδιά της φάρμας, καθώς και όλες οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις είναι κατασκευασμένες με φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο υλικά και σχεδιασμένες έτσι ώστε να κάνουν χρήση των δυνάμεων της φύσης για τις ενεργειακές ανάγκες τους. Όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανακύκλωση, καθώς χρησιμοποιούμε μερικές από τις πιο σημαντικές μεθόδους της. Το νερό ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται στην καλλιέργεια, ενώ γίνεται κομποστοποίηση όλων των οργανικών υλικών του κτήματος, καθώς και των εγκαταστάσεων. Όσον αφορά την ψύξη και τη θέρμανση των κτιρίων χρησιμοποιείται γεωθερμική ενέργεια μέσω θερμικών αντλιών, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση πετρελαίου και ηλεκτρικού.

 

Η φυσική διαχείριση των αποβλήτων μέσω του ριζικού συστήματος, θα είναι πρώτη στο είδος της στη Νότια Ελλάδα. Στόχος μας είναι στο μέλλον, με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, να επιτύχουμε εκατό τις εκατό αυτάρκεια ώστε να αποτελούμε ένα τέλειο παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης». «Σας προσκαλούμε να μείνετε στο αγρόκτημά και να μας επισκεφθείτε στο πέρασμά σας για άλλους προορισμούς ώστε να βιώσετε από κοντά την εμπειρία ενός αειφόρου αγροκτήματος και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα της δικής σας ζωής», σημειώνουν οι ιδιοκτήτες.


Με σεβασμό στη φύση

 

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, οι διατροφικές σας ανάγκες καλύπτονται με φρούτα και λαχανικά παραγωγής της φάρμας, καθώς και με πλήρη γκάμα από βιολογικά προϊόντα. «Νιώθοντας την ανάγκη να προσεγγίσουμε τη φύση με σεβασμό και ήθος, όχι απλώς να παίρνουμε από αυτή, αλλά και να επιστρέφουμε σε αυτή ή τουλάχιστον να δημιουργήσουμε το έδαφος ώστε να μπορεί να αναπληρώσει και να αυτό-ιαθεί, ξεκινήσαμε τη δημιουργία του βιολογικού αγροκτήματος. Με αυτό το σκεπτικό, την περίοδο του σχεδιασμού, θέλαμε να σχηματίσουμε ένα διάλογο μεταξύ των φυτών και των ανθρώπων που εργάζονται ή επισκέπτονται το κτήμα», τονίζει ο κ. Φραγκίσκος Καρέλας.

 

«Η επιθυμία μας ήταν να καλλιεργήσουμε το κτήμα και να δημιουργήσουμε προϊόντα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι ωφέλιμο για τις ανθρώπινες ανάγκες και ταυτόχρονα για τις ανάγκες της γης και των φυτών. Γνωρίζοντας την ιατρική προσέγγιση της ομοιοπαθητικής, ένιωσα ότι ήταν αναγκαίο να αντιμετωπίσω το αγρόκτημα ως έναν πολύπλοκο οργανισμό, όπως ακριβώς και το ανθρώπινο σώμα, και να προσεγγίσω τις ανάγκες του με ολιστική ματιά».

 

Έτσι, ξεκίνησε η φύτευση του κτήματος και αργότερα η κατασκευή των κτιρίων: «Φυτέψαμε αμυγδαλιές δίπλα σε ελιές ώστε να δημιουργήσουμε μια ωφέλιμη -και για τα δύο- επικοινωνία και ενδυναμώσαμε αυτό το διάλογο εισάγοντας πεύκα, κυπαρίσσια και αμπέλια. Κάθε τύπος προσδίδει ένα θετικό στοιχείο, το οποίο ανακουφίζει από το στρες μιας μονοκαλλιέργειας, εισάγοντας οργανισμούς ωφέλιμους μεταξύ τους και ταυτόχρονα περιορίζοντας το ρίσκο μιας επίθεσης σε ένα μόνο είδος.

Τα λιβάδια με τα βότανα σχεδιάστηκαν κατά τον ίδιο τρόπο συμπεριλαμβάνοντας τείχη φυτών με διάφορα βότανα, τα οποία έφεραν θετικές δυνάμεις, καθώς και προσέφεραν τον απαραίτητο πλουραλισμό. Για την υποστήριξη των φυτών και των δέντρων η οικογένεια χρησιμοποιεί ομοιοπαθητικά προϊόντα παρασκευασμένα για χρήση σε ομοιοδυναμική καλλιέργεια, μία μέθοδο που βασίζεται στις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας», λέει ο κ. Καρέλας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.28.2015 13:06

Επιπλέον πιστώσεις για το Leader στο Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου Μαλεβυζίου
Eπιπλέον πιστώσεις ύψους 1.400.000 ευρώ, εξασφάλισε για το τοπικό πρόγραμμα Leader, η Ομάδα Τοπικής Δράσης του Αναπτυξιακού Κέντρου Ορεινού...

03.27.2013 16:49

Aυξήθηκαν οι ιαματικές πηγές, που έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα
Δεκαέξι ιαματικές πηγές της χώρας έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.

03.01.2013 14:19

Γνωρίζοντας τα άλλα… Γρεβενά
Στην καρδιά της γρεβενιώτικης φύσης, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής, εκτός από το γνωστό και επισκέψιμο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<