Το 25% του τζίρου της μεταποίησης καλύπτoυν τα τρόφιμα

17-04-2013, 17:04
Το 25% του τζίρου της μεταποίησης καλύπτoυν τα τρόφιμα

Το 25% του τζίρου της μεταποίησης καλύπτει η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών τροφίμων, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους τομείς της μεταποιητικής βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στον κύκλο εργασιών, την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, τον αριθμό των επιχειρήσεων και την απασχόληση, ενώ αναδεικνύεται σταθερά ανάμεσα στους πρώτους κλάδους σε σχέση με τους άλλους σημαντικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά, τα βιομηχανικά μηχανήματα και ο εξοπλισμός και τα μεταλλικά προϊόντα.

 

Ο συνολικός κύκλος εργασιών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών καλύπτει το 16% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής (στοιχεία 2011) ενώ η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του τομέα καλύπτει περίπου το 14%, αποσπώντας έτσι το μεγαλύτερο μερίδιο σε όρους προστιθέμενης αξίας από κάθε άλλο τομέα της ευρωπαϊκής μεταποίησης. Όσον αφορά συγκεκριμένα στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων, αυτή συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας. Η συμβολή της στα κύρια διαρθρωτικά μεγέθη της άλλωστε είναι εξαιρετική καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, καλύπτει το 1/5 του συνόλου των επιχειρήσεων της μεταποίησης και σε αυτόν απασχολείται το 1/4 του συνόλου των απασχολούμενων στην παραγωγή.

 

Επιπλέον, ως προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και τον κύκλο εργασιών, ο τομέας καλύπτει το 30% και 25% αντίστοιχα στο σύνολο μεταποίησης. Ακόμα, σημειώνεται ότι ο κλάδος υπέστη ισχυρό πλήγμα το 2009, οπότε και ξεκίνησε η υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε όρους απασχόλησης, ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, πωλήσεων κ.α. Η μείωση αυτή όμως προήλθε κυρίως από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 10 εργαζομένων) οι οποίες αποτελούν ωστόσο και τη συντριπτική πλειοψηφία, τόσο στη Βιομηχανία Τροφίμων (95%), όσο και στα Ποτά (90%).

 

Παρόλα αυτά, ύστερα από μια πτώση της μέσης ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τροφίμων, ποτών και καπνού κατά 23% περίπου την περίοδο 2005-2008, την τριετία 2009-2011 ο κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη μέση ετήσια συμβολή του ως προς το σύνολο της μεταποίησης σε όρους προστιθέμενης αξίας παραγωγής από τις αρχές του 2000. Με βάση τα παραπάνω, η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να παραμείνει βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας, ακόμα και σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που βιώνουμε. Η έκθεση τονίζει από την άλλη, την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές ώστε να μπορέσει να αποτελέσει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων το πραγματικό εφαλτήριο αναπτυξιακής τροχιάς.

 

Παράλληλα, εκφράζεται η πεποίθηση ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουν καθοριστικά η ελληνική ποιότητα και ταυτότητα των προϊόντων καθώς και η οργανωμένη προώθηση του ελληνικού brand name τροφίμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται συντονισμός και ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων του κλάδου, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι συνέργειες εκείνες που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην προβολή των ελληνικών προϊόντων, θα διασφαλίσουν την επιλογή μιας ορθής στρατηγικής και θα εγγυηθούν τη σταθερότητα υλοποίησης του μακροχρόνιου σχεδιασμού της. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι στην ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και στη σπουδαιότητα ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού ως μέσου βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων τροφίμων. Για το λόγο αυτό υπογραμμίζεται η ανάγκη υποστήριξης των χαρακτηριστικών και προσόντων που ενσωματώνει το δυναμικό της χώρας, των γνώσεων, της εμπειρίας, των δεξιοτήτων καθώς και του βαθμού εξειδίκευσής του.

 

Η ταχύτατη μεταβολή των νέων τεχνολογιών άλλωστε, καθιστά αναγκαία την ταχύτατη προσαρμογή και την ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις του κλάδου μέσα σε ένα πλαίσιο έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.23.2019 16:32

Συνάντηση Κόκκαλη με παραγωγούς καλλιέργειας αμυγδάλου από τη Μαγνησία και τη Λάρισα
Τι ειπώθηκε στις επαφές που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

04.11.2019 14:35

Ανακαλούνται όλες οι παρτίδες Ponstan σε σιρόπι
Τι αναφέρει ο ΕΟΦ σε σχετική ενημέρωση προς τους πολίτες.

04.10.2019 17:24

Γλυτώσαμε την επιβολή αμερικανικών δασμών στη Φέτα
Την ικανοποίηση για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξέφρασε ο Σταύρος Αραχωβίτης

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<