Στην Ελλάδα το Ινστιτούτο των Masters of Wine

19-04-2013, 12:04
Στην Ελλάδα το  Ινστιτούτο των Masters of Wine

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα πραγματοποιεί το Ινστιτούτο των Masters of Wine (IMW), στην 60η επέτειο από την ίδρυσή του. "Master of Wine" θεωρείται ο κορυφαίος τίτλος στον χώρο του κρασιού και ο πιο δύσκολος να κατακτηθεί, αφού οι εξετάσεις συμπεριλαμβάνουν όλο το φάσμα γνώσης του οινικού χώρου, από την αμπελουργία μέχρι την καταναλωτική έρευνα, ενώ οι εξεταζόμενοι δοκιμάζουν 36 κρασιά και πρέπει να αναγνωρίσουν «τυφλά» την προέλευση, την ηλικία, την ποικιλία και την μέθοδο παραγωγής.

 

Το IMW απαρτίζεται από τους εξεταζόμενους που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις αλλά και έχουν υπογράψει τον κώδικα ηθικής και συμπεριφοράς του Ινστιτούτου. Το IMW ιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπάρχουν μόνο 301 MWs σε όλο τον κόσμο, που θεωρούνται ηγετικές φυσιογνωμίες στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) υλοποιούν το «Πρόγραμμα Προώθησης Οίνων σε Αγορές Τρίτων Χωρών- ΚΟΑ Κρασιού», στο οποίο συμμετέχουν περίπου 95 οινοποιεία της χώρας και μέρος του οποίου είναι η επίσκεψη 22 ΜWs από τη Βόρειο Αμερική και τον Καναδά, το χρονικό διάστημα από 20 έως 27 Απριλίου.

 

Ο τίτλος του MW δεν σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά είναι απόδειξη επιπέδου γνώσης, με MWs να εργάζονται σε κάθε πτυχή του χώρου, από πανεπιστημιακά ιδρύματα μέχρι νομικά γραφεία. Για αυτό τον λόγο η σπουδαιότητα της επίσκεψης των MWs σε μια χώρα ξεπερνά κάθε αντίστοιχη. Για παράδειγμα, στους MWs που θα επισκεφτούν την Ελλάδα υπάρχουν ιδιοκτήτες εταιριών εμπορίας, αγοραστές μεγάλων αλυσίδων super market του εξωτερικού, εκπαιδευτές, σύμβουλοι οινοποίησης, οινογράφοι, graphic designers, τηλεοπτικοί παραγωγοί, κ.α.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ελλάδα, προβλέπει ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές σε οινοπαραγωγικές περιοχές και οινοποιεία στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Βόρεια Ελλάδα και την Σαντορίνη. Πιο αναλυτικά, θα γίνουν επισκέψεις σε Νεμέα, Νάουσα, Επανωμή, Αμύνταιο, Αττική και Σαντορίνη, ενώ θα γίνουν εκτενείς παρουσιάσεις των κρασιών κάθε περιοχής της Ελλάδας που δεν θα επισκεφτούν.

 

Η επιλογή των παραγωγών έγινε με βασικό κριτήριο την υψηλή ποιότητα των κρασιών. Παράλληλα, σε ένα σχεδόν εξαντλητικό πρόγραμμα γνωριμίας 330 ετικετών κρασιού αλλά και της συνολικής γευστικής εμπειρίας που προσφέρει η Ελλάδα, θα γίνουν ειδικές παρουσιάσεις για συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα. Η τεντούρα από την Αχαΐα αλλά και εξαιρετικά τοπικά τυριά, το μοναδικό ελαιόλαδο, θα προβληθούν σε ειδικές παρουσιάσεις από τον Ηλία Μαμαλάκη, και άλλους επαγγελματίες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και έχουν ταχθεί στην υπηρεσία της γνωριμίας τους σε όλο τον κόσμο.

 

Ο ΟΠΕ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, επιλέγοντας με προσοχή τους συνεργάτες του, έχει επιστρατεύσει τον (μοναδικό) Έλληνα Master of Wine και πρόεδρο του WSPC (Επαγγελματικού Κέντρου Οίνου και Αποσταγμάτων)- Κωνσταντίνο Λαζαράκη, ο οποίος έτσι επιτυγχάνει να υλοποιήσει την από χρόνια διατυπωμένη πρότασή του για αυτή την επίσκεψη και θα συνοδεύσει τους 21 συναδέλφους του. O πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου- ΕΔΟΑΟ, Μάρκος Καφούρος, δήλωσε: «Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει τεράστιο έργο και συλλογική δουλειά και η επίσκεψη των MW έρχεται να επισφραγίσει και να επιβραβεύσει την προσπάθεια αυτή. Ένα μεγάλο καλωσόρισμα από όλους μας για τους κορυφαίους του παγκόσμιου οινικού γίγνεσθαι, οι οποίοι πιστεύω ότι θα εντυπωσιασθούν τόσο από τις ομορφιές όσο και από τον οινικό χάρτη της χώρας μας και θα έχουμε την ευκαιρία να αναδειχθούν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οινοπαραγωγής που είναι μοναδικά και ποιοτικά. Την ξενάγηση στην Ελλάδα και τα κρασιά της θα πραγματοποιήσει, με σίγουρα άριστο τρόπο, ο μοναδικός Έλληνας MW Κ. Λαζαράκης».

 

«Η επίσκεψη του IMW στη χώρα μας είναι μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό κρασί και την Ελλάδα γενικότερα. Κανένας σημαντικός στον παγκόσμιο χώρο του κρασιού δεν έχει πια δικαίωμα να αγνοεί το στίγμα μας. Από την άλλη, πρέπει να δείξουμε πως δεν είμαστε απλά διαφορετικοί αλλά και εξαιρετικοί», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης περιμένοντας με χαρά να καλωσορίσει τους συναδέλφους του.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.14.2019 17:15

Αναγνωρίστηκαν με υπουργική απόφαση οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Υπεγράφη η απόφαση αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

06.12.2019 14:08

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Αύξηση ή κατάργηση του εισοδηματικού κριτηρίου λένε στο ΥΠΕΝ
Το  ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά από το όριο των 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

06.12.2019 10:43

Νηρέα-Σελόντα: Τρεις «μνηστήρες» στην κούρσα για τα προς πώληση assets
Στους τρεις ανέρχονται οι «μνηστήρες», που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία των Νηρέα και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<