Εκρηκτικό κοκτέιλ στην πασχαλινή αγορά(upd)

14-04-2013, 16:17
Εκρηκτικό κοκτέιλ στην πασχαλινή αγορά(upd)

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

 

(filippidis@paragogi.net)

 

Με αφορμή το Πάσχα των καθολικών, το καθυστερημένο φέτος Πάσχα των ορθοδόξων και την «ακριβή» για εισαγωγές ή και για «βαφτίσια» αγορά της Ρουμανίας, έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα που εκτινάσσει τις τιμές παραγωγού πάνω από τα 6 ευρώ το κιλό στο σφαγμένο και τις τιμές καταναλωτή πάνω από τα 9 ευρώ το κιλό.

 

Το εγχώριο αρνί πωλείται σήμερα έως 8 ευρώ στο τσιγκέλι, αλλά οι τιμές αυτές θα «τσιμπήσουν» από την επόμενη εβδομάδα κιόλας, καθώς γίνεται πόλεμος στα παζάρια ανάμεσα σε χονδρέμπορους και παραγωγούς, οι οποίοι γλυκάθηκαν από τα 6 ευρώ που πούλησαν το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ακόμα και για την επάρκεια αμνοεριφίων, καθώς η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30%, λόγω της επιλογής των περισσότερων κτηνοτρόφων να απογαλακτίσουν νωρίτερα φέτος τα ζώα τους ώστε να βγάλουν ό,τι μπορούν από την πώληση του γάλακτος. Δεδομένης και της ζήτησης στην ελληνική αγορά για μικρά ζώα έως 15 κιλά, εκφράζονται φόβοι ότι τις τελευταίες μέρες προς το Πάσχα θα παρατηρηθούν ελλείψεις και υπερβολικές ανατιμήσεις στην αγορά.

 

Σε κάθε περίπτωση, κερδισμένοι σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να είναι οι κτηνοτρόφοι που έχουν σημαντικό αριθμό ζώων, αλλά και οι έμποροι, που έσπευσαν να αγοράσουν ζώντα ζώα εγκαίρως προτού ανέβουν οι τιμές. Υπό αυτή την έννοια και εφ’ όσον υπάρξει ο στοιχειώδης συντονισμός από την πλευρά των αιγοπροβατοτρόφων, δεν αποκλείεται οι τιμές των αρνιών να διατηρηθούν σε ένα επίπεδο κοντά στα 6 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, και ίσως υψηλότερα για τα μικρά αρνιά, καθώς η ζήτηση είναι δεδομένη και η παραγωγή περιορισμένη.

 

Μέτρα προστασίας

 

Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να υπάρξουν μέτρα περιορισμού των αθρόων εισαγωγών από γειτονικές χώρες, και μάλιστα με αμνοερίφια τα οποία στη συνέχεια διατίθενται ως ντόπια, ενώ διαπραγματευτική σοβαρότητα οφείλουν να επιδείξουν και οι παραγωγοί, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό δείχνουν να συσπειρώνονται γύρω από αξιόλογες συλλογικές προσπάθειες με τη μορφή συνεταιρισμών ή και Ομάδων Παραγωγών.

 

Υπενθυμίζεται, για παράδειγμα, πως ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Χανίων έχει θέσει στόχο για το Πάσχα, τα αρνιά να πωλούνται στον καταναλωτή από 8 ευρώ το κιλό και οι κτηνοτρόφοι να εισπράξουν από 5 ευρώ και άνω. Στο «παιχνίδι» των τιμών σε συνεργασία με δραστήριους συνεταιρισμούς μπαίνουν και τα σουπερμάρκετ, με πληροφορίες από την Κρήτη να κάνουν λόγο καταρχήν συμφωνία του συνεταιρισμού «Μιτάτων» με τον όμιλο Μαρινόπουλου των καταστημάτων «Carrefour» για την προμήθεια της αλυσίδας με 15.000 αμνοερίφια από το νησί. Τα σφάγια θα πρέπει να είναι από 8 μέχρι 15 κιλά το καθένα και απ’ αυτά τα 4.000 θα διατεθούν για τις ανάγκες της αλυσίδας στην Κρήτη και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στο λεκανοπέδιο.

 

Επισημαίνεται ότι και φέτος, όπως κάθε χρονιά, λίγο πριν από το Πάσχα, το ύψος των τιμών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα δύο παζάρια που θα λειτουργήσουν σε Λαγκαδά (23 Απριλίου) και Δράμα (27 Απριλίου), όπου έμποροι και κτηνοτρόφοι διαπραγματεύονται τις τιμές των αμνοεριφίων και «κλείνουν» τις δουλειές.

 

Το Πάσχα

 

Η ανοδική πορεία των τιμών συνέπεσε με το Πάσχα των καθολικών, καθώς στα τέλη του προηγούμενου μήνα το εμπόριο πλήρωσε τους παραγωγούς στη Θεσσαλία μέχρι και 5,5 ευρώ το κιλό.

 

Την ίδια ώρα στην Κρήτη οι παραγωγοί πληρώνονται με 4,0 έως το ανώτερο 5,0 ευρώ το κιλό. Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής απορροφήθηκε και φέτος από την Ιταλία, σε τιμές ωστόσο φέτος έως και 1 ευρώ φτηνότερες σε σχέση με τις περσινές, σε τιμές από 4 έως 4,5 ευρώ το κιλό.

 

Η Ρουμανία

 

Ελάχιστες είναι για την ώρα οι... επίσημες εισαγωγές αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα από τη Ρουμανία, χώρα που κάλυπτε τις ανάγκες που παρουσιάζονταν στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, όταν τα εισαγόμενα ρουμανικά αρνιά βρίσκονταν ήδη στις κτηνοτροφικές μονάδες και προορίζονταν να καταλήξουν στις σούβλες.

 

Οι έμποροι είναι διστακτικοί και συγκρατημένοι, καθώς είναι άγνωστη η ζήτηση που θα παρουσιαστεί στη χώρα, λόγω των οικονομικών δυσκολιών των καταναλωτών, ενώ ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί και το γεγονός ότι φέτος ειδικά αυξήθηκε η τιμή πώλησης των αρνιών στη Ρουμανία, φτάνοντας και πάνω από 5 ευρώ το κιλό. Η εξέλιξη αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ρουμάνοι κατάφεραν φέτος να εξάγουν σημαντικές ποσότητες προς την Λιβύη με 5 ευρώ και άνω το κιλό, τιμή ιδιαίτερη ακριβή για την Ελλάδα. Το σκληρό παιχνίδι των τιμών, που θυμίζει ντέρμπι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ανάμεσα σε παραγωγούς κτηνοτρόφους και χονδρεμπόριο πάντα επηρεάζεται από τις αθρόες εισαγωγές, κυρίως από ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, με νούμερα σαφώς πολύ μικρότερα από εκείνα της εγχώριας παραγωγής, αν και φέτος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, για τον καταναλωτή τουλάχιστον, η διαφορά δεν θα ξεπερνά το 1 ευρώ.

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακονίζει και τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, προκειμένου ν’ αποφευχθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων, τα γνωστά «βαφτίσια», ενώ έχει δοθεί και εντολή για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της κατάστασης στα σφαγεία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<