Δύναμη ανάπτυξης οι νέοι αγρότες

09-04-2013, 14:05
Δύναμη ανάπτυξης οι νέοι αγρότες

Η Όλγα Κούρλα και ο Δημήτρης Σταματάκος, νέοι άνθρωποι οι οποίοι αποφάσισαν να στραφούν επαγγελματικά στην αγροτική παραγωγή και μέχρι σήμερα δεν έχουν μετανιώσει σε καμία περίπτωση για την επιλογή τους αυτή, μίλησαν στην εφημερίδα «Παραγωγή» για την καθημερινότητά τους, αλλά και για το πώς βλέπουν το μέλλον στον αγροτικό τομέα.

 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΑΚΟΥ

 

Η Όλγα, απόφοιτος Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, μετά τις σπουδές της γύρισε στη Λακωνία και στο χωριό Περιστέρι του Δήμου Ευρώτα και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην παραγωγή φυτωρίων, ενώ ο Δημήτρης, που μέχρι το 2009 δραστηριοποιούνταν σε καταστήματα εστίασης και καφέ, πήρε κι εκείνος την απόφαση να τα αφήσει όλα για να στραφεί στην καλλιέργεια της ελιάς. «Η Αθήνα δεν μου άρεσε για να μείνω μόνιμα» μας λέει η Όλγα Κούρλα. «Όταν πήρα το πτυχίο μου, αποφάσισα συνειδητά να επιστρέψω στο χωριό και να συνεχίσω τη δουλειά του πατέρα μου, που είναι πολλά χρόνια αγρότης. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Σήμερα έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε τα δικά μας θερμοκήπια με παραγωγή φυτωρίου, ενώ φτιάχνω και ελιές μπονζάι. Είναι μια δουλειά που με ευχαριστεί ιδιαίτερα, και η καθημερινή επαφή με τη φύση με συναρπάζει».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Σταματάκος: «Παλιά» μας λέει «μου έλεγαν για καλλιέργεια ελιάς και δεν ήθελα καθόλου, αλλά, όταν μπήκα στον αγροτικό χώρο επαγγελματικά, είδα ότι μου ταιριάζει απόλυτα. Πλέον, αν μια μέρα δεν πάω στα κτήματα και στις ελιές μου, δεν μπορώ. Είναι σαν κάτι να μου λείπει». «Σε καμία περίπτωση δεν λέμε πως η δουλειά αυτή είναι εύκολη, αλλά ξέρουμε πως έχουμε μια μικρή περιουσία και με αυτή μπορούμε να επιβιώσουμε κοιτάζοντας με μεγαλύτερη ελπίδα το μέλλον» τονίζουν και συμπληρώνουν: «Είναι πολύ δύσκολο κάποιος ο οποίος δεν έχει ξανά ασχοληθεί με το επάγγελμα του αγρότη να ξεκινήσει από το μηδέν. Αν δεν του αρέσει η ενασχόλησή του με τη φύση, θα βρεθεί προ εκπλήξεως, καθώς δεν είναι εύκολα τα πράγματα στη δουλειά αυτή. Όμως, όσοι θέλουν να το επιχειρήσουν και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή μακριά από την γκρίζα πραγματικότητα της Αθήνας, παρόλο που στην αρχή θα υπάρξουν αρκετά εμπόδια, στο τέλος οι κόποι τους θα ανταμειφτούν. Ακόμα και παιδιά της ηλικίας μας που θέλουν να αφήσουν την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα γυρίζουν στα χωριά για να ασχοληθούν με τις ξεχασμένες περιουσίες της οικογένειας. Τους το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, ενώ ακόμα και η Ένωση Νέων Αγροτών στην οποία δραστηριοποιούμαστε μπορεί να τους βοηθήσει στα νέα τους βήματα».

 

Οι νέες καλλιέργειες

 

Σε ερώτησή μας για τις νέες καλλιέργειες, και οι δύο συμφώνησαν πως, αν δεν κοιτάξουμε να δυναμώσουμε τις υπάρχουσες καλλιέργειες, δεν είναι δυνατό να πετύχουν οι νέες. «Είναι πολύ σημαντικό» τονίζει ο Δημήτρης «να βρεθεί η κατάλληλη αγορά. Αν μου πεις να βάλω νέα καλλιέργεια για τη χώρα, θα το κάνω, στην πράξη δεν είναι δύσκολο για μένα να το κάνω, αφού κάθε μέρα είμαι στα κτήματα.

 

Το δύσκολο είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να βρεθούν οι αγορές και να πουληθούν τα προϊόντα. Εκεί θα πρέπει να δώσει τα κίνητρα και την κατευθυντήρια οδό η πολιτεία για να μπορέσει να σταθεί μια νέα καλλιέργεια και να αντέξει στο χρόνο». Η Όλγα έχει ξεκινήσει με ιπποφαές και γκότζι μπέρι αλλά, όπως λέει, «είναι νωρίς ακόμα για να μου δώσει παραγωγή. Από τώρα όμως ψάχνω νέες αγορές για να μπορέσω να τα διαθέσω όταν είμαι έτοιμη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αφήνω τις ήδη υπάρχουσες καλλιέργειες για κάτι καινούριο. Όλα γίνονται συμπληρωματικά».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.02.2017 13:32

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Στόχος η δεύτερη θέση στις εκλογές
Τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο στόχος που θέτει ο βουλευτής...

02.13.2017 15:07

Αποστόλου: Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα
«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής...

08.04.2014 10:39

Expoagrotic: Η έκθεση που καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα
Στις αρχές Οκτωβρίου, από τις 2 μέχρι τις 5 του μηνός, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση “Expoagrotic”, η οποία αφορά ολόκληρη την παραγωγική...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<