Σχέδιο Οδηγίας για την αξιοποίηση των βυθών

19-04-2013, 10:36
Σχέδιο Οδηγίας για την αξιοποίηση των βυθών

Η μεγιστοποίηση της θαλάσσιας και ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, με σκοπό την ανάδειξη ευκαιριών για ανάπτυξη και για δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι το αντικείμενο συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

 

Η Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλάσσιας πολιτικής και Αλιείας, ο Φιλίπ ντε Φοντέν-Βιβ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), και ο Αντριου Γουίνμποου, βοηθός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ο καθένας στον τομέα του - ευρωπαϊκή πολιτική, χρηματοδότηση, ασφάλεια- για τη στήριξη μιας βιώσιμης "γαλάζιας οικονομίας" στη Μεσόγειο. Μέσω της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, είπε η κ. Δαμανάκη, προσπαθούμε στην ΕΕ να συντονίσουμε τις διαφορετικές δραστηριότητες όπως ναυτιλία, θαλάσσιες μεταφορές, αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, λιμάνια και υποδομές των ακτών, θαλάσσιες πηγές ενέργειας, θαλάσσιος τουρισμός και να αποτρέψουμε τις απειλές, που αποτελούν η παράνομη μετανάστευση, η διακρατική εγκληματικότητα, η διακίνηση ναρκωτικών, η παράνομη αλιεία.

 

Αυτό το έργο, συνέχισε η ελληνίδα Επίτροπος, προσκρούει σε δύο κυρίως εμπόδια: την έλλειψη χρηματοδότησης και το εξειδικευμένο προσωπικό. Στο θέμα της χρηματοδότησης καλείται να συμβάλει η ΕΤΕπ , η οποία αυξάνει τη στήριξη που παρέχει στην περιφέρεια της Μεσογείου. Από τα τέλη του 2002 και μέχρι το 2012, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των μεσογειακών χωρών εταίρων και έχει συγκεντρώσει περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, από κοινού με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διμερείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συμβάλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής.

 

"Στόχος μας είναι τώρα να καθορίσουμε και να αναλάβουμε δραστηριότητες που ευνοούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη "γαλάζια" ανάπτυξη στην περιοχή. Η ΕΤΕπ θα πρέπει να βασίζεται στην αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σ'αυτή την προσπάθεια", δήλωσε ο ο Φιλίπ ντε Φοντέν-Βιβ. Στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, η κ. Δαμανάκη μίλησε για ένα "μεγάλο και δύσκολο βήμα" που γίνεται για τον "συντονισμό στρατιωτικών και πολιτικών αρχών για την ασφάλεια στις ευρωπαϊκές θάλασσες", σε συνεργασία με τον ΙΜΟ, ενώ αναφέρθηκε στον "ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να έχουν οι Μεσογειακές αρχές ακτοφυλακής, μαζί με τη Frontex και το Κέντρο για τη Θαλάσσια Ρύπανση στη Μεσόγειο". Ο Αντριου Γουίνμποου από τον IMO, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος δήλωσε: "Η δράση πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο κύριους τομείς ζωτικής σημασίας: την εκπαίδευση, κατάρτιση και διάδοση πληροφοριών και την κάποιας μορφής παρακολούθηση και εποπτεία προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών και των πρακτικών που πρέπει να επιλεγούν. Η μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας, όπως η δορυφορική επιτήρηση και συλλογή δεδομένων και η επικείμενη εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλοήγησης, θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Ο ΙΜΟ είναι έτοιμος να συνδράμει τις χώρες της περιοχής ώστε να διασφαλιστεί το βιώσιμο μέλλον που όλοι επιδιώκουμε." Σημαντική θέση για την ανάπτυξη των θαλάσσιων πόρων έχει ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, για τον οποίο η ελληνίδα Επίτροπος ετοιμάζει οδηγία, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. "Στόχος μας είναι η χαρτογράφηση όλων των ευρωπαϊκών βυθών μέχρι το 2020, ώστε να διευκολυνθεί η εξόρυξη και η ενεργειακή αξιοποίηση των βυθών", δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη συμβολή των κοινοτικών πόρων στο πρόγραμμα 2014-2020 στον τομέα της έρευνας, καθώς και τη θετική στάση της ΕΤΕπ. Στο 12ο συνέδριο του Ευρωμεσογειακού Μηχανισμού Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης (FEMIP) συμμετέχουν υπουργοί της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Παλαιστίνης που είναι αρμόδιοι για θέματα θαλάσσιας πολιτικής, προσωπικότητες στον τομέα της ναυτιλίας,της επιχειρηματικότητας, των επιστημών και των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη θάλασσα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.10.2021 11:33

Ολοκληρώθηκε η β' φάση μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από την ΕΡΓΟΣΕ
Το συνολικό κόστος του περιβαλλοντικού προγράμματος, για τις δύο φάσεις, ξεπέρασε τα 60.000 €.

09.10.2019 17:12

Και πάλι ο Χατζηδάκης για ιδιωτικοποιήσεις στην αγορά ενέργειας
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τις βιομηχανίες και τους πολίτες» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και...

08.05.2019 18:05

Από 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 η νέα κυνηγετική περίοδος
Aπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) για αύξηση κατά...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<