Εγκρίθηκαν τα πρώτα 5 σχέδια των λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων

09-04-2013, 16:48
 Εγκρίθηκαν τα πρώτα 5 σχέδια των λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων

Η απόφαση για την έγκριση των πέντε πρώτων σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας, υπεγράφη από τον υπουργό αναπληρωτή Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη.

 

Η απόφαση αφορά στα υδατικά διαμερίσματα Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Βόρειας Πελοποννήσου, Ανατολικής Πελοποννήσου και Δυτικής Πελοποννήσου, κατόπιν ομόφωνης έγκρισης από την εθνική επιτροπή υδάτων και έχει ήδη προωθηθεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Τα πέντε πρώτα σχέδια διαχείρισης, μαζί με τα υπόλοιπα που πρόκειται να ακολουθήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, αποτελούν το συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων στη χώρα και, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΚΑ, υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και των σχετικών κοινοτικών οδηγιών. «Το νερό αποτελεί κληρονομιά η οποία πρέπει να προστατεύεται. Ως φυσικός πόρος, απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Ως πόρος που δεν είναι ανεξάντλητος, απαιτεί ορθολογική διαχείριση. Ως κοινό αγαθό, απαιτεί συνετή και δίκαιη πρόσβαση στη χρήση του. Ως πλουτοπαραγωγικό κεφάλαιο, απαιτεί πλαίσιο και κανόνες για την αξιοποίησή του. Απαιτεί μία εθνική πολιτική. Αυτή χαράσσει το ΥΠΕΚΑ, μέσω της ειδικής γραμματείας υδάτων», δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, ύστερα από την υπογραφή της απόφασης. Τόνισε δε, ότι «το νερό μπορεί να αποτελέσει την προμετωπίδα της σύγκλισης δύο δομικών εννοιών: της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, άρα μια πραγματική ανάπτυξη, που θα βασίζεται στην ορθολογική και ευφυή αξιοποίηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων.

 

Ιδιαίτερα αφού τα ύδατα αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας». Επιπλέον, καταλήγοντας, ο κ. Καλαφάτης ευχαρίστησε το προσωπικό της ειδικής γραμματεία και τον ειδικό γραμματέα Κωνσταντίνο Τριάντη, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του έργου τους από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με την έγκριση των «Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής», η χώρα μας κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την απόκτηση μίας εθνικής κλίμακας πολιτικής για τα ύδατα, η οποία βασίζεται σε δύο πυλώνες: στην προστασία του πόρου και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος, και στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου που μπορεί να έχει ο πόρος αυτός για τη χώρα.

 

Σημειώνεται τέλος, ότι για να υπηρετηθεί αυτή η πολιτική και στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, αναδιοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες η ειδική γραμματεία υδάτων με την έκδοση της οποίας πλέον το οργανωτικό σχήμα είναι μικρότερο, πιο ευέλικτο και επιχειρησιακά πιο αποτελεσματικό από την προηγούμενη δομή, με στόχευση τον συντονισμό, σε κυβερνητικό επίπεδο, όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών. Η ειδική γραμματεία υδάτων αποτελείται πλέον από τη διεύθυνση προστασίας και διαχείρισης υδάτινου περιβάλλοντος, που έχει την αρμοδιότητα για την προστασία του φυσικού πόρου και τη διεύθυνση σχεδιασμού και διαχείρισης υπηρεσιών ύδατος, που είναι αρμόδια για την κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.10.2021 11:33

Ολοκληρώθηκε η β' φάση μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από την ΕΡΓΟΣΕ
Το συνολικό κόστος του περιβαλλοντικού προγράμματος, για τις δύο φάσεις, ξεπέρασε τα 60.000 €.

09.10.2019 17:12

Και πάλι ο Χατζηδάκης για ιδιωτικοποιήσεις στην αγορά ενέργειας
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τις βιομηχανίες και τους πολίτες» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και...

08.05.2019 18:05

Από 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 η νέα κυνηγετική περίοδος
Aπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) για αύξηση κατά...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<