«Ανθίζει» ξανά ο καπνός

09-04-2013, 14:50
«Ανθίζει» ξανά ο καπνός

Σταθερά ανοδικές τάσεις καταγράφει, εν μέσω κρίσης, η καλλιέργεια καπνού στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο καλλιεργούμενων εκτάσεων όσο και σε επίπεδο παραγωγών, τιμών παραγωγού και εξαγωγικής δραστηριότητας.

 

Της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

 

 

Τα επίσημα στοιχεία από κάθε πηγή που σχετίζεται με τον κλάδο επιβεβαιώνουν ότι από το 2005, μετά την εφαρμογή της ολικής αποσύνδεσης της παραγωγής του προϊόντος από τις επιδοτήσεις και, κυρίως, εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια και στρέφει μέρος του πληθυσμού σε αγροτικές δραστηριότητες, ο καπνός άρχισε να γνωρίζει νέα άνθηση και να παρουσιάζει πολύ καλές προοπτικές ακόμα και σε περιοχές στις οποίες είχε εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περιοχές στις οποίες η παραγωγή εμφανίζει μεγαλύτερη δυναμική είναι οι Νομοί Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, Πιερίας, στις οποίες παράγονται κατά κύριο λόγο τα εξαιρετικής ποιότητας καπνά ανατολικού τύπου.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Παραγωγή» για τις ποικιλίες των ανατολικών καπνών (Μπασμάς και Κατερίνη), η παραγωγή τους συνολικά παρουσιάζει μικρή αλλά σταθερή αύξηση σε επίπεδο καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά τα έτη 2011 και 2012, ενώ οι τιμές παραγωγού «εκτοξεύθηκαν» σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας αισθητή αύξηση, της τάξης του 17% σε σχέση με το 2010.

 

Τα τελευταία τρία χρόνια επέστρεψαν δυναμικά στην καλλιέργεια των καπνών τύπου Βιρτζίνια και οι παραγωγοί σε περιοχές όπως το Αγρίνιο, η Λαμία και, κυρίως, η Καρδίτσα, στην οποία οι εκτιμήσεις για την παραγόμενη ποσότητα την τρέχουσα περίοδο κάνουν λόγο σχεδόν για διπλασιασμό σε σχέση με την προηγούμενη, υποστηρίζοντας ότι η καλλιέργεια μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, αυτή η συνολική αύξηση της παραγωγής στην ποικιλία των Βιρτζίνια, που τα προηγούμενα χρόνια είχε σχεδόν εκλείψει στη χώρα, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της τιμής παραγωγού, η οποία το 2011 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο γύρω στα 2,40 το κιλό, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με αυτή του 2010.

 

Εξαγωγές

 

Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές των ελληνικών καπνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, εμφάνισαν αύξηση κατά το 2012 για πρώτη φορά μετά το 2005. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού, οι εξαγωγές μη βιομηχανοποιημένων καπνών αυξήθηκαν σε όγκο και αξία το 2012, φτάνοντας τους 45.500 τόνους, που αντιστοιχούν σε συνολική αξία 207 εκατ. ευρώ. Η μέση τιμή των εξαχθέντων καπνών ανήλθε σε 4,54 ευρώ το κιλό, που είναι και η υψηλότερη που σημειώθηκε ποτέ στην ιστορία του κλάδου.

 

Αντίθετα, οι εισαγωγές ακατέργαστου καπνού για τις ανάγκες της ελληνικής καπνοβιομηχανίας αλλά και της βιομηχανίας μεταποίησης κατέγραψαν περαιτέρω πτώση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και διαμορφώθηκαν στο ύψος των 25.240 τόνων, που αντιστοιχεί σε αξία ύψους 78 εκατ. ευρώ.

 

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου για το μεταποιημένο καπνό έφτασε στα 129 εκατ. ευρώ, που είναι σε αξία η υψηλότερη από το 2009.

 

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές προϊόντων καπνού (τσιγάρα κ.λπ.), αξιοσημείωτο είναι ότι κατά το 2012 εξήχθησαν από τις εγχώριες καπνοβιομηχανίες προϊόντα αξίας 193 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές προϊόντων καπνού διαμορφώθηκαν στα 97 εκατ. ευρώ.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<