ΚΕΟΣΟΕ: Σήμα κινδύνου για τον κλάδο του κρασιού

10-12-2012, 16:15
ΚΕΟΣΟΕ: Σήμα κινδύνου για τον κλάδο του κρασιού

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των οινοποιητικών επιχειρήσεων, εξαιτίας του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, κρούει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων.

 

Η Ένωση (ΚΕΟΣΟΕ), κάνει λόγο για σημαντική πτώση στην κατανάλωση κρασιού και στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ζωτικής σημασίας, να δοθεί παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης των άτοκων δανείων που ελήφθησαν πριν από περίπου μια διετία περίπου.

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου, «η αδυναμία πρόσβασης των οινοποιητικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, απειλεί όχι μόνο τη λειτουργία τους αλλά έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμη απλήρωτοι και οι 180.000 Έλληνες αμπελουργοί. Η κατάσταση θα χειροτερέψει», τόνισε, «αν δεν δοθεί η παράταση που έχει ζητηθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης των άτοκων δανείων που έχουν ληφθεί».

 

Το συνολικό ύψος των άτοκων δανείων που έχουν ληφθεί ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ και η πρώτη δόση που πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του χρόνου ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μάρκου διευκρίνισε πως με την προοπτική της παράτασης έχει συμφωνήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας, ότι «τις ανησυχίες της οργάνωσης συμμερίζονται και οι εκπρόσωποι των κομμάτων -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ- με τους οποίους έγιναν πρόσφατα συναντήσεις».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ, η κατανάλωση κρασιού, εξαιτίας της κρίσης και κατά συνέπεια της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, έχει υποστεί μείωση της τάξης του 15-20%. Το χύμα κρασί, το οποίο αποτελεί το 60% της κατανάλωσης, εμφανίζεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των εμφιαλωμένων, λόγω της χαμηλότερης τιμής του. Προς τούτο έχει συμβάλει και η διακίνησή του σε συσκευασία pet και σε «ασκούς». Εξαιτίας της συνεχιζόμενη πτώσης στην κατανάλωση των εμφιαλωμένων οίνων, στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς οι πωλήσεις των οινοποιητικών επιχειρήσεων κατέγραψαν μείωση 7,7% σε όγκο και 7,3% σε αξία στα σουπερμάρκετ και 20% σε σημεία εστίασης. Ιδιαίτερη βεβαίως αναφορά έγινε και για το ύψος των τιμών των εμφιαλωμένων κρασιών στην εστίαση, με τον κ. Μάρκου να επισημαίνει την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση συγκράτησης των τιμών.

 

«Ο αμπελουργός πουλά το σταφύλι 30 λεπτά το κιλό, οι επαγγελματίες της εστίασης αγοράζουν το κρασί από 70 λεπτά το κιλό και ο καταναλωτής φτάνει να το πληρώνει 8, 10 και 14 ευρώ. Πρέπει ως χώρα να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα των τελικών τιμών και της προστασίας του καταναλωτή», είπε. Μειωμένη όμως ήταν φέτος και η παραγωγή οίνου. Διαμορφώθηκε στα 3.150.000 εκατόλιτρα, εμφανίζοντας πτώση 20% σε σχέση με τον συνήθη όγκο, ενώ ιστορικό χαμηλό παρουσιάζουν τα αποθέματα στα 1,435 εκατ. εκατόλιτρα, εξαιτίας και του περονόσπορου που είχε πλήξει πέρυσι τα αμπέλια. Οι τιμές των σταφυλιών ωστόσο, εμφάνισαν σταθεροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «για χιλιάδες αμπελουργούς αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αφού παραμένουν απλήρωτοι από πέρυσι».

 

Φέτος και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η παραγωγή οίνου σημείωσε πτώση. Θεωρείται μάλιστα η χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 30 χρόνων. Ανήλθε σε 148 εκατ. εκατόλιτρα σε σχέση με τα 170 εκατ. εκατόλιτρα που είναι η συνήθης παραγωγή της. Σύντομα, τέλος, η ΚΕΟΣΟΕ πρόκειται να ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα από τη δραστηριοποίηση συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον χώρο του κρασιού στις αγορές της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρασιά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<