Ανάσα για τη μυδοκαλλιέργεια οι ειδικές ζώνες

16-04-2013, 13:50
Ανάσα για τη μυδοκαλλιέργεια οι ειδικές ζώνες

Ως τα πιο χαρμόσυνα, αν και λίγο καθυστερημένα, νέα υποδέχθηκαν οι μυδοκαλλιεργητές του Νομού Πιερίας, το στήσιμο της πρώτης ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας στην περιοχή τους.

 

Το σχέδιο για τη χωροταξική οριοθέτηση ειδικών ζωνών καλλιέργειας στα πρότυπα των οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ) με γρήγορες αδειοδοτικές διαδικασίες, σαφή οριοθέτηση και ένταξη με καλύτερους όρους σε κοινοτικά προγράμματα, είχε προαναγγείλει το Μάρτιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. Η πρώτη ειδική ζώνη θαλάσσιας έκτασης 11.500 στρεμμάτων προωθείται, με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), στα παράκτια της Πιερίας, μεταξύ των περιοχών Μεθώνης, Μακρύγιαλου και Κίτρους.

 

«Κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα και φτάσαμε στο επιθυμητό σημείο» τονίζει στην «Παραγωγή» ο κ. Τάσος Δραγάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μυδοκαλλιεργητών και Οστρακοκαλλιεργητών, προσθέτοντας πως τα νέα άργησαν περίπου τρία χρόνια. Στην πρώτη ειδική ζώνη θαλάσσιας έκτασης 11.500 στρεμμάτων θα δραστηριοποιηθούν οι παραγωγοί της περιοχής. Εκεί, στην Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), οι μυδοπαραγωγοί αναμένουν αύξηση παραγωγής κατά 20%, αλλά και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Σύμφωνα με τον κ. Δραγάνη, τα προηγούμενα χρόνια οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είχαν σημαντική αρνητική επιρροή στην παραγωγή μυδιού. Η θερμοκρασία της θάλασσας είχε αυξηθεί σημαντικά και στις μέχρι τώρα μονάδες, οι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να κρατούν τα μύδια σε βάθος 4-5 μέτρων. Τώρα, στην ΠΟΑΥ, τα μύδια θα μπορούν να κατεβαίνουν χαμηλότερα σε δροσερότερα νερά. Με αυτή την αλλαγή στο βάθος της θάλασσας, η παραγωγή τους αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα και στους 12.000 τόνους από τους 6.000-8.000 σήμερα.

 

Η καλλιέργεια στην Ελλάδα

 

Η μυδοκαλλιέργεια στη χώρα μας ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1950, με πασσαλωτό σύστημα για τα ρηχά νερά. Το 1980 έγινε η «έκρηξη» με αύξηση της καλλιέργειας και μετατόπιση στο σύστημα για βαθύτερα νερά, το long line. «Η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν υψηλή, ενώ η εκτροφή και οι δαπάνες ήταν σχετικά μικρές», σημειώνει η κα Σοφία Γαληνού Μητσούδη, καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών. Η Βόρεια Ελλάδα, και δη η Κεντρική Μακεδονία, κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή μυδιών. Μονάδες υπάρχουν στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, τη Στυλίδα, την Κεραμωτή, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, με συνολική ετήσια παραγωγή στους 35.000 τόνους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι παραγωγοί φτάνουν τους 3.500 με 4.000 και οι μονάδες τις 550. Η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση στις εξαγωγές μυδιών στην ΕΕ (πίσω από Ισπανία, Ολλανδία, Δανία και Ιταλία). Παράγουμε περίπου 35.000 τόνους μυδιών ετησίως, ενώ το 96% αυτών εξάγεται σε Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία. Επιπλέον, μόνο το καλοκαίρι στη Σαρδηνία καταναλώνονται 7000 τόνοι ελληνικού μυδιού.

 

Παρά την επιτυχία που γνωρίζει το μύδι στις αγορές του εξωτερικού, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Η Ελληνίδα νοικοκυρά, σύμφωνα με τον κ. Δραγάνη, δεν μαγειρεύει μύδια. Η άγνοια όσον αφορά το ελληνικό μύδι, αλλά και η έλλειψη εξοικείωσης την αποτρέπουν από την κατανάλωση. Έτσι, στην αγορά κυκλοφορούν μύδια εισαγωγής, κατώτερης ποιότητας από το ελληνικό. «Εάν η ΠΟΑΥ λειτουργήσει σωστά, μόνο καλά θα φέρει» σημειώνει η κα Μητσούδη. Η ίδια υπογραμμίζει ότι οι προοπτικές του εγχειρήματος έχουν να κάνουν με το πόσο σωστά θα στηθεί το θέμα, με το αν θα εναρμονιστούν με τη δυνατότητα της θάλασσας.

 

Τα προβλήματα

 

Θέμα που «καίει» τον Έλληνα μυδοπαραγωγό είναι οι παράνομες μονάδες. Πώς μια μονάδα είναι παράνομη; Όπως εξηγεί ο κ. Δραγάνης, όταν μια μονάδα έχει άδεια για 5 στρέμματα καλλιέργειας και βάζει άλλα 30 είναι παράνομη. Το φαινόμενο τους έχει απασχολήσει αρκετά, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι και την Κομισιόν πρόπερσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια παραδείγματα εστιάζονται στην περιοχή του Θερμαϊκού, όπου για λόγους ψηφοθηρικούς, οι αρμόδιοι έκαναν αρκετές φορές τα στραβά μάτια. Εάν λοιπόν η ΠΟΑΥ εφαρμοστεί και στην παραπάνω περιοχή το θέμα θα λυθεί.

 

A.A.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<